Spanien
Spanien har världens största vinodlingsareal med ca 950 000 hektar (2020), vilket innebär att ca 30 % av EU:s vingårdsareal är spansk. Blå druvor odlas på ca 520 000 ha och gröna druvor på ca 430 000 ha. Regionen Men den stora spanska arealen har under de senaste 40 åren ändå minskat med cirka 700 000 ha, eftersom många odlare satsat på mer högavkastande kloner och även eftersom man sedan 1996 tillåter konstbevattning och därför kan plantera tätare. På så vis har mer vin kunnat framställas på mindre yta. Konstbevattning är dock en dyrbar process och på många ställen saknas ekonomiska resurser för investeringen. Stora delar av Spanien är mycket torra, inte minst i söder och öster, och här måste vinstockarna fortfarande planteras glest för att vattnet ska räcka till.Kastilien-La Mancha står för nästan hälften av vinarealen, 465 000 ha, och är därigenom världens största vinregion. Produktionsmässigt ligger Spanien på tredje plats (efter Italien och Frankrike) med ca 34 miljoner hl år 2019, varav ca 55 % är rött vin. Att produktionen är relativt låg i förhållande till odlad yta beror till största delen på det torra klimatet som har gjort att vinrankorna traditionellt har planterats som buskar med låg täthet.
Historia
Spansk vinodling dateras så långt tillbaka som 3000–4000 f.Kr. Fenicierna kom till Iberiska halvön ca 1000 f.Kr. och började odla druvor i Andalusien. Klimatet och dåtidens vinteknik gav söta viner med god Efter ett kort mellanspel av kartagerna kom romarna (100 f.Kr.–400 e.Kr.) och utvecklade både vinodling och vinframställning, bland annat tekniken med jäsning i öppna stenkar (tinajas) samt amforan som förvaringskärl. Amforan möjliggjorde även handel, och spanskt vin skeppades till Rom, Normandiet och England. lagringsbarhet. Viner som är ursprunget till dagens förstärkta viner från Jerez och Malaga. Vinlusangreppen i Europa under andra halvan av 1800-talet hade såväl positiva som negativa effekter för spansk vinodling. Vinlusen kom till Bordeaux innan den nådde Spanien, vilket för Rioja medförde att de franska vinbönderna flyttade söderut och lärde sina spanska kolleger fransk vinkultur. Många av vinerna i Rioja-distriktet görs fortfarande som i Bordeaux, det vill säga som druvblandningar, jästa och lagrade på 225-liters fat, så kallade barricas. Morerna (muslimer från Nordafrika) tog över år 711, men även om alkohol officiellt var en förbjuden dryck så var deras inställning pragmatisk och en del spanska kalifer och emirer hade egna vinodlingar. Men det var först 1492, när de kristna slutligen återerövrat hela Spanien från morerna, som exporten kunde ta fart igen, främst till England som importerade bland annat sherry och viner från Kanarieöarna. Runt sekelskiftet 1900 intog vinlusen även Spanien. Nu var lösningen med ympning på amerikanska rotstockar väl etablerad, så omplanteringar kunde genomföras relativt snabbt. Under den här perioden försvann dock många av Spaniens egna traditionella druvsorter.
Vinlagar
Det federalt uppbyggda Spanien har dels en gemensam nationell vinlagstiftning, dels regionala regler som kan tillföra ytterligare krav utöver de nationella. Det spanska appellationssystemet grundades 1932 då de första 18 DO-distrikten utsågs. Redan 1926 hade Rioja etablerat såväl regelverk som kontrollmyndighet, Consejo Regulador. Varje region har nu en egen Consejo Regulador som arbetar relativt självständigt under den nationella organisationen, Instituto Nacional de Denominaciones de Origen (INDO). En Consejo Regulador består av odlare, producenter, oenologer mm och har den intrikata uppgiften att såväl övervaka att reglerna följs som att fungera som en intresseorganisation. Endast appellationer som sträcker sig över flera autonoma regioner kontrolleras av den centrala myndigheten. Detta gäller idag DOCa Rioja, DO Jumilla och DO Cava. VT (eller VdlT) Den spanska beteckningen för lantviner, Vino de la Tierra, som motsvarar IGP enligt EU:s regelverk, omfattar ett drygt 40-tal registrerade områden där producenterna enats om gemensamma normer gällande druvor som ska vara typiska för distriktet, alkoholhalt och vinifiering. Minst 85 % av angiven druva måste komma från området ifråga. VdM/Vino Vino de Mesa, ”bordsvin”, eller Vino, som det nu oftast bara heter, är den lägsta klassen i spansk vinlagstiftning, utan krav på vare sig geografiskt ursprung (annat än att vinet måste komma från Spanien) eller vinframställning. VCIG (eller VC) - C:a 8 st 2020 Vino de Calidad con Indicación Geográfica. Områden med denna beteckning är ett första trappsteg mot DO-status för de lantvinsområden som har sådana ambitioner. Efter fem år kan området ansöka om DO-status. Vid en eventuell förenkling av vinlagstiftningen kan beteckningen komma att upphöra. DO - C;a 70 st 2021 Denominación de Origen (DO) är den näst högsta kvalitetsklassen, och den som närmast motsvarar Frankrikes AOC eller Italiens DOC. Varje område har specifika krav på exempelvis druvsorter, avkastning och alkoholhalt.
Geografi
DOC - 2 st 2022 Den högsta kategorin Denominación de Origen Calificada (förkortas DOC eller numera oftare DOCa) tillkom 1988 men ännu har endast två distrikt, Rioja och Priorat, tilldelats denna utnämning. Det som skiljer ett område klassificerat som DOC från ett DO är bland annat lägre skördeuttag och högre krav på kvalitet och urval av druvor. EU:s regelverk: DOP och IGP EU moderniserade sin vinlagstiftning 2009. Nytt är att EU:s vinförordning inte längre delar in vinerna i kvalitetsviner och bordsviner. I stället skiljer EU mellan viner med en skyddad geografisk ursprungsbeteckning och sådana som inte har detta. Vin med geografisk beteckning delas i sin tur in i vin med skyddad ursprungsbeteckning (DOP - Denominación de Origen Protegida) och vin med skyddad geografisk beteckning (IGP - Indicación Geográfica Protegida). I enlighet med detta regelverk innefattas de fyra spanska kvalitetsvinstyperna i kategorin ”skyddad ursprungsbeteckning” (DOP) och lantvinerna i kategorin ”skyddad geografisk beteckning” (IGP). Enligt EU:s statistik för 2015 var 88 % av den spanska vinarealen klassificerad som DOP (motsvarande siffra för Frankrike var 64 % och Italien 52 %). Till skillnad från i Italien och Frankrike är kvalitetsområdena mycket stora, och vintyperna inom ett DO kan också variera avsevärt. DO Pago Sedan tillkomsten av vinlagen från 2003 kan även enskilda vingårdar få en egen ursprungsbeteckning, Vino de Pago (DO Pago). Beteckningen kan ges till framstående vingårdar med en tydlig profil, präglad av lokal jordmån, druvsort eller mikroklimat, till exempel en vingård som sedan lång tid specialiserat sig på en druvtyp som inte är typisk för det DO som vingården är belägen i. I dag (2020) finns det 16 vingårdar med DO Pago-status. Av dessa ligger åtta i regionen Kastilien-La Mancha. I Spanien används EU-beteckningarna DOP och IGP allt mer. I dag (2020) har Spanien 96 DOP-områden och 42 IGP-områden.
Klimat
Jordmån och klimat Spanien förknippas med sol och värme, men det är ett mycket bergigt land, och den höga höjden, med varma dagar men relativt kyliga nätter, gör att klimatet ändå kan passa för kvalitetsvinodling. Majoriteten av vinodlingarna ligger på över 600 meters höjd. Bergskedjorna ger svalka nattetid och skydd mot vindar och skapar unika mesoklimat genom att avgränsa olika vinområden. Största delen av inlandet omfattas av den vidsträckta högplatån (la Meseta) på mellan 600 och 1000 meters höjd. Här råder ett utpräglat inlandsklimat med heta somrar och kalla vintrar. Nederbörden är liten och kan på många ställen vara så låg som 300 mm/år (att jämföras med ca 450 mm/år i Rioja och 1500 mm/år vid den baskiska kusten). Från bergen kommer några floder som berör ett antal vindistrikt nedströms. Ebro rinner genom Rioja och Katalonien. Duero flyter genom Ribera del Duero och andra distrikt innan den passerar vidare in i Portugal och Dourodalen. Guadalquivir når Atlanten vid Sanlúcar de Barrameda i Jerez. Tajo (Tejo i Portugal) rinner genom La Mancha innan den i Portugal har betydelse för vinodlingen i Ribatejo och Alentejo. På östkusten råder ett varmt och soligt Medelhavsklimat. Söder om Alicante och i Andalusien är klimatet hett och extremt torrt. I norra och nordvästra Spanien dominerar inflytandet från Atlanten med svalare klimat och betydligt mer nederbörd. Skillnaderna i klimat gör naturligtvis att förutsättningarna för vinodling varierar avsevärt mellan olika delar av landet. I ett så stort land är även jordmånen mycket varierande men kan i mycket grova drag delas in i ett område med granit i nordväst, skiffer i nordöst och kalksten i större delen av övriga Spanien.
Övrigt
Spanska inbördeskriget, andra världskriget och Francoregimen innebar att Spanien återigen föll i "glömska" som vinland. De spanska vinerna återupptäcktes inte förrän på 1970-talet, framför allt vinerna från Rioja och även från Katalonien där familjen Torres i Penedès gick i spetsen för ett nytt innovativt vintänkande.
Bedömda viner
-
BETYG
15,5269:-Mer än prisvärt74563Koncentrerad doft av björnbär, slån, torkade örter, chark, läder och mörk choklad. Smak med rik saftig attack, torra, men runda tanniner och ett långt avslut. -
BETYG
11109:-Prisvärt76097Ung, bärig doft av björnbär, hallon, slån och apelsin. Smak med unga, lite oborstade tanniner i en medelfyllig kropp med ett torrt avslut. -
BETYG
13169:-Prisvärt77452Doft av hallon, citron, ferraribilar och lite höstäpplen. Mousse med pigg attack som försvinner ganska fort i glaset, frisk smak med ett uns sötma. -
BETYG
16449:-Prisvärt94702Nyanserad doft av svarta vinbär, korinter, kryddnejlika, viol, mörk choklad och fat. Torr, hyfsat fyllig, mörkfruktig smak med medelhög syra, integrerade, mogna tanniner och långt, småsyrligt och elegant slut. 14 %. 480 fl. -
BETYG
16649:-Ej prisvärt94845Utvecklad doft av katrinplommon, björnbär, torkad dill, bakkryddor, torkade örter, fat och mjölkchoklad. Torr, drygt medelfyllig, syrligt mörkfruktig smak med drygt medelhög syra, fint balanserad struktur med utvecklade tanniner och komplext avslut med både syrliga och söta nyanser. 14 %. 600 fl. -
BETYG
14159:-Mer än prisvärt92309Ung, återhållen doft av trädgårdshallon, röda körsbär, plommon och stjälkar. Torr, medelfyllig, saftigt fruktig smak med drygt medelhög syra, tuggiga tanniner och ett småvarmt, ombonad slut med touch av lakrits. 14,5 %. 9900 fl. -
BETYG
13199:-Ej prisvärt94884Dämpad doft av citrus, grape, apelsin, gula plommon och fänkål. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, stram karaktär och ett avslut med inslag av beska. Skalmacererat vitt vin. Ekologiskt. 12,5 %. 720 fl. -
BETYG
14179:-Mer än prisvärt95076Nyanserad doft av kalkig mineralitet, gula plommon, persika och gröna buskväxter. Torr, drygt medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra med mineralisk ryggrad och nyanserat, långt slut. 13,5 %. 4800 fl. -
BETYG
13,5179:-Prisvärt90505Öppen doft av lakritsrot, sötmogen tropisk frukt, gula äpplen och bakkryddor. Torr, medelfyllig, fräscht fruktig smak med medelhög syra och ett avslut med påtaglig fatkaraktär. 12 %. 9000 fl. -
BETYG
17899:-Ej prisvärt94809Något utvecklad doft av maraschinokörsbär, röda plommon, torkade örter, buljong, viol, murket trä och kakao. Torr, drygt medelfyllig, nyanserad smak med medelhög syra, elegant struktur med mogna tanniner och ett nyanserat, långt slut med exklusiva fattoner. 14 %. 120 fl. -
BETYG
14229:-Prisvärt93900Avrundad doft av gula plommon, torkad ananas, mimosa, arraksboll, fat och stenig mineraltet. Torr, drygt medelfyllig, mycket fruktig smak med medelhög syra och ett avslut med lite övermogen frukt, inslag av örtbitterhet och mineralsälta. 13 %. 700 fl. -
BETYG
15249:-Mer än prisvärt94557Stor, utvecklad doft av bakad mandelmassa, gula plommon, torkad aprikos, bokna äpplen, svamp och fat. Torr, drygt medelfyllig, komplex smak med knapp medelhög syra. Lång, nyanserad längd i en särpräglad stil. 13 %. 600 fl. -
BETYG
16329:-Mer än prisvärt94569Utvecklad doft av sandelträ, torkade fikon, dillfrö, bakkryddor, nypon, katrinplommon och vanilj. Torr, drygt medelfyllig smak med medelhög syra, lena, menändå tydliga, torra tanniner och långt, komplext slut. 13,5 %. 600 fl. -
BETYG
14,5199:-Mer än prisvärt92483Utvecklad doft av fatkryddor, rökt paprika, svartvinbärsmarmelad, kryddnejlika, katrinplommon, pinje samt chark. Torr, fyllig, koncentrerad mörkfruktig smak med medelhög syra, robust tanninstruktur och en lång, kryddig och eldig finish. 14,5 %. 2400 fl. -
BETYG
13129:-Mer än prisvärt58043Ung, bärig doft med plommon, hallon, svartvinbärs-vinigum. Torr, knappt medelfyllig smak med medelhög syra och ett gott slut. 14,5 %. -
BETYG
15,5299:-Mer än prisvärt94300Utvecklad doft av rökelse, sandelträ, dillfrö, bakkryddor, katrinplommon, korinter och rött äpple. Torr, fyllig, fruktig smak med medelhög syra, elegant balanserade tanniner och långt, komplext slut med finess. 14,5 %. 720 fl. -
BETYG
11,5109:-Mer än prisvärt20065Lätt fruktig, rödbärig doft av smultron, hallon och smågodis. Torr, lätt smak med frisk syra, och ett rödbärigt, lätt avslut. 14,5 %. -
BETYG
15249:-Mer än prisvärt94557Stor, utvecklad doft av bakad mandelmassa, gula plommon, torkad aprikos, bokna äpplen, svamp och fat. Torr, drygt medelfyllig, komplex smak med knapp medelhög syra. Lång, nyanserad längd i en särpräglad stil. 13 %. 600 fl. -
BETYG
10,5119:-Ej prisvärt6001Ung, fruktig doft med en hint av fat, gula plommon, gula äpplen och mineral. Torr, medelfyllig smak med utmärkande syra och ett något rå-syrligt slut. Ekologiskt. 13 %. -
BETYG
14219:-Prisvärt90133Öppen doft av persika, päron, lite lime, vita blommor samt våt sten.Torr, medelfyllig, syrligt gulfruktig, lite oljigt smak med med drygt medelhög syra och ett långt, syrligt slut. 12,5 %. 6000 fl. -
BETYG
15,5329:-Mer än prisvärt90384Återhållen doft av russin, mörka plommon, mörk choklad, torkade örter och sandelträ. Torr, drygt medelfyllig, kryddig, fruktig smak med relativt hög syra, tuggiga tanniner och fatpräglat slut med kryddig touch och alkoholvärme. 14,5 %. 9600 fl. -
BETYG
16329:-Mer än prisvärt94569Utvecklad doft av sandelträ, torkade fikon, dillfrö, bakkryddor, nypon, katrinplommon och vanilj. Torr, drygt medelfyllig smak med medelhög syra, lena, menändå tydliga, torra tanniner och långt, komplext slut. 13,5 %. 600 fl. -
BETYG
16,5699:-Ej prisvärt94302Något utvecklad doft av hallon, kola, röda plommon, sötlakrits, gröna buskväxter, färska örter och trä. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, följsamma tanniner och långt, sötsyrligt slut med fat- och mineraltoner. 14,5 %. 240 fl. -
BETYG
14259:-Ej prisvärt92589Ung, fruktig doft med lite volatila syror, röda bär, körsbär och lingon. Torr, knappt medelfyllig, rödbörig smak med medlhög syra, fina tanniner och ett lätt avslut med värme. 14,5 %. 894 fl. -
BETYG
15229:-Mer än prisvärt94177Öppen, fruktig doft med mörka bär, blå plommon, örter och fat. Torr, medelfyllig , fruktig smak, medelhög syra runda tanniner, en bra längd och en gott slut. 13 %. 1800 fl.