Spanien

Allmänt

Spanien har världens största vinodlingsareal med ca 950 000 hektar (2020), vilket innebär att ca 30 % av EU:s vingårdsareal är spansk. Blå druvor odlas på ca 520 000 ha och gröna druvor på ca 430 000 ha. Regionen Men den stora spanska arealen har under de senaste 40 åren ändå minskat med cirka 700 000 ha, eftersom många odlare satsat på mer högavkastande kloner och även eftersom man sedan 1996 tillåter konstbevattning och därför kan plantera tätare. På så vis har mer vin kunnat framställas på mindre yta. Konstbevattning är dock en dyrbar process och på många ställen saknas ekonomiska resurser för investeringen. Stora delar av Spanien är mycket torra, inte minst i söder och öster, och här måste vinstockarna fortfarande planteras glest för att vattnet ska räcka till.Kastilien-La Mancha står för nästan hälften av vinarealen, 465 000 ha, och är därigenom världens största vinregion. Produktionsmässigt ligger Spanien på tredje plats (efter Italien och Frankrike) med ca 34 miljoner hl år 2019, varav ca 55 % är rött vin. Att produktionen är relativt låg i förhållande till odlad yta beror till största delen på det torra klimatet som har gjort att vinrankorna traditionellt har planterats som buskar med låg täthet.

Historia

Spansk vinodling dateras så långt tillbaka som 3000–4000 f.Kr. Fenicierna kom till Iberiska halvön ca 1000 f.Kr. och började odla druvor i Andalusien. Klimatet och dåtidens vinteknik gav söta viner med god Efter ett kort mellanspel av kartagerna kom romarna (100 f.Kr.–400 e.Kr.) och utvecklade både vinodling och vinframställning, bland annat tekniken med jäsning i öppna stenkar (tinajas) samt amforan som förvaringskärl. Amforan möjliggjorde även handel, och spanskt vin skeppades till Rom, Normandiet och England. lagringsbarhet. Viner som är ursprunget till dagens förstärkta viner från Jerez och Malaga. Vinlusangreppen i Europa under andra halvan av 1800-talet hade såväl positiva som negativa effekter för spansk vinodling. Vinlusen kom till Bordeaux innan den nådde Spanien, vilket för Rioja medförde att de franska vinbönderna flyttade söderut och lärde sina spanska kolleger fransk vinkultur. Många av vinerna i Rioja-distriktet görs fortfarande som i Bordeaux, det vill säga som druvblandningar, jästa och lagrade på 225-liters fat, så kallade barricas. Morerna (muslimer från Nordafrika) tog över år 711, men även om alkohol officiellt var en förbjuden dryck så var deras inställning pragmatisk och en del spanska kalifer och emirer hade egna vinodlingar. Men det var först 1492, när de kristna slutligen återerövrat hela Spanien från morerna, som exporten kunde ta fart igen, främst till England som importerade bland annat sherry och viner från Kanarieöarna. Runt sekelskiftet 1900 intog vinlusen även Spanien. Nu var lösningen med ympning på amerikanska rotstockar väl etablerad, så omplanteringar kunde genomföras relativt snabbt. Under den här perioden försvann dock många av Spaniens egna traditionella druvsorter.

Vinlagar

Det federalt uppbyggda Spanien har dels en gemensam nationell vinlagstiftning, dels regionala regler som kan tillföra ytterligare krav utöver de nationella.  Det spanska appellationssystemet grundades 1932 då de första 18 DO-distrikten utsågs. Redan 1926 hade Rioja etablerat såväl regelverk som kontrollmyndighet, Consejo Regulador. Varje region har nu en egen Consejo Regulador som arbetar relativt självständigt under den nationella organisationen, Instituto Nacional de Denominaciones de Origen (INDO). En Consejo Regulador består av odlare, producenter, oenologer mm och har den intrikata uppgiften att såväl övervaka att reglerna följs som att fungera som en intresseorganisation. Endast appellationer som sträcker sig över flera autonoma regioner kontrolleras av den centrala myndigheten. Detta gäller idag DOCa Rioja, DO Jumilla och DO Cava. VT (eller VdlT) Den spanska beteckningen för lantviner, Vino de la Tierra, som motsvarar IGP enligt EU:s regelverk, omfattar ett drygt 40-tal registrerade områden där producenterna enats om gemensamma normer gällande druvor som ska vara typiska för distriktet, alkoholhalt och vinifiering. Minst 85 % av angiven druva måste komma från området ifråga. VdM/Vino Vino de Mesa, ”bordsvin”, eller Vino, som det nu oftast bara heter, är den lägsta klassen i spansk vinlagstiftning, utan krav på vare sig geografiskt ursprung (annat än att vinet måste komma från Spanien) eller vinframställning. VCIG (eller VC) - C:a 8 st 2020 Vino de Calidad con Indicación Geográfica. Områden med denna beteckning är ett första trappsteg mot DO-status för de lantvinsområden som har sådana ambitioner. Efter fem år kan området ansöka om DO-status. Vid en eventuell förenkling av vinlagstiftningen kan beteckningen komma att upphöra. DO - C;a 70 st 2021 Denominación de Origen (DO) är den näst högsta kvalitetsklassen, och den som närmast motsvarar Frankrikes AOC eller Italiens DOC. Varje område har specifika krav på exempelvis druvsorter, avkastning och alkoholhalt.

Geografi

DOC - 2 st 2022 Den högsta kategorin Denominación de Origen Calificada (förkortas DOC eller numera oftare DOCa) tillkom 1988 men ännu har endast två distrikt, Rioja och Priorat, tilldelats denna utnämning. Det som skiljer ett område klassificerat som DOC från ett DO är bland annat lägre skördeuttag och högre krav på kvalitet och urval av druvor.  EU:s regelverk: DOP och IGP EU moderniserade sin vinlagstiftning 2009. Nytt är att EU:s vinförordning inte längre delar in vinerna i kvalitetsviner och bordsviner. I stället skiljer EU mellan viner med en skyddad geografisk ursprungsbeteckning och sådana som inte har detta. Vin med geografisk beteckning delas i sin tur in i vin med skyddad ursprungsbeteckning (DOP - Denominación de Origen Protegida) och vin med skyddad geografisk beteckning (IGP - Indicación Geográfica Protegida). I enlighet med detta regelverk innefattas de fyra spanska kvalitetsvinstyperna i kategorin ”skyddad ursprungsbeteckning” (DOP) och lantvinerna i kategorin ”skyddad geografisk beteckning” (IGP). Enligt EU:s statistik för 2015 var 88 % av den spanska vinarealen klassificerad som DOP (motsvarande siffra för Frankrike var 64 % och Italien 52 %). Till skillnad från i Italien och Frankrike är kvalitetsområdena mycket stora, och vintyperna inom ett DO kan också variera avsevärt. DO Pago Sedan tillkomsten av vinlagen från 2003 kan även enskilda vingårdar få en egen ursprungsbeteckning, Vino de Pago (DO Pago). Beteckningen kan ges till framstående vingårdar med en tydlig profil, präglad av lokal jordmån, druvsort eller mikroklimat, till exempel en vingård som sedan lång tid specialiserat sig på en druvtyp som inte är typisk för det DO som vingården är belägen i. I dag (2020) finns det 16 vingårdar med DO Pago-status. Av dessa ligger åtta i regionen Kastilien-La Mancha. I Spanien används EU-beteckningarna DOP och IGP allt mer. I dag (2020) har Spanien 96 DOP-områden och 42 IGP-områden.

Klimat

Jordmån och klimat Spanien förknippas med sol och värme, men det är ett mycket bergigt land, och den höga höjden, med varma dagar men relativt kyliga nätter, gör att klimatet ändå kan passa för kvalitetsvinodling. Majoriteten av vinodlingarna ligger på över 600 meters höjd. Bergskedjorna ger svalka nattetid och skydd mot vindar och skapar unika mesoklimat genom att avgränsa olika vinområden. Största delen av inlandet omfattas av den vidsträckta högplatån (la Meseta) på mellan 600 och 1000 meters höjd. Här råder ett utpräglat inlandsklimat med heta somrar och kalla vintrar. Nederbörden är liten och kan på många ställen vara så låg som 300 mm/år (att jämföras med ca 450 mm/år i Rioja och 1500 mm/år vid den baskiska kusten).  Från bergen kommer några floder som berör ett antal vindistrikt nedströms. Ebro rinner genom Rioja och Katalonien. Duero flyter genom Ribera del Duero och andra distrikt innan den passerar vidare in i Portugal och Dourodalen. Guadalquivir når Atlanten vid Sanlúcar de Barrameda i Jerez. Tajo (Tejo i Portugal) rinner genom La Mancha innan den i Portugal har betydelse för vinodlingen i Ribatejo och Alentejo.    På östkusten råder ett varmt och soligt Medelhavsklimat. Söder om Alicante och i Andalusien är klimatet hett och extremt torrt. I norra och nordvästra Spanien dominerar inflytandet från Atlanten med svalare klimat och betydligt mer nederbörd. Skillnaderna i klimat gör naturligtvis att förutsättningarna för vinodling varierar avsevärt mellan olika delar av landet.    I ett så stort land är även jordmånen mycket varierande men kan i mycket grova drag delas in i ett område med granit i nordväst, skiffer i nordöst och kalksten i större delen av övriga Spanien.

Övrigt

Spanska inbördeskriget, andra världskriget och Francoregimen innebar att Spanien återigen föll i "glömska" som vinland. De spanska vinerna återupptäcktes inte förrän på 1970-talet, framför allt vinerna från Rioja och även från Katalonien där familjen Torres i Penedès gick i spetsen för ett nytt innovativt vintänkande.

 • BETYG

  14
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna, Binissalem
  94097
  Något utvecklad doft av sandelträ, björnbär, körsbär, röda plommon, rosor och stjälkar. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, avrundade tanniner och balanserad, sötfruktig final med choklad, vanilj och lite alkoholvärme. 14 %. 2400 fl.
 • BETYG

  14
  219:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Cava
  94721
  Öppen doft av gula plommon, grape, gul tropisk frukt, vårgrönska samt söta kex. Torr, medelfyllig, syrligt gulfruktig smak med krämig mousse, medelhög syra och ett långt, lite jordigt avslut med inslag av beska. Ekologiskt. 11,5 %. 5000 fl.
 • BETYG

  14,5
  229:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Baskien, Bizkaiko Txakolina
  92544
  Öppen doft av torkade blommor, gula äpplen, stjärnfrukt, gula plommon och stenstrand. Torr, medelfyllig, koncentrerad gulfruktig smak med medelhög syra och ett småbeskt slut och mineralsalt finish. 13,5 %. 4000 fl.
 • BETYG

  16
  425:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Baskien, Bizkaiko Txakolina
  92519
  Inbjudande doft av inlagda päron, mandelmassa, gult äpple, kamomill, citrus och aprikos. Torr, drygt medelfyllig, koncentrerat gulfruktig smak med medelhög syra och en lång, syrlig final med mineralsälta. Elegant. 13,5 %. 240 fl.
 • BETYG

  13,5
  199:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Katalonien, Conca del Ríu Anoia
  90298
  Svagt persikofärgat. Öppen doft av gula plommon, tvål, kex, röda vinbär, rött äpple och våt sten. Torr, medelfyllig, gulfruktig smak med pigg mousse, medelhög syra och ett sötfruktigt avslut med inslag av jordighet. 12 %. 3600 fl.
 • BETYG

  15
  399:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Katalonien, Corpinnat
  94898
  Fint utvecklad fruktig doft av gult plommon, torkad aprikos, gult äpple, torkade blommor och bröd. Torr, medelfyllig smak med krämig mousse, medelhög syra och ett avslut med viss jordighet och en metallisk klang. 12 %. 960 fl.
 • BETYG

  14
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  94067
  Öppen doft av rabarber, rött äpple, salmiak, stjälkar och barrskog. Torr, medelfyllig, rödbärig smak med inslag av kanel och stjälkar med fräsch syra, avrundade tanniner och syrligt, balanserat slut. 14,5 %. 2400 fl.
 • BETYG

  13
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Murcia, Jumilla
  92293
  Något utvecklad doft av tobak, eneträ, balsamiska noter, peppar, mörk choklad, katrinplommon samt russin. Torr, hyfsat fyllig, mörkfruktig och kryddig smak med knapp medelhög syra, grova, tuggiga tanniner och långt, alkoholvarmt avslut med kryddor. Ekologiskt. 15 %. 9000 fl.
 • BETYG

  14
  169:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  94129
  Fruktig doft av mörka plommon, blåbär, röda vinbär, röda äpplen, torkad dill samt fat. Torr, medelfyllig mörkfruktig smak med medelhög syra, torra, rätt ungdomliga tanniner och ett kryddigt, sötfruktigt avslut. 14 %. 12000 fl.
 • BETYG

  12,5
  144:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, VdIT Castilla
  75518
  Något bränd, utvecklad, lite sötaktig doft av björnbär, ek, vanilj, svart lakrits samt vilda terpeninnehållande örter som rosmarin och timjan. Smaken är mer ung och ostyrig med höga, lite kantiga fruktsyror och något rustika tanniner med brändhet/bitterhet i avslutet.
 • BETYG

  10
  69:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien
  76515
  Doft av björnbär, plommon, kokos, rosentvål och mörk choklad. Smak med en lätt godiston och ganska rustika tanniner.
 • BETYG

  13,5
  199:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rias Baixas
  71902
  Aromatisk, rökig doft av gula plommon, gula päron och ett stänk hasselnötter. Drygt medelfyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra i en ganska generös kostym med bra längd.
 • BETYG

  13
  151:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  71256
  Ganska yppig doft med körsbär, björnbär, cocktailbär, läder, kokos, dill och skoputs. Smak med höga torra men inbakade tanniner i en fyllig varm kropp och ett avslutande torrt slut med en liten brändhet.
 • BETYG

  15
  329:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  94986
  Parfymerad doft med inslag av rökelse, torkade blommor, burkpäron, hö, kryddor och fat. Torr, drygt medelfyllig smak med medelhög, frisk syra och lång, nyanserad
 • BETYG

  12
  119:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Kastilien-La Mancha, VdlT Castilla
  2408
  Gyllengul färg. Stor doft av bivax, torkad aprikos, pomerans och apelsin. Torr, hyfsat fyllig smak med medelhög syra och stramt citrusorienterad smak med påtaglig beska och sandig tanninstruktur. Skalmacererat. 4 g/l socker. 13,5 %.
 • BETYG

  12
  119:-
  Mer än prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Cava
  20084
  Fruktig doft av röda plommon, jordgubbar, röda körsbär, våt jord och källare. Torr, medelfyllig, fruktig smak med pigg mousse, medelhög syra, och ett jordigt och syrligt avslut. 9 g/l socker. 12 %.
 • BETYG

  12
  119:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Kastilien-La Mancha, VdlT Castilla
  2408
  Gyllengul färg. Stor doft av bivax, torkad aprikos, pomerans och apelsin. Torr, hyfsat fyllig smak med medelhög syra och stramt citrusorienterad smak med påtaglig beska och sandig tanninstruktur. Skalmacererat. 4 g/l socker. 13,5 %.
 • BETYG

  12
  99:-
  Fynd i sin prisklass
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Navarra
  2156
  Rosaröd färg. Fruktig doft av röda plommon, jordgubbar, röda vinbär och lila blommor. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra och ett småbittert slut med viss fräschör. 13,5 %.
 • BETYG

  15
  279:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Penedès
  94972
  Utvecklad doft av korinter, svarta vinbär, svartpeppar, våt jord och en touch gummi. Torr, hyfsat fyllig, nyanserat märkfruktig smak med drygt medelhög syra, elegant balanserad strävhet och sammansatt, komplext slut med elegans. 13,5 %. 720 fl.
 • BETYG

  11,5
  155:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Katalonien, Terra Alta
  92177
  Mycket ljust rosa färg. Ungdomlig doft av röda bär, honungsmelon och sommarblomster. Torr, knappt medelfyllig, bärig smak med medelhög syra med påtaglig beska och kortfattat slut. Ekologiskt. 13 %. 6600 fl.
 • BETYG

  15
  329:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  94986
  Parfymerad doft med inslag av rökelse, torkade blommor, burkpäron, hö, kryddor och fat. Torr, drygt medelfyllig smak med medelhög, frisk syra och lång, nyanserad
 • BETYG

  15
  189:-
  Fynd i sin prisklass
  Starkvin Starkvin
  Spanien, Andalusien, Jerez
  92450
  Stor, härlig doft av gula frukter, mandel, choklad, torkade blommor, gröna oliver, torkade örter samt gröna och gula äpplen. Torr, medelfyllig, nyanserad smak med knappt medelhög syra, och en lång final med russin, järn och kritig mineralitet. 15 %. 1800 fl.
 • BETYG

  12
  155:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Baskien, Getariako Txakolina
  91310
  Svagt laxrosa färg. Reduktiv, svavelpräglad doft av röda plommon, blommor och örter samt blandade röda bär. Torrt, medelfylligt vin med hög syra, spritsig, syrlig smak av röda bär och citron och ett lätt salt slut. Mår bra av luftning. 11,5 %. 7200 fl.
 • BETYG

  14,5
  239:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Katalonien, Montsant
  92174
  Aprikosfärgat. Avrundad doft med kryddor, persika, gula plommon, frysta jordgubbar och fat. Torr, medelfyllig smak med knappt medelhög syra, en touch av tanniner och ett långt slut med alkoholvärme. 13,5 %. 900 fl.
 • BETYG

  12,5
  139:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Navarra
  94813
  Ljust laxrosa färg. Något reduktiv, bärig doft av jordgubbar, smultron och tropisk gul frukt. Torr, knappt medelfyllig, fruktig smak med medelhög syra och en touch av beska i slutet. 13,5 %. 6600 fl.
 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Rioja
  93585
  Laxrosa färg. Utvecklad doft av kryddor, blodapelsin, aprikos, röda vinbär, rabarber och kola.vTorr, medelfyllig smak med fat, medelhög syra och långt slut med kryddor och sälta. 13,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  11,5
  99:-
  Mer än prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Kastilien-León, Toro
  93015
  Ljus röd-rosa färg. Ung, medelstor doft med smultron, hallon, plommon, rabarber och mineral. Torr, fruktig, medelfyllig smak, knappt medelhög syra, viss strävhet och ett fruktigt slut med viss alkoholvärme. 14 %. 6600 fl.
 • BETYG

  15
  269:-
  Mer än prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Corpinnat
  93751
  Utvecklad doft av gula plommon, gula äpplen, gula rosor, torra kex, gummi och stenig mineralitet. Torrt, medelfylligt vin med stadig mousse, medelsyra och rikt gulfruktig smak. Avslut med viss jordighet och inslag av metall. 11,5 %. 2400 fl.
 • BETYG

  15
  329:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  92863
  Hallonfärgad. Nyanserad doft av medelhavsörter och -blommor, fatprägel, röda plommon och körsbär samt körsbärskärnor. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, koncentrerad smak av frukt och blommor med tydligt inslag av fat samt mynta och bittermandel. Mycket lång längd med extra allt, inklusive viss alkoholvärme. Ekologiskt. 14 %. 500 fl.
 • BETYG

  12
  179:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien
  92214
  Ljusrosa färg. Ungdomlig doft av rabarber, rött äpple och röda vinbär. Torrt, medelfylligt vin med pärlande mousse, medelsyra och smak av söta, röda bär. Sötfruktigt slut. 12 %. 6600 fl.
 • BETYG

  16
  429:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  91324
  Utvecklad doft av lavendel, mörka plommon, rött äpple, rabarber, torkade örter, en touch av gummi och torrt trä. Torrt, fyfsat fylligt vin med relativt hög syra, syrligt rödfruktig och kryddig smak och tuggiga tanniner. Långt, nyanserat avslut med karaktär. 14,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  15
  269:-
  Mer än prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Corpinnat
  93751
  Utvecklad doft av gula plommon, gula äpplen, gula rosor, torra kex, gummi och stenig mineralitet. Torrt, medelfylligt vin med stadig mousse, medelsyra och rikt gulfruktig smak. Avslut med viss jordighet och inslag av metall. 11,5 %. 2400 fl.
 • BETYG

  13,5
  209:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien
  97055
  Avrundad doft av bakade äpplen, mango och persika, lime, vårgrönska, kalkig mineralitet och kaffe. Torrt, medelfylligt vin med stadig mousse, gulfruktig smak med påtaglig beska och jordigt, småbittert slut. Ekologiskt. 12 %. 4800 fl.
 • BETYG

  13,5
  129:-
  Fynd i sin prisklass
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Rioja
  92242
  Laxrosa färg. Fruktig doft av körsbär, röda plommon, övermogna jordgubbar, torkade örter och lera samt inslag av kompost. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, koncentrerad smak av plommon och äpple med örtigt stråk. Någon beska i avslut. 13,5 %. 10200 fl.
 • BETYG

  15
  329:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  92863
  Hallonfärgad. Nyanserad doft av medelhavsörter och -blommor, fatprägel, röda plommon och körsbär samt körsbärskärnor. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, koncentrerad smak av frukt och blommor med tydligt inslag av fat samt mynta och bittermandel. Mycket lång längd med extra allt, inklusive viss alkoholvärme. Ekologiskt. 14 %. 500 fl.
 • BETYG

  13,5
  199:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Cava
  93114
  Något utvecklad doft av gula plommon, rökig mineralitet, päron, gröna örter och citrus. Torrt, medelfylligt vin med något aggressiv mousse, medelsyra och gulfruktig smak med inslag av beska och jordigt, småbeskt avslut. Ekologiskt. 12 %. 7500 fl.
 • BETYG

  14
  239:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Katalonien
  93546
  Mörkt hallonröd. Något dämpad doft av mörka och röda plommon, viol, våt jord och kryddskåp. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra och koncentrerad smak med fokus på blodapelsin, örter och elegant mineralitet. Nyanserat, örtigt slut med fin längd. 600 fl.
 • BETYG

  14
  259:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna, Mallorca
  93161
  Något knuten doft av våt jord, torkade plommon, björnbär, lite lim, saltlakrits samt eneträ. Torrt, medelfylligt vin med drygt medelsyra, friskt rödbärig smak med örtigt inslag, finkorniga tanniner och läskande, friskt slut. 840 fl.
 • BETYG

  14
  239:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Katalonien
  93546
  Mörkt hallonröd. Något dämpad doft av mörka och röda plommon, viol, våt jord och kryddskåp. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra och koncentrerad smak med fokus på blodapelsin, örter och elegant mineralitet. Nyanserat, örtigt slut med fin längd. 600 fl.
 • BETYG

  14
  231:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien
  94836
  Ung doft med kalkig mineralitet, inlagd persika, äppelblom och citrus. Torrt, medelfylligt vin med oljig karaktär, medelsyra, koncentrerat gulfruktig smak med ett beskt stråk och lång, mineralisk finish med grapebett. 13,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  14
  149:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  95070
  Utvecklad doft av kryddnejlika, kryddpeppar, eneträ, rosmarin, katrinplommon och jordgubbssylt. Torr, hyfsat fyllig, koncentrerad mörkfruktig smak med medelhög syra, en rustik tanninprofil och nyanserat sötsyrligt avslut. 14 %. 10200 fl.
 • BETYG

  15,5
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Murcia, Jumilla
  73333
  Drygt medelfyllig doft av smörkola, svarta vinbär, kaffe, tobak, skoputs, mint och mörk choklad. Fyllig, fruktpackad smak med tydliga, men runda tanniner, pigg fruktsyra i en fyllig kropp med lång eftersmak med tydlig ek.
 • BETYG

  15,5
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Toro
  94875
  Något dämpad, murrig doft av våt jord, kryddpeppar, rökt chark, katrinplommon, björnbär, svartpeppar, tobak och murket trä. Torr, fyllig, koncentrerad mörkfruktig och kryddig smak med medelhög syra, tuggiga tanniner och ett långt, nyanserat och alkoholvarmt slut. 15,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  13,5
  189:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rias Baixas
  78154
  Kryddig, torr, lätt rökig doft med mineralitet och inslag av citronzest. Fruktig smak med frisk fruktsyra i en lätt simmig kropp med ganska lång eftersmak.
 • BETYG

  14
  219:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rías Baixas
  90039
  Öppen doft av mogen stenfrukt, ananas, grillad citron, päron och äppelblom. Torr, medelfyllig, lätt fruktig smak med relativt hög syra och mineralsälta och tydliga pärontoner i avslutet. 13 %. 2400 fl.
 • BETYG

  12,5
  99:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  70347
  Aromatisk, ganska utvecklad doft av mogna, mörka bär, violtabletter, läder, rostad ek, ett stänk vanilj och dill. Drygt medelfyllig, balanserad smak med pigg fruktsyra och runda tanniner i en medelstor kropp.
 • BETYG

  12,5
  133:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Terra Alta
  72906
  Doft med björnbär, mörka plommon, provensalska örter och lite korinter. Smak med torra, men ganska polerade tanniner, medelfyllig kropp och torrt slut .
 • BETYG

  12
  128:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Katalonien, Terra Alta
  72963
  Försiktig, fruktig doft av gråpäron, citronkola, halm och ett stänk lagerblad. Ung, fruktig smak med hög, ännu lite ostyrig fruktsyra i en medelstor kropp med lång eftersmak.
 • BETYG

  13
  159:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Cava
  50567
  Medelfyllig doft av krusbär, citron, mandel, litche, ett stänk rostat bröd och mogna äpplen. Knappt medelfyllig, balanserad med frisk, ren fruktsyra och lagom, lite storbubblig mousse.
 • BETYG

  14
  249:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Murcia, Jumilla
  92586
  Ung, fint bärig doft av hallon, jordgubbar, smultron, röda äpplen och blodapelsin. Torr, medelfyllig smak med drygt medelhög syra, sandiga tannier, viss alkoholvärme och ett bärigt, kort och alkoholvarmt slut. Ekologiskt. 14,5 %. 1800 fl.