Spanien

Allmänt

Spanien har världens största vinodlingsareal med ca 950 000 hektar (2020), vilket innebär att ca 30 % av EU:s vingårdsareal är spansk. Blå druvor odlas på ca 520 000 ha och gröna druvor på ca 430 000 ha. Regionen Men den stora spanska arealen har under de senaste 40 åren ändå minskat med cirka 700 000 ha, eftersom många odlare satsat på mer högavkastande kloner och även eftersom man sedan 1996 tillåter konstbevattning och därför kan plantera tätare. På så vis har mer vin kunnat framställas på mindre yta. Konstbevattning är dock en dyrbar process och på många ställen saknas ekonomiska resurser för investeringen. Stora delar av Spanien är mycket torra, inte minst i söder och öster, och här måste vinstockarna fortfarande planteras glest för att vattnet ska räcka till.Kastilien-La Mancha står för nästan hälften av vinarealen, 465 000 ha, och är därigenom världens största vinregion. Produktionsmässigt ligger Spanien på tredje plats (efter Italien och Frankrike) med ca 34 miljoner hl år 2019, varav ca 55 % är rött vin. Att produktionen är relativt låg i förhållande till odlad yta beror till största delen på det torra klimatet som har gjort att vinrankorna traditionellt har planterats som buskar med låg täthet.

Historia

Spansk vinodling dateras så långt tillbaka som 3000–4000 f.Kr. Fenicierna kom till Iberiska halvön ca 1000 f.Kr. och började odla druvor i Andalusien. Klimatet och dåtidens vinteknik gav söta viner med god Efter ett kort mellanspel av kartagerna kom romarna (100 f.Kr.–400 e.Kr.) och utvecklade både vinodling och vinframställning, bland annat tekniken med jäsning i öppna stenkar (tinajas) samt amforan som förvaringskärl. Amforan möjliggjorde även handel, och spanskt vin skeppades till Rom, Normandiet och England. lagringsbarhet. Viner som är ursprunget till dagens förstärkta viner från Jerez och Malaga. Vinlusangreppen i Europa under andra halvan av 1800-talet hade såväl positiva som negativa effekter för spansk vinodling. Vinlusen kom till Bordeaux innan den nådde Spanien, vilket för Rioja medförde att de franska vinbönderna flyttade söderut och lärde sina spanska kolleger fransk vinkultur. Många av vinerna i Rioja-distriktet görs fortfarande som i Bordeaux, det vill säga som druvblandningar, jästa och lagrade på 225-liters fat, så kallade barricas. Morerna (muslimer från Nordafrika) tog över år 711, men även om alkohol officiellt var en förbjuden dryck så var deras inställning pragmatisk och en del spanska kalifer och emirer hade egna vinodlingar. Men det var först 1492, när de kristna slutligen återerövrat hela Spanien från morerna, som exporten kunde ta fart igen, främst till England som importerade bland annat sherry och viner från Kanarieöarna. Runt sekelskiftet 1900 intog vinlusen även Spanien. Nu var lösningen med ympning på amerikanska rotstockar väl etablerad, så omplanteringar kunde genomföras relativt snabbt. Under den här perioden försvann dock många av Spaniens egna traditionella druvsorter.

Vinlagar

Det federalt uppbyggda Spanien har dels en gemensam nationell vinlagstiftning, dels regionala regler som kan tillföra ytterligare krav utöver de nationella.  Det spanska appellationssystemet grundades 1932 då de första 18 DO-distrikten utsågs. Redan 1926 hade Rioja etablerat såväl regelverk som kontrollmyndighet, Consejo Regulador. Varje region har nu en egen Consejo Regulador som arbetar relativt självständigt under den nationella organisationen, Instituto Nacional de Denominaciones de Origen (INDO). En Consejo Regulador består av odlare, producenter, oenologer mm och har den intrikata uppgiften att såväl övervaka att reglerna följs som att fungera som en intresseorganisation. Endast appellationer som sträcker sig över flera autonoma regioner kontrolleras av den centrala myndigheten. Detta gäller idag DOCa Rioja, DO Jumilla och DO Cava. VT (eller VdlT) Den spanska beteckningen för lantviner, Vino de la Tierra, som motsvarar IGP enligt EU:s regelverk, omfattar ett drygt 40-tal registrerade områden där producenterna enats om gemensamma normer gällande druvor som ska vara typiska för distriktet, alkoholhalt och vinifiering. Minst 85 % av angiven druva måste komma från området ifråga. VdM/Vino Vino de Mesa, ”bordsvin”, eller Vino, som det nu oftast bara heter, är den lägsta klassen i spansk vinlagstiftning, utan krav på vare sig geografiskt ursprung (annat än att vinet måste komma från Spanien) eller vinframställning. VCIG (eller VC) - C:a 8 st 2020 Vino de Calidad con Indicación Geográfica. Områden med denna beteckning är ett första trappsteg mot DO-status för de lantvinsområden som har sådana ambitioner. Efter fem år kan området ansöka om DO-status. Vid en eventuell förenkling av vinlagstiftningen kan beteckningen komma att upphöra. DO - C;a 70 st 2021 Denominación de Origen (DO) är den näst högsta kvalitetsklassen, och den som närmast motsvarar Frankrikes AOC eller Italiens DOC. Varje område har specifika krav på exempelvis druvsorter, avkastning och alkoholhalt.

Geografi

DOC - 2 st 2022 Den högsta kategorin Denominación de Origen Calificada (förkortas DOC eller numera oftare DOCa) tillkom 1988 men ännu har endast två distrikt, Rioja och Priorat, tilldelats denna utnämning. Det som skiljer ett område klassificerat som DOC från ett DO är bland annat lägre skördeuttag och högre krav på kvalitet och urval av druvor.  EU:s regelverk: DOP och IGP EU moderniserade sin vinlagstiftning 2009. Nytt är att EU:s vinförordning inte längre delar in vinerna i kvalitetsviner och bordsviner. I stället skiljer EU mellan viner med en skyddad geografisk ursprungsbeteckning och sådana som inte har detta. Vin med geografisk beteckning delas i sin tur in i vin med skyddad ursprungsbeteckning (DOP - Denominación de Origen Protegida) och vin med skyddad geografisk beteckning (IGP - Indicación Geográfica Protegida). I enlighet med detta regelverk innefattas de fyra spanska kvalitetsvinstyperna i kategorin ”skyddad ursprungsbeteckning” (DOP) och lantvinerna i kategorin ”skyddad geografisk beteckning” (IGP). Enligt EU:s statistik för 2015 var 88 % av den spanska vinarealen klassificerad som DOP (motsvarande siffra för Frankrike var 64 % och Italien 52 %). Till skillnad från i Italien och Frankrike är kvalitetsområdena mycket stora, och vintyperna inom ett DO kan också variera avsevärt. DO Pago Sedan tillkomsten av vinlagen från 2003 kan även enskilda vingårdar få en egen ursprungsbeteckning, Vino de Pago (DO Pago). Beteckningen kan ges till framstående vingårdar med en tydlig profil, präglad av lokal jordmån, druvsort eller mikroklimat, till exempel en vingård som sedan lång tid specialiserat sig på en druvtyp som inte är typisk för det DO som vingården är belägen i. I dag (2020) finns det 16 vingårdar med DO Pago-status. Av dessa ligger åtta i regionen Kastilien-La Mancha. I Spanien används EU-beteckningarna DOP och IGP allt mer. I dag (2020) har Spanien 96 DOP-områden och 42 IGP-områden.

Klimat

Jordmån och klimat Spanien förknippas med sol och värme, men det är ett mycket bergigt land, och den höga höjden, med varma dagar men relativt kyliga nätter, gör att klimatet ändå kan passa för kvalitetsvinodling. Majoriteten av vinodlingarna ligger på över 600 meters höjd. Bergskedjorna ger svalka nattetid och skydd mot vindar och skapar unika mesoklimat genom att avgränsa olika vinområden. Största delen av inlandet omfattas av den vidsträckta högplatån (la Meseta) på mellan 600 och 1000 meters höjd. Här råder ett utpräglat inlandsklimat med heta somrar och kalla vintrar. Nederbörden är liten och kan på många ställen vara så låg som 300 mm/år (att jämföras med ca 450 mm/år i Rioja och 1500 mm/år vid den baskiska kusten).  Från bergen kommer några floder som berör ett antal vindistrikt nedströms. Ebro rinner genom Rioja och Katalonien. Duero flyter genom Ribera del Duero och andra distrikt innan den passerar vidare in i Portugal och Dourodalen. Guadalquivir når Atlanten vid Sanlúcar de Barrameda i Jerez. Tajo (Tejo i Portugal) rinner genom La Mancha innan den i Portugal har betydelse för vinodlingen i Ribatejo och Alentejo.    På östkusten råder ett varmt och soligt Medelhavsklimat. Söder om Alicante och i Andalusien är klimatet hett och extremt torrt. I norra och nordvästra Spanien dominerar inflytandet från Atlanten med svalare klimat och betydligt mer nederbörd. Skillnaderna i klimat gör naturligtvis att förutsättningarna för vinodling varierar avsevärt mellan olika delar av landet.    I ett så stort land är även jordmånen mycket varierande men kan i mycket grova drag delas in i ett område med granit i nordväst, skiffer i nordöst och kalksten i större delen av övriga Spanien.

Övrigt

Spanska inbördeskriget, andra världskriget och Francoregimen innebar att Spanien återigen föll i "glömska" som vinland. De spanska vinerna återupptäcktes inte förrän på 1970-talet, framför allt vinerna från Rioja och även från Katalonien där familjen Torres i Penedès gick i spetsen för ett nytt innovativt vintänkande.

;
 • BETYG

  15
  495:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Empordà
  51642
  Kryddig, örtig doft med inslag av plommon, vanilj, svart te och ek. Fyllig smak med generös frukt, tydliga tanniner och hög fruktsyra och bra längd-
 • BETYG

  14
  179:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rias Baixas
  79190
  Ganska intensiv doft av lime, persikor, ferraribilar och gröna örter. Medelfyllig smak med lite simmig fet mitt, bra uppbalanserande syra och bra längd.
 • BETYG

  13,5
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  78389
  Medelfyllig doft av ek, vanilj, björnbär. läder och ett stänk dill. Ganska ung smak av mörk frukt, hög fruktsyra och måttfulla tanniner i en medelstor kropp med alkoholvarm eftersmak.
 • BETYG

  12,5
  129:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Murcia, Yecla
  Doft av björnbär, skogsbär, rostade toner, pomeranser, julkryddor, tobak och choklad. Smak av mörka bär, torra men relativt polerade tanniner och ett saftigt, lite eldigt småbittert avslut.
 • BETYG

  15
  449:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Navarra
  53856
  Fyllig, rökig doft av citron, ylle, gummi och måttfull ek. Ung, fyllig, lite rustik smak med hög fruktsyra i en medelfyllig kropp med bra längd.
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Navarra
  51291
  Aromatisk doft av medelhavsväxter med samlingsnamnet "Garrigue", t ex rosmarin, lavendel och timjan samt torkad citron. Drygt medelfyllig smak med generös frukt, frisk fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp med bra längd.
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Navarra
  52904
  Doft av björnbär, blåbärsfil och lagerblad. Friskt anslag med pigg syra i medelfyllig kropp med behagliga tanniner.
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rias Baixas
  54920
  Aromatisk, kryddig doft av aprikoser, mogna gula plommon, apelsinchoklad. krita och harts. Ganska fyllig smak med generös frukt, pigg fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp med trevlig fetma.
 • BETYG

  14
  249:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Galicien, Rias Baixas
  59143
  Reduktiv, doft av flinta, gråpäron och grapefrukt. Stram kropp med generös mousse, ganska hög syra och långt slut.
 • BETYG

  15
  559:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  52996
  Generös, aromatisk doft av multen frukt, choklad, bläck, vanilj och ek. Ung, fyllig smak med generös frukt, hög fruktsyra och tydliga, men ganska runda tanniner i en fyllig kropp med bra längd.
 • BETYG

  13
  139:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Navarra
  56410
  Dov, kokt doft av mörka bär, vanilj. rostad ek, kaffe och läder. Ung, ännu lite oborstad smak av mörk frukt, pigg fruktsyra och tydliga, men ganska balanserade tanniner i en medelstor kropp.
 • BETYG

  15,5
  419:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  53333
  Generös doft med tydlig stallton, plommon, björnbär och brett. Drygt medelfyllig smak med bra, mörk frukt, frisk fruktsyra och tydliga , torra tanniner, Säljs i 3-pack.
 • BETYG

  13
  139:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Bierzo
  54492
  Frisk doft av mörka bär, grön paprika, mandel, fänkål och rök. Mjukt anslag med frisk syra, ganska lätt kropp och väldigt mjuka tanniner.
 • BETYG

  14
  350:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Cava
  53461
  Rustik, rökig doft av mogen citron och gips ek. Fyllig, rustik smak med frisk fruktsyra och storbubblig mousse med tydlig, ej helt ren ek i eftersmaken,
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Priorat
  70542
  Lätt eldig doft av kakao, choklad, plommon, gummi och körsbär. Knappt medelfyllig, torr smak med hög fruktsyra, lagom tanniner samt en balanserad eftersmak.
 • BETYG

  14,5
  249:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Cava
  90309
  Utvecklad och sammansatt doft med gula plommon, mogna äpplen, bröd och lite citrus. Torr, fruktig smak med fin mousse, bra längd med nyanserade toner och cavatypisk, lite jordig avslutning. Ekologiskt. 12 %. 3600 fl.
 • BETYG

  14,5
  269:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  94335
  Något dämpad doft av torkad frukt, plommon, eukalyptus, skryddor och mörk choklad. Torr, hyfsat fyllig, koncentrerad, mörkfruktig smak, robusta tanniner och alkoholvarmt slut. 14,5 %. 2400 fl.
 • BETYG

  16
  469:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  94338
  Nyanserad, utvecklad doft av fat, rotsaker, multna löv, torkade plommon, syrliga röda bär och torkad svamp. Torr, drygt medelfyllig, koncentrerad smak med medelhög syra, relativt tuffa tanniner och ett långt, nyanserat slut med alkoholvärme. 14,5 %. 690 fl.
 • BETYG

  15
  699:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Cava
  94586
  Utvecklad och fruktig doft med gula plommon, äpplen, bröd, nötter och citrus. Torr, medelfyllig, mogen smak med bra mousse, balanserad syra, hygglig längd med ett jordigt lite citrussmakande slut. Ekologiskt. 11,5 %. 120 fl.
 • BETYG

  14
  229:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien
  92634
  Avrundad doft med persika, gula plommon, gula äpplen, grillad citron och en viss jordighet.Torr, medelfyllig smak med hård mineral, god mousse, balanserad syra och ett långt, lite jordigt slut. Ekologiskt. 12 %. 4200 fl.
 • BETYG

  16,5
  489:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  94342
  God, fruktig doft med plommon, röda och mörka bär, fat och vanilj. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och rätt komplex smak med mogna tanniner, fin syra, utmärkt längd med komplexa aromer och varm avslutning. 14 %. 1890 fl.
 • BETYG

  13,5
  209:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rías Baixas
  93103
  Ung, fruktig doft med en vaxig ton, gula äpplen och rökig mineral. Torr, knappt medelfyllig smak med hög, lite grönaktig syra och ett långt syrligt slut med mineralsälta. 13 %. 1200 fl.
 • BETYG

  16
  0:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  93377
  Fruktig, utvecklad doft med plommon, mörka bär, mynta, fat och choklad. Torr, fyllig, fruktig smak med medelhög syra, tuggiga tanniner, bra längd med alkoholvärme. 15 %. 360 fl.
 • BETYG

  14
  169:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Madrid, Vinos de Madrid
  95062
  Lätt, fint rödfruktig doft, med jordgubbar, röda vinbär, apelsin och svartpeppar. Torr, medelfyllig, elegant smak med fräsch syra, torra, fina tanniner och ett gott sirligt slut. 13,5 %. 8400 fl.
 • BETYG

  13,5
  99:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  1098
  Fruktig doft med plommon, mörka bär och örter och fat. Drygt medelfyllig fruktig smak med god kropp, sammansatta toner, mogna tanniner och syror, bra längd och varm avslutning.
 • BETYG

  16
  695:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  93663
  Något återhållen doft med röda bär, körsbär, blå plommon, skogshallon, choklad och fat. Torr, drygt medelfyllig utvecklad smak med bra syra, mogna tanniner och ett kryddigt slut med bra längd och värme. 14 %. 846 fl.
 • BETYG

  13,5
  169:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Kastilien-León, Bierzo
  95076
  Ung, gulfruktig doft med gula plommon, vit persika och mineral. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, och ett hyggligt slut med stenig mineralitet. 12,5 %. 5400 fl.
 • BETYG

  13,5
  199:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Kastilien-La Mancha, Manchuela
  92438
  Ung, lätt fruktig doft med vita blommor, citron, gröna äpplen och kritig mineral. Torr, medelfyllig smak med hög syra, lätta kryddor och ett långt slut med citrus och mineralsälta. 12 %. 1200 fl.
 • BETYG

  15
  349:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Corpinnat
  90055
  Nyanserad doft av gula frukter, gula plommon, gula äpplen, nötter, grillad citron, något blommig och en viss jordighet. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, krämig mousse, bra längd, och en lite jordig avslutning. Ekologiskt. 12 %. 1200 fl.
 • BETYG

  14,5
  269:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  93571
  Utvecklad doft med plommon, björnbär, fat, choklad och lite dill. Torr, medelfyllig, fruktig och utvecklad smak med bra syra, integrerade tanniner och ett varmt gott slut. 14 %. 2400 fl.
 • BETYG

  13,5
  219:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Kastilien-León, Bierzo
  94503
  Avrundad doft med brioche, aprikos och honung. Torr, medelfyllig smak med citrussmakande hög syra, och ett hyggligt slut med kritig mineral. 13 %. 2400 fl.
 • BETYG

  14
  219:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Bierzo
  94502
  Utvecklad doft med inslag av blå plommon, mörka bär och fat. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och stadig smak med torra tanniner, bra syra, god längd och ekbesk, alkoholvarm avslutning. 15 %. 3600 fl.
 • BETYG

  17
  1595:-
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  93666
  Fint utvecklad doft med blå plommon, björnbär, svarta vinbär, kryddor, körsbär, fat och choklad. Torr, drygt medelfyllig, utvecklad smak med bra kropp, komplexa aromer, integrerade tanniner, en balanserad, fin syra, utmärkt längd och en småvarm, god avslutning. 14,5 %. 996 fl.
 • BETYG

  14,5
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Andalusien, Cádiz
  93091
  Något utvecklad doft av mörka bär, blåbär, björnbär och buljong. Torr, medelfyllig smak med koncentrerad frukt, medelhög syra, bra tannier och ett långt, småvarmt fruktigt slut med mineraltoner. 14,5 %. 840 fl.
 • BETYG

  14
  239:-
  Ej prisvärt
  93555
  Nyanserad doft av målarfärg, lila blommor, lingon och mörka plommon samt svartpeppar och kanel. Torr, medelfyllig, fräsch smak med medelsyra, inslag av kryddskåp, torra, lite tuggiga tanniner och syrligt, lite kryddigt slut. 12,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien
  92787
  Kryddig doft med fokus på kryddnejlika, paprikapulver, svartpeppar, kamfer samt svarta vinbär och blå druvor. Torr, medelfyllig, koncentrerad mörkfruktig smak med fräsch medelsyra, med kryddigt inslag, tydlig mineralsälta och ett långt, nyanserat slut med sälta. 13 %. 3600 fl.
 • BETYG

  14,5
  229:-
  Mer än prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Cava
  93892
  Ung, fruktig doft med örter, gula äpplen, gula plommon, persika och citrus. Torr, fruktig smak med yvig mousse, balanserad syra, bra längd och en jordig avslutning. Ekologiskt. 12,5 %. 2000 fl.
 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Priorat
  93523
  Fruktig doft med plommon, örter, mörka bär, körsbär och fat. Medelfyllig, fruktig smak med nyanserade toner, mogna, medelhöga syror, elegant tanninstruktur och riktigt bra läng med ett långt, kryddigt slut. 14 %. 600 fl.
 • BETYG

  16
  289:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  93908
  Fint utvecklad doft med inslag av plommon, skogsbär, fat, vanilj, dillchips och choklad. Medelfyllig, fint utvecklad smak med komplexa aromer, mogna tanniner, balanserad syra och utmärkt längd. 13,5 %. 6270 fl.
 • BETYG

  16
  209:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  93531
  Öppen, fint utvecklad doft med plommon, röda och mörka bär, fat, choklad, vanilj och lakrits. Medelfyllig, god, utvecklad smak med komplexa aromer, utmärkt längd, god syra, avrundade tanniner och fast slut. 13 %. 2400 fl.
 • BETYG

  16
  399:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  92688
  Öppen, fint utvecklad doft med plommon, röda och mörka bär, fat, choklad, vanilj och lakrits. Medelfyllig, god, utvecklad smak med komplexa aromer, utmärkt längd, god syra, avrundade tanniner och fast slut. Något piggare i stor flaska. 13 %. 6600 fl.
 • BETYG

  13
  139:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien
  94588
  Ung doft med toner av gula frukter, päron, galiamelon och mineral. Torr, medelfyllig, fruktig smak med rätt nyanserade toner, mogen, knappte medelhög syra och bra längd med tydlig grapebeska. 12,5 %. 5400 fl.
 • BETYG

  15
  249:-
  Mer än prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Cava
  92682
  Öppen fint utvecklad doft med avrundade äppeltoner, vit persika, gula plommon, marsipan och en hint av fat. Torr, medelfyllig smak med medelhög syra, äppeltoner, yvig mousse, bra längd med ett jordigt slut med grapebeska. Ekologiskt. 12 %. 4200 fl.
 • BETYG

  15
  139:-
  Prisvärt
  Starkvin Starkvin
  Spanien, Andalusien, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda
  92942
  Fint utvecklad och avrundad doft med inslag av mandel, nötter, torkade äpplen, havssälta, gröna oliver, hö och mineral. Torr, mogen och komplex smak med len textur, balanserad syra, utmärkt längd och småvarm avslutning med fin sälta. 15 %. 800 fl.
 • BETYG

  14,5
  275:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Katalonien, Priorat
  93755
  Fin, fruktig doft med persika, äpple, fat, citrus, mango och mineral. Torr, medelfyllig, fint fruktig smak med nyanserade aromer, mogen, balanserad medelhög syra, utmärkt längd och rent, gott, mineralbetonat avslut. 13 %. 600 fl.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  93616
  Fint utvecklad doft med plommon, mogna röda bär, fat, vanilj och dill i tonerna. Medelfyllig, god, utvecklad och fint nyanserad smak med god tanninstruktur, fin syra, utmärkt längd och rätt stram avslutning. 13,5 %. 4800 fl.
 • BETYG

  16,5
  499:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  95128
  Stor, fruktig doft med mörka plommon, röda och mörka bär, fat, toffee och kryddor. Rätt fyllig, fruktig och utvecklad smak med stadig tanninstruktur och medelhög syra, utmärkt längd och varm, ombonad avslutning.14,5 %. 1740 fl.
 • BETYG

  15
  289:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  93509
  Fint utvecklad doft med plommon, röda bär, fat, kanel, dill och vanilj. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med lagom strama tanniner, medelhög syra, utmärkt längd och alkoholvarm avslutning. 14,5 %. 3600 fl.
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Andalusien, Cádiz
  92774
  Gulfruktig doft med äpple, persika, gula russin, lite fat, honung, citrus och viss örtighet. Torr, medelfyllig, relativt låg syra, fruktig koncentrerad smak av övermogen stenfrukt och tropisk frukt. Lång, alkoholvarm längd med rejäl beska. 13,5 %. 3600 fl.
 • BETYG

  15
  239:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rías Baixas
  90103
  Ung, fruktig doft med päron, grönt äpple, nektarin, galiamelon och lime. Torr, frisk smak med citrus, relativt hög syra, medelfyllig kropp, bra balans och ett friskt, rent slut. 13,5 %. 6000 fl.