Spanien

Allmänt

Spanien har världens största vinodlingsareal med ca 950 000 hektar (2020), vilket innebär att ca 30 % av EU:s vingårdsareal är spansk. Blå druvor odlas på ca 520 000 ha och gröna druvor på ca 430 000 ha. Regionen Men den stora spanska arealen har under de senaste 40 åren ändå minskat med cirka 700 000 ha, eftersom många odlare satsat på mer högavkastande kloner och även eftersom man sedan 1996 tillåter konstbevattning och därför kan plantera tätare. På så vis har mer vin kunnat framställas på mindre yta. Konstbevattning är dock en dyrbar process och på många ställen saknas ekonomiska resurser för investeringen. Stora delar av Spanien är mycket torra, inte minst i söder och öster, och här måste vinstockarna fortfarande planteras glest för att vattnet ska räcka till.Kastilien-La Mancha står för nästan hälften av vinarealen, 465 000 ha, och är därigenom världens största vinregion. Produktionsmässigt ligger Spanien på tredje plats (efter Italien och Frankrike) med ca 34 miljoner hl år 2019, varav ca 55 % är rött vin. Att produktionen är relativt låg i förhållande till odlad yta beror till största delen på det torra klimatet som har gjort att vinrankorna traditionellt har planterats som buskar med låg täthet.

Historia

Spansk vinodling dateras så långt tillbaka som 3000–4000 f.Kr. Fenicierna kom till Iberiska halvön ca 1000 f.Kr. och började odla druvor i Andalusien. Klimatet och dåtidens vinteknik gav söta viner med god Efter ett kort mellanspel av kartagerna kom romarna (100 f.Kr.–400 e.Kr.) och utvecklade både vinodling och vinframställning, bland annat tekniken med jäsning i öppna stenkar (tinajas) samt amforan som förvaringskärl. Amforan möjliggjorde även handel, och spanskt vin skeppades till Rom, Normandiet och England. lagringsbarhet. Viner som är ursprunget till dagens förstärkta viner från Jerez och Malaga. Vinlusangreppen i Europa under andra halvan av 1800-talet hade såväl positiva som negativa effekter för spansk vinodling. Vinlusen kom till Bordeaux innan den nådde Spanien, vilket för Rioja medförde att de franska vinbönderna flyttade söderut och lärde sina spanska kolleger fransk vinkultur. Många av vinerna i Rioja-distriktet görs fortfarande som i Bordeaux, det vill säga som druvblandningar, jästa och lagrade på 225-liters fat, så kallade barricas. Morerna (muslimer från Nordafrika) tog över år 711, men även om alkohol officiellt var en förbjuden dryck så var deras inställning pragmatisk och en del spanska kalifer och emirer hade egna vinodlingar. Men det var först 1492, när de kristna slutligen återerövrat hela Spanien från morerna, som exporten kunde ta fart igen, främst till England som importerade bland annat sherry och viner från Kanarieöarna. Runt sekelskiftet 1900 intog vinlusen även Spanien. Nu var lösningen med ympning på amerikanska rotstockar väl etablerad, så omplanteringar kunde genomföras relativt snabbt. Under den här perioden försvann dock många av Spaniens egna traditionella druvsorter.

Vinlagar

Det federalt uppbyggda Spanien har dels en gemensam nationell vinlagstiftning, dels regionala regler som kan tillföra ytterligare krav utöver de nationella.  Det spanska appellationssystemet grundades 1932 då de första 18 DO-distrikten utsågs. Redan 1926 hade Rioja etablerat såväl regelverk som kontrollmyndighet, Consejo Regulador. Varje region har nu en egen Consejo Regulador som arbetar relativt självständigt under den nationella organisationen, Instituto Nacional de Denominaciones de Origen (INDO). En Consejo Regulador består av odlare, producenter, oenologer mm och har den intrikata uppgiften att såväl övervaka att reglerna följs som att fungera som en intresseorganisation. Endast appellationer som sträcker sig över flera autonoma regioner kontrolleras av den centrala myndigheten. Detta gäller idag DOCa Rioja, DO Jumilla och DO Cava. VT (eller VdlT) Den spanska beteckningen för lantviner, Vino de la Tierra, som motsvarar IGP enligt EU:s regelverk, omfattar ett drygt 40-tal registrerade områden där producenterna enats om gemensamma normer gällande druvor som ska vara typiska för distriktet, alkoholhalt och vinifiering. Minst 85 % av angiven druva måste komma från området ifråga. VdM/Vino Vino de Mesa, ”bordsvin”, eller Vino, som det nu oftast bara heter, är den lägsta klassen i spansk vinlagstiftning, utan krav på vare sig geografiskt ursprung (annat än att vinet måste komma från Spanien) eller vinframställning. VCIG (eller VC) - C:a 8 st 2020 Vino de Calidad con Indicación Geográfica. Områden med denna beteckning är ett första trappsteg mot DO-status för de lantvinsområden som har sådana ambitioner. Efter fem år kan området ansöka om DO-status. Vid en eventuell förenkling av vinlagstiftningen kan beteckningen komma att upphöra. DO - C;a 70 st 2021 Denominación de Origen (DO) är den näst högsta kvalitetsklassen, och den som närmast motsvarar Frankrikes AOC eller Italiens DOC. Varje område har specifika krav på exempelvis druvsorter, avkastning och alkoholhalt.

Geografi

DOC - 2 st 2022 Den högsta kategorin Denominación de Origen Calificada (förkortas DOC eller numera oftare DOCa) tillkom 1988 men ännu har endast två distrikt, Rioja och Priorat, tilldelats denna utnämning. Det som skiljer ett område klassificerat som DOC från ett DO är bland annat lägre skördeuttag och högre krav på kvalitet och urval av druvor.  EU:s regelverk: DOP och IGP EU moderniserade sin vinlagstiftning 2009. Nytt är att EU:s vinförordning inte längre delar in vinerna i kvalitetsviner och bordsviner. I stället skiljer EU mellan viner med en skyddad geografisk ursprungsbeteckning och sådana som inte har detta. Vin med geografisk beteckning delas i sin tur in i vin med skyddad ursprungsbeteckning (DOP - Denominación de Origen Protegida) och vin med skyddad geografisk beteckning (IGP - Indicación Geográfica Protegida). I enlighet med detta regelverk innefattas de fyra spanska kvalitetsvinstyperna i kategorin ”skyddad ursprungsbeteckning” (DOP) och lantvinerna i kategorin ”skyddad geografisk beteckning” (IGP). Enligt EU:s statistik för 2015 var 88 % av den spanska vinarealen klassificerad som DOP (motsvarande siffra för Frankrike var 64 % och Italien 52 %). Till skillnad från i Italien och Frankrike är kvalitetsområdena mycket stora, och vintyperna inom ett DO kan också variera avsevärt. DO Pago Sedan tillkomsten av vinlagen från 2003 kan även enskilda vingårdar få en egen ursprungsbeteckning, Vino de Pago (DO Pago). Beteckningen kan ges till framstående vingårdar med en tydlig profil, präglad av lokal jordmån, druvsort eller mikroklimat, till exempel en vingård som sedan lång tid specialiserat sig på en druvtyp som inte är typisk för det DO som vingården är belägen i. I dag (2020) finns det 16 vingårdar med DO Pago-status. Av dessa ligger åtta i regionen Kastilien-La Mancha. I Spanien används EU-beteckningarna DOP och IGP allt mer. I dag (2020) har Spanien 96 DOP-områden och 42 IGP-områden.

Klimat

Jordmån och klimat Spanien förknippas med sol och värme, men det är ett mycket bergigt land, och den höga höjden, med varma dagar men relativt kyliga nätter, gör att klimatet ändå kan passa för kvalitetsvinodling. Majoriteten av vinodlingarna ligger på över 600 meters höjd. Bergskedjorna ger svalka nattetid och skydd mot vindar och skapar unika mesoklimat genom att avgränsa olika vinområden. Största delen av inlandet omfattas av den vidsträckta högplatån (la Meseta) på mellan 600 och 1000 meters höjd. Här råder ett utpräglat inlandsklimat med heta somrar och kalla vintrar. Nederbörden är liten och kan på många ställen vara så låg som 300 mm/år (att jämföras med ca 450 mm/år i Rioja och 1500 mm/år vid den baskiska kusten).  Från bergen kommer några floder som berör ett antal vindistrikt nedströms. Ebro rinner genom Rioja och Katalonien. Duero flyter genom Ribera del Duero och andra distrikt innan den passerar vidare in i Portugal och Dourodalen. Guadalquivir når Atlanten vid Sanlúcar de Barrameda i Jerez. Tajo (Tejo i Portugal) rinner genom La Mancha innan den i Portugal har betydelse för vinodlingen i Ribatejo och Alentejo.    På östkusten råder ett varmt och soligt Medelhavsklimat. Söder om Alicante och i Andalusien är klimatet hett och extremt torrt. I norra och nordvästra Spanien dominerar inflytandet från Atlanten med svalare klimat och betydligt mer nederbörd. Skillnaderna i klimat gör naturligtvis att förutsättningarna för vinodling varierar avsevärt mellan olika delar av landet.    I ett så stort land är även jordmånen mycket varierande men kan i mycket grova drag delas in i ett område med granit i nordväst, skiffer i nordöst och kalksten i större delen av övriga Spanien.

Övrigt

Spanska inbördeskriget, andra världskriget och Francoregimen innebar att Spanien återigen föll i "glömska" som vinland. De spanska vinerna återupptäcktes inte förrän på 1970-talet, framför allt vinerna från Rioja och även från Katalonien där familjen Torres i Penedès gick i spetsen för ett nytt innovativt vintänkande.

;
 • BETYG

  16
  219:-
  Fynd i sin prisklass
  Starkvin Spanien, Andalusien, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda
  93694
  Djupnat gul färg. Fint utvecklad och avrundad doft med rostad sötmandel, gula plommon, torkad frukt, fat och mineral i djupa, lena toner. Medelfyllig, torr, utvecklad och fint nyanserad smak med len textur, mogen syra, rejäl längd och gott slut med fin mineralsälta. Praktexempel. 16 %. 360 fl.
 • BETYG

  16
  349:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  90627
  Öppen och utvecklad doft med mörka plommon, björnbär, torkad frukt, mörk choklad, ek, smör, dill och vanilj. Fyllig, rik, fruktig och sammansatt smak med bra kropp, stadig tanninstruktur, god syra, utmärkt längd och varm avslutning. 14,5 %. 4200 fl.
 • BETYG

  15
  259:-
  Prisvärt
  91256
  Fint utvecklad doft med björnbär, jordgubbar, mogna hallon, kryddnejlika, choklad, vanilj och andra kryddor. Medelfyllig, god, fruktig och utvecklad smak med sammansatta aromer. mogna tanniner, fin syra, ihållande längd och viss värme i avslutningen. 14 %. 2000 fl. 
 • BETYG

  14,5
  229:-
  Prisvärt
  Vitt vin Spanien, Galicien, Ribeiro
  93836
  Fruktig, lite utvecklad doft med päron, gula äpplen, dito plommon, lite fat och citrus. Medelfyllig, torr, fruktig smak med rund kropp, fin, balanserad syra, riktigt bra längd och lite besk avslutning. 13 %. 1403 fl.
 • BETYG

  15
  249:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  94567
  Fruktig doft med plommon, björnbär, torkad frukt, ek och vanilj. Drygt medelfyllig, god, i början avrundad smak med bra tanniner och fin syra i mittpartiet, riktigt god längd med sammansatta toner och påtagligt varm avslutning. Ekologiskt. 14,5 %. 900 fl. 
 • BETYG

  16
  349:-
  Prisvärt
  94553
  Fruktig och ekig doft med plommon, röda och mörka bär, fat, vanilj och choklad. Drygt medelfyllig smak med god kropp, mogna, runda tanniner, fin syra, utmärkt längd med komplexa aromer och fast slut med värme. 15 %. 720 fl.
 • BETYG

  14
  205:-
  Prisvärt
  Rött vin Spanien, Galicien, Ribeira Sacra
  95221
  Utvecklad doft med plommon, mörka bär, fat och choklad. Drygt medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med god kropp, avrundade tanniner, balanserad syra, bra längd och varm, rätt stadig avslutning. 14 %. 8400 fl.
 • BETYG

  16
  219:-
  Fynd i sin prisklass
  Starkvin Spanien, Andalusien, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda
  93694
  Djupnat gul färg. Fint utvecklad och avrundad doft med rostad sötmandel, gula plommon, torkad frukt, fat och mineral i djupa, lena toner. Medelfyllig, torr, utvecklad och fint nyanserad smak med len textur, mogen syra, rejäl längd och gott slut med fin mineralsälta. Praktexempel. 16 %. 360 fl.
 • BETYG

  12,5
  119:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  52976
  Doft av björnbär, körsbär, läder, choklad, lakrits och lite rostade, aningen brända toner. Smak med ganska torra tanniner. <div><br></div>
 • BETYG

  13,5
  169:-
  Prisvärt
  Vitt vin Spanien, Galicien, Rias Baixas
  71667
  Aromatisk, kryddig, örtig doft av rosmarin, harts och gula plommon. Fruktig, rund smak med måttlig fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp.
 • BETYG

  11
  67:-
  Fynd i sin prisklass
  55014
  Fin doft av rostat bröd, citron, fänkål och mandel. Tydligt söt smak med balanserande fruktsyra, ganska enkelt men rent och ärligt. Halvsött.
 • BETYG

  13
  119:-
  Prisvärt
  76096
  Frisk och ungdomlig doft av citron, krusbär, ylle och grapefrukt. Fruktig, torr och medelfyllig smak med frisk fruktsyra samt ett ganska rent avslut.
 • BETYG

  13
  145:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Spanien, Katalonien, Montsant
  72953
  Parfymerad doft av jordgubb, hallon, körsbär och vanilj. Stram, torr och strikt smak med hög fruktsyra, medelfyllig kropp samt lite alkoholvärme i eftersmaken. <div><br></div>
 • BETYG

  12,5
  139:-
  Prisvärt
  56843
  Doft av hallon, jordgubbsmarmelad, jord och nougat. Smak med liten godiston, något löddrig mousse, men med bra avslutande syra.
 • BETYG

  12,5
  129:-
  Prisvärt
  81501
  Rökig doft av mogna persikor, bivaxkaka, hasselnötter och ett stänk fernissa. Drygt medelfyllig, ganska utvecklad smak med rostad karaktär, pigg syra och viss beska i eftersmaken.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  76323
  &nbsp; &nbsp; Stringent doft av mörka bär, rostad ek, ett stänk vanilj, mörk choklad och vått läder. Fyllig, något rustik, fruktig smak av mörk frukt, frisk fruktsyra och tydliga, men avrundade tanniner i en medelfyllig kropp. <div><br></div>
 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  71829
  Mullrande doft av moreller, läder, vanilj, rostad ek, dill, choklad, kryddpeppar och kokos. Fyllig, balanserad smak med pigg fruktsyra och runda tanniner i balans i en drygt medelstor kropp med bra längd. Faustinos svar på den nya "moderna" stilen. MH: 16p Välgjort! <div><br></div>
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  72451
  Drygt medelstor doft av ek, mogen gul frukt, harts och blommor. Fyllig, fruktig smak med pigg fruktsyra i en generös, smörig kropp med ek i eftersmaken.
 • BETYG

  13,5
  125:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Spanien, Aragonien, Calatayud
  72310
  Doft av björnbär, plommonmarmelad, choklad, läder, lite apelsin och ett stänk ceder. Smak med mörk frukt och torra, men återhållna tanniner. <div><br></div>
 • BETYG

  14
  120:-
  Fynd i sin prisklass
  57224
  Doft av björnbär, en rejäl dos dill, choklad, vanilj, lite apelsin och ett stänk ceder. Smak med mörk frukt med oborstade, snälla tanniner. Doften bäst. <div><br></div>
 • BETYG

  15,5
  549:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Spanien, Katalonien, Penedès
  58262
  Aromatisk, kryddig doft av svartpeppar, charkuterier, svarta oliver, stall, gummi, asfalt och mörka plommon. Drygt medelfyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra och lagom torra tanniner i en drygt medelstor kropp. <div><br></div>
 • BETYG

  13
  175:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Spanien, Katalonien, Montsant
  74745
  Torr, lätt rökig doft av gråpäron, persikor och ett stänk lagerblad. Rustik smak med ostyrig fruktsyra, lätt kärva ektanniner med bitterhet i avslutet. Doften bättre än smaken. Vinner nog på lagring.
 • BETYG

  14,5
  215:-
  Prisvärt
  Rött vin Spanien, Katalonien, Montsant
  52001
  Stor doft av mörka bär, vanilj och kryddor med viss eldighet. Fyllig kropp med balanserad syra, runda tanniner och viss värme i eftersmaken. <div><br></div>
 • BETYG

  14,5
  368:-
  Prisvärt
  Rött vin Spanien, Madrid, Priorat
  50304
  Fyllig, ung, ganska bläckig, aromatisk doft av mörka körsbär, mullbär, mjölkchoklad, lingon och mörka plommon. Fyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra och visst klipp i tanninerna. <div>Kan bara beställas i Örebro län.</div>
 • BETYG

  13
  129:-
  Mer än prisvärt
  75612
  Doft av svarta vinbärsblad, krusbär, citron, gröna äpplen och lite rosor. Smak med mycket pigg fruktsyra med bra längd och en liten syrlighet i avslutet. <div><br></div>
 • BETYG

  135
  207:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Spanien, Murcia, Jumilla
  58070
  Doft av björnbär, skogsbär, läder, bläck och rostade toner. Smak med torra tanniner och lite ekbeska.
 • BETYG

  14
  346:-
  Prisvärt
  Rött vin Spanien, Murcia, Jumilla
  58098
  Drygt medelfyllig, stringent doft av mörka plommon, björnbär, russin, julkryddor, ek och vanilj. Fyllig, fruktdriven, ännu obalanserad smak med hög fruktsyra, sträva tanniner i en drygt medelfyllig kropp med alkoholvärme i eftersmaken. <div><br></div>
 • BETYG

  13
  258:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Spanien, Murcia, Jumilla
  58048
  Doft av skogsbär, plommon i Madeira, björnbärssaft, läder och rostade toner. Smak av mörka bär, torra tanniner och ett lite bittert, bränt slut med alkoholvärme. Doften bäst.
 • BETYG

  13
  185:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Spanien, Katalonien, Monsant
  58017
  Doft av plommon, skogsbär, läder, russin, choklad och mandelskorpor. Smak med mörk frukt och torra, lite grova tanniner med ett lite bittert slut. Doften bäst.
 • BETYG

  13
  185:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Spanien, Katalonien, Monsant
  58015
  Doft av plommon, mandel, körsbär, tawny portvin, russin och lite bergamott. Smak med mörk frukt och torra, lite oborstade tanniner.
 • BETYG

  13
  135:-
  Prisvärt
  Rött vin Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  71256
  Frisk och bärig doft av körsbär, citron, vinbär, plommon, Fruktig och lite bärsöt smak i en medelfyllig kropp, hög fruktsyra och sträva tanniner samt ett läskande avslut. <div><br></div>
 • BETYG

  14
  139:-
  Mer än prisvärt
  75709
  Fruktig doft av björnbär, körsbär, kokos, ekfat och choklad. Drygt medelfyllig smak med tydliga tanniner, hög fruktsyra, ett kraftpaket men ändå balanserad och med rik frukt. <div><br></div>
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Vitt vin Spanien, Galicien, Rias Baixas
  90133
  Fruktig, ung doft med gula plommon, gula äpplen, persika och lime. Torr, fruktig smak med bra driv, lagom stram syra och riktigt bra längd med nyanserade aromer. 12,5 %. 12000 fl.&nbsp;
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  94558
  Fruktig doft med röda bär, plommon, röda körsbär och fat. Medelfyllig, fruktig, rättfram smak med goda, runda tanniner, lite spretig syra, bra längd och stramt slut. 12,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  14
  169:-
  Mer än prisvärt
  90505
  Avrundad och utvecklad doft med mogna äpplen, persika, ek och vanilj i tonerna. Medelfyllig, torr, utvecklad och sammansatt smak med mogen syra och lätta ekfatstanniner. 12,5 %. 8000 fl.
 • BETYG

  13
  209:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Spanien, Kanarieöarna, Ycoden-Daute-Isora
  94555
  Fruktig doft med inslag av körsbär och röda bär. Lätt, fruktig smak med torra tanniner, bra syra, skaplig längd och snipigt slut. 12 %. 1002 fl.
 • BETYG

  15
  319:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Spanien, Galicien, Rias Baixas
  94550
  Fruktig, lite utvecklad doft med persika, gula plommon, dito äpplen, ananas och lite citrus i tonerna. Torr, fruktig och lite fatig smak med god kropp, hög syra och mycket bra längd. <div>13 %. 600 fl. </div><div><br></div>
 • BETYG

  16,5
  499:-
  Prisvärt
  Vitt vin Spanien, Katalonien, Ribera del Duero
  93493
  Fruktig, lite utvecklad doft med björnbär, blå plommon, mogna mörka bär, läder, choklad och mörkt kaffe. Fyllig, rik, fruktig och lite utvecklad smak med god kropp, stadiga tanniner, balanserad syra, utmärkt längd med samman-satta aromer och alkoholvarm avslutning. 14,5 %.&nbsp;
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin Spanien, Madrid, Vinos de Madrid
  92038
  Avrundad doft med plommon, hallon, maraschinokörsbär och syltade bär. Fyllig, fruktig smak med rund kropp, sammansatta aromer, mogen syra, god längd och varmt slut. 14,5 %.&nbsp;
 • BETYG

  14
  299:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Spanien, Katalonien, Penedès
  94689
  Utvecklad doft med gula plommon, bokna äpplen, vanilj och mogen citrus i tonerna. Torr, utvecklad och nyanserad smak med behaglig mousse, balanserad syra, riktigt fin längd och avrundat, lite jordigt slut. Ekologiskt. 12 %. 600 fl.
 • BETYG

  14,5
  219:-
  Prisvärt
  94612
  Fint utvecklad doft med plommon, mörka bär, örter, fat, lite lakrits och mineral. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och sammansatt smak med stadiga tanniner, fin syra, utmärkt längd och fast slut med värme. 14 %. 3600 fl.
 • BETYG

  13
  125:-
  Prisvärt
  Rött vin Spanien, Madrid, Vinos de Madrid
  95083
  Varm, ung, fruktig doft med björnbär, övermogna röda äpplen och plommon i tonerna. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och ekig smak med god kropp, strama tanniner, fin syra och alkoholvarm avslutning. 14,5 %. 16200 fl.
 • BETYG

  14
  229:-
  Ej prisvärt
  94743
  Utvecklad doft med gula äpplen, gula plommon och persika i tonerna. Utvecklad smak med yvig mousse, balanserad syra och skaplig längd med sammansatta toner. 12,5 %. 3600 fl.
 • BETYG

  16
  419:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Spanien, Katalonien, Priorat
  94564
  Fruktig och utvecklad doft med varma toner av plommon, röda och mörka bär, fat, mörk choklad och mineral. Fyllig, fruktig och utvecklad smak med god kropp, sammansatta aromer, stora, mogna tanniner, balanserad syra och alkoholvarm avslutning. Stöddigt. 15 %. 720 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  95004
  Utvecklad doft med plommon, mogna mörka bär, fat och choklad. Drygt medelfyllig, fruktig och rustik smak med övertydliga tanniner, bra syra, sammansatta aromer med hög intensitet och eldig avslutning. 15 %. 5400 fl.
 • BETYG

  14
  219:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Spanien, Katalonien, Bierzo
  94556
  Avrundad, inbjudande doft med karaktär av mogna gula frukter och frasiga bakverk. Medelfyllig, torr, rikt fruktig och utvecklad smak med balanserad syra och bra längd. Vin av godellodruvan. 13 %. 1800 fl.
 • BETYG

  14
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Spanien, Katalonien, Ribera del Duero
  94549
  Utvecklad doft med mörka plommon, mörka bär, fat och choklad. Drygt medelfyllig, fruktig och utvecklad smak med lite opolerade tanniner, bra syra, utmärkt längd och fast slut. Rätt rustik karaktär. 13 %. 2800 fl.
 • BETYG

  14
  119:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Spanien, Katalonien, Ribera del Duero
  52976
  Öppen och utvecklad doft med plommon, mörka bär, korinter och mineral. Rätt fyllig, rik och utvecklad smak med god kropp, stadiga tanniner, fin syra, utmärkt längd med komplexa aromer och varm avslutning. 14 %.
 • BETYG

  15
  229:-
  Prisvärt
  Rött vin Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  1079
  Återhållen, fruktig doft med plommon, korinter, mörka bär och fat. Drygt medelfyllig, fruktig smak med god kropp, stadiga, mogna tanniner, balanserad syra, utmärkt längd med sammansatta toner och varm, ombonad avslutning. 14,5 %. Ekovin.
 • BETYG

  13,5
  79:-
  Prisvärt
  50670
  Utvecklad doft med gula frukter i tonerna. Torr, fruktig smak med fin mousse, god längd med nyanserade aromer och bra balans med fin syra. Korrekt karaktär. 11,5 %.