Spanien

Allmänt

Spanien har världens största vinodlingsareal med ca 950 000 hektar (2020), vilket innebär att ca 30 % av EU:s vingårdsareal är spansk. Blå druvor odlas på ca 520 000 ha och gröna druvor på ca 430 000 ha. Regionen Men den stora spanska arealen har under de senaste 40 åren ändå minskat med cirka 700 000 ha, eftersom många odlare satsat på mer högavkastande kloner och även eftersom man sedan 1996 tillåter konstbevattning och därför kan plantera tätare. På så vis har mer vin kunnat framställas på mindre yta. Konstbevattning är dock en dyrbar process och på många ställen saknas ekonomiska resurser för investeringen. Stora delar av Spanien är mycket torra, inte minst i söder och öster, och här måste vinstockarna fortfarande planteras glest för att vattnet ska räcka till.Kastilien-La Mancha står för nästan hälften av vinarealen, 465 000 ha, och är därigenom världens största vinregion. Produktionsmässigt ligger Spanien på tredje plats (efter Italien och Frankrike) med ca 34 miljoner hl år 2019, varav ca 55 % är rött vin. Att produktionen är relativt låg i förhållande till odlad yta beror till största delen på det torra klimatet som har gjort att vinrankorna traditionellt har planterats som buskar med låg täthet.

Historia

Spansk vinodling dateras så långt tillbaka som 3000–4000 f.Kr. Fenicierna kom till Iberiska halvön ca 1000 f.Kr. och började odla druvor i Andalusien. Klimatet och dåtidens vinteknik gav söta viner med god Efter ett kort mellanspel av kartagerna kom romarna (100 f.Kr.–400 e.Kr.) och utvecklade både vinodling och vinframställning, bland annat tekniken med jäsning i öppna stenkar (tinajas) samt amforan som förvaringskärl. Amforan möjliggjorde även handel, och spanskt vin skeppades till Rom, Normandiet och England. lagringsbarhet. Viner som är ursprunget till dagens förstärkta viner från Jerez och Malaga. Vinlusangreppen i Europa under andra halvan av 1800-talet hade såväl positiva som negativa effekter för spansk vinodling. Vinlusen kom till Bordeaux innan den nådde Spanien, vilket för Rioja medförde att de franska vinbönderna flyttade söderut och lärde sina spanska kolleger fransk vinkultur. Många av vinerna i Rioja-distriktet görs fortfarande som i Bordeaux, det vill säga som druvblandningar, jästa och lagrade på 225-liters fat, så kallade barricas. Morerna (muslimer från Nordafrika) tog över år 711, men även om alkohol officiellt var en förbjuden dryck så var deras inställning pragmatisk och en del spanska kalifer och emirer hade egna vinodlingar. Men det var först 1492, när de kristna slutligen återerövrat hela Spanien från morerna, som exporten kunde ta fart igen, främst till England som importerade bland annat sherry och viner från Kanarieöarna. Runt sekelskiftet 1900 intog vinlusen även Spanien. Nu var lösningen med ympning på amerikanska rotstockar väl etablerad, så omplanteringar kunde genomföras relativt snabbt. Under den här perioden försvann dock många av Spaniens egna traditionella druvsorter.

Vinlagar

Det federalt uppbyggda Spanien har dels en gemensam nationell vinlagstiftning, dels regionala regler som kan tillföra ytterligare krav utöver de nationella.  Det spanska appellationssystemet grundades 1932 då de första 18 DO-distrikten utsågs. Redan 1926 hade Rioja etablerat såväl regelverk som kontrollmyndighet, Consejo Regulador. Varje region har nu en egen Consejo Regulador som arbetar relativt självständigt under den nationella organisationen, Instituto Nacional de Denominaciones de Origen (INDO). En Consejo Regulador består av odlare, producenter, oenologer mm och har den intrikata uppgiften att såväl övervaka att reglerna följs som att fungera som en intresseorganisation. Endast appellationer som sträcker sig över flera autonoma regioner kontrolleras av den centrala myndigheten. Detta gäller idag DOCa Rioja, DO Jumilla och DO Cava. VT (eller VdlT) Den spanska beteckningen för lantviner, Vino de la Tierra, som motsvarar IGP enligt EU:s regelverk, omfattar ett drygt 40-tal registrerade områden där producenterna enats om gemensamma normer gällande druvor som ska vara typiska för distriktet, alkoholhalt och vinifiering. Minst 85 % av angiven druva måste komma från området ifråga. VdM/Vino Vino de Mesa, ”bordsvin”, eller Vino, som det nu oftast bara heter, är den lägsta klassen i spansk vinlagstiftning, utan krav på vare sig geografiskt ursprung (annat än att vinet måste komma från Spanien) eller vinframställning. VCIG (eller VC) - C:a 8 st 2020 Vino de Calidad con Indicación Geográfica. Områden med denna beteckning är ett första trappsteg mot DO-status för de lantvinsområden som har sådana ambitioner. Efter fem år kan området ansöka om DO-status. Vid en eventuell förenkling av vinlagstiftningen kan beteckningen komma att upphöra. DO - C;a 70 st 2021 Denominación de Origen (DO) är den näst högsta kvalitetsklassen, och den som närmast motsvarar Frankrikes AOC eller Italiens DOC. Varje område har specifika krav på exempelvis druvsorter, avkastning och alkoholhalt.

Geografi

DOC - 2 st 2022 Den högsta kategorin Denominación de Origen Calificada (förkortas DOC eller numera oftare DOCa) tillkom 1988 men ännu har endast två distrikt, Rioja och Priorat, tilldelats denna utnämning. Det som skiljer ett område klassificerat som DOC från ett DO är bland annat lägre skördeuttag och högre krav på kvalitet och urval av druvor.  EU:s regelverk: DOP och IGP EU moderniserade sin vinlagstiftning 2009. Nytt är att EU:s vinförordning inte längre delar in vinerna i kvalitetsviner och bordsviner. I stället skiljer EU mellan viner med en skyddad geografisk ursprungsbeteckning och sådana som inte har detta. Vin med geografisk beteckning delas i sin tur in i vin med skyddad ursprungsbeteckning (DOP - Denominación de Origen Protegida) och vin med skyddad geografisk beteckning (IGP - Indicación Geográfica Protegida). I enlighet med detta regelverk innefattas de fyra spanska kvalitetsvinstyperna i kategorin ”skyddad ursprungsbeteckning” (DOP) och lantvinerna i kategorin ”skyddad geografisk beteckning” (IGP). Enligt EU:s statistik för 2015 var 88 % av den spanska vinarealen klassificerad som DOP (motsvarande siffra för Frankrike var 64 % och Italien 52 %). Till skillnad från i Italien och Frankrike är kvalitetsområdena mycket stora, och vintyperna inom ett DO kan också variera avsevärt. DO Pago Sedan tillkomsten av vinlagen från 2003 kan även enskilda vingårdar få en egen ursprungsbeteckning, Vino de Pago (DO Pago). Beteckningen kan ges till framstående vingårdar med en tydlig profil, präglad av lokal jordmån, druvsort eller mikroklimat, till exempel en vingård som sedan lång tid specialiserat sig på en druvtyp som inte är typisk för det DO som vingården är belägen i. I dag (2020) finns det 16 vingårdar med DO Pago-status. Av dessa ligger åtta i regionen Kastilien-La Mancha. I Spanien används EU-beteckningarna DOP och IGP allt mer. I dag (2020) har Spanien 96 DOP-områden och 42 IGP-områden.

Klimat

Jordmån och klimat Spanien förknippas med sol och värme, men det är ett mycket bergigt land, och den höga höjden, med varma dagar men relativt kyliga nätter, gör att klimatet ändå kan passa för kvalitetsvinodling. Majoriteten av vinodlingarna ligger på över 600 meters höjd. Bergskedjorna ger svalka nattetid och skydd mot vindar och skapar unika mesoklimat genom att avgränsa olika vinområden. Största delen av inlandet omfattas av den vidsträckta högplatån (la Meseta) på mellan 600 och 1000 meters höjd. Här råder ett utpräglat inlandsklimat med heta somrar och kalla vintrar. Nederbörden är liten och kan på många ställen vara så låg som 300 mm/år (att jämföras med ca 450 mm/år i Rioja och 1500 mm/år vid den baskiska kusten).  Från bergen kommer några floder som berör ett antal vindistrikt nedströms. Ebro rinner genom Rioja och Katalonien. Duero flyter genom Ribera del Duero och andra distrikt innan den passerar vidare in i Portugal och Dourodalen. Guadalquivir når Atlanten vid Sanlúcar de Barrameda i Jerez. Tajo (Tejo i Portugal) rinner genom La Mancha innan den i Portugal har betydelse för vinodlingen i Ribatejo och Alentejo.    På östkusten råder ett varmt och soligt Medelhavsklimat. Söder om Alicante och i Andalusien är klimatet hett och extremt torrt. I norra och nordvästra Spanien dominerar inflytandet från Atlanten med svalare klimat och betydligt mer nederbörd. Skillnaderna i klimat gör naturligtvis att förutsättningarna för vinodling varierar avsevärt mellan olika delar av landet.    I ett så stort land är även jordmånen mycket varierande men kan i mycket grova drag delas in i ett område med granit i nordväst, skiffer i nordöst och kalksten i större delen av övriga Spanien.

Övrigt

Spanska inbördeskriget, andra världskriget och Francoregimen innebar att Spanien återigen föll i "glömska" som vinland. De spanska vinerna återupptäcktes inte förrän på 1970-talet, framför allt vinerna från Rioja och även från Katalonien där familjen Torres i Penedès gick i spetsen för ett nytt innovativt vintänkande.

;
 • BETYG

  14
  169:-
  Mer än prisvärt
  9290101
  Hallonröd färg. Öppen, inbjudande doft av smultron, röda vinbär, hallon och mineral. Mederfylig, fruktig smak med mineral, smultron, medelhög syra, och ett långt, läskande, kryddigt och svåvarmt slut. Snygg och relativt kraftig rosé. 13,5 %. 3000 fl.
 • BETYG

  12
  99:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Terra Alta
  20065
  Lätt fruktig doft, mineral, röda bär, körsbär, hallon. Torr, knappt medelfyllig smak med apelsin, röd frukt medelhög syra, mjuka tanniner och fruktigt slut. Ekologiskt. 14,5 %.
 • BETYG

  12,5
  119:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rías Baixas
  2320
  Ung, fruktig mineraldriven doft med äpple, päron, persika och lime. Torr, medelfyllig smak med pigg syra, nyanserat mittparti, grillad citron och ett citrussmakande, mineraliskt slut. 12,5 %.
 • BETYG

  14
  215:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Baskien, Bizkaiko Txakolina
  91328
  Örtig doft med blommor, gula äpplen, nektaring, plommon, persika och mineral. Torr, drygt medelfyllig smak med relativt hög, skarp syra, viskös struktur och ett rent, lite kryddigt slut. 13,5 %. 5200 fl.
 • BETYG

  15
  399:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Baskien, Bizkaiko Txakolina
  92356
  Stor, öppen, fruktig doft, med gula päron, äpplen, aprikos, nektarin, viss mineral, citrus, blommor. Torr, drygt medelfyllig, fruktig smak med blommor, en viss beska och ett långt slut med en kryddig, gräsig ton. 13,5 %. 282 fl.
 • BETYG

  14
  299:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Rioja
  94164
  Ljust röd färg. Något utvecklad, fruktig doft med röda frukter som körsbär hallon och jordgubbar. Torr, medelfyllig smak med mineral, drygt medelhög syra, lite torra tanniner och ett långt, lite stramt slut. 13,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  15
  219:-
  Ej prisvärt
  Starkvin Starkvin
  Spanien, Andalusien, Jerez
  94540
  Fint, utvecklad oxiderad ton med hasselnötter, nougat, flor, salta mandlar och sultanarussin. Torr, medelfyllig, utvecklad smak med mild syra och avrundade salta toner. 15,5 %. 288 fl.
 • BETYG

  13
  99:-
  Fynd i sin prisklass
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Kastilien-León, Toro
  93015
  Ljust hallonröd färg. Ung, ren, fruktig doft av hallon, smultron, lite örter. Torr, medelfyllig smak med hallon, färska jordgubbar, drygt medelhög syra, viss trävhet och ett litet kryddigt, småvarmt slut. 14 %. 6000 fl.
 • BETYG

  13
  135:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rías Baixas
  78989
  Doft av citron, melon, rosor, tutti frutti och ett stänk lakrits. Smak med ganska ren, spänstig syra och ett läskande avslut.
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Katalonien, Priorat
  57464
  Dov, fruktig, lätt reduktiv doft av gul frukt, bränt gummi och mandelskal. Smakrikt, rustikt anslag med "grön" fruktsyra och lite hartsig struktur. Luftas.
 • BETYG

  12
  109:-
  Fynd i sin prisklass
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Katalonien, Cava
  7738
  Doft av citrus, gula äpplen, grädde och cykeldäck. Ren, men lite löddrig mousse och något lätt smak med balanserad syra.
 • BETYG

  14,5
  299:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Katalonien, Priorat
  57458
  Fyllig, gyllengul färg. Dov, blommig doft av grillad citron, konserverade persikor, hallon, banan, Campari och äpplejuice. Drygt medelfyllig fruktig smak med integrerad fruktsyra i en medelfyllig kropp med viss fetma och lätta tanniner. Drag åt orangevin.
 • BETYG

  15
  229:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Katalonien, Priorat
  57480
  Doft av fino sherry, citrus, äpple, nötter och lite skoputs. Ganska fyllig kropp, intensiv nötighet och pigg, lång syra med värme i eftersmaken.
 • BETYG

  14,5
  259:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Katalonien, Priorat
  57463
  Drygt medelfyllig doft av gul frukt, harts, ek, krutrök, halm, banan och fernissa. Rustik smak med påtaglig ek, ganska integrerad fruktsyra i en medelstor kropp med viss beska i eftersmaken.
 • BETYG

  13
  158:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Katalonien, Toro
  51450
  Ganska fyllig, lite kryddig doft av gula plommon, persikor, papaya, citron och tydlig ek. Smakrikt, rustikt och fruktigt anslag med pigg fruktsyra och viss ekbeska i eftersmaken.
 • BETYG

  14,5
  149:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  Söt och fruktig doft av körsbär, hallon, plommon, amerikanska ekfat, vanilj och sandelträ. Medelfyllig och balanserad smak med tät och kryddig mittpalett, sandiga tanniner, spänstig och vinös fruktsyra samt ett klassiskt vaniljavslut.
 • BETYG

  12,5
  121:-
  Mer än prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Katalonien
  50474
  Fruktig doft av päron, rostat bröd, krusbär och grapefrukt. Frisk och torr smak med solmogen frukt, lagom mousse, balanserad fruktsyra samt ett uns beska i eftersmaken.
 • BETYG

  13
  188:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Bierzo
  54407
  Ungdomlig, bläckig doft av björnbär, slånbär, blåbär och viol. Fruktig och söt smak med mjuka och runda tanniner, behaglig fruktsyra, ett uns spritsighet samt ett bärigt och josigt avslut.
 • BETYG

  13
  220:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  59121
  Lätt, aromatisk doft av björnbär, kokos och tydlig ek. Ung smak med hög, vass fruktsyra och milda, men torra tanniner i en knappt medelfyllig kropp.
 • BETYG

  14
  243:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Rioja
  53249
  Medelfyllig doft av persikor, persimoner, liche, asiatiska kryddor, citrus och kalk. Ganska balanserad smak med trevlig frukt och mild fruktsyra i en lätt simmig kropp.
 • BETYG

  13
  129:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Katalonien, Bierzo
  50519
  Bläckig doft av blyerts, slånbär, gummi och blåbär. Fruktig, solmogen och bärig smak i en medelfyllig kropp med mjuka och runda tanniner, balanserad fruktsyra, samt ett rent och fruktigt avslut.
 • BETYG

  11
  109:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Katalonien, Penedès
  53624
  Fruktig doft av jordgubbssylt, hallon och basilika. Knappt medelfyllig kropp med frisk syra och torrt, ganska kort avslut.
 • BETYG

  11,5
  95:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien
  Doft av plommon, björnbär, dammighet, mocka, läder och viol. Saftig smak, men med torra, lite uttorkande tanniner och viss bitterhet i avslutet.
 • BETYG

  15
  389:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Katalonien, Priorat
  57507
  Fyllig, gyllengul färg. Dov, parfymerad, fruktig doft av äpplejuice, rosor, krusbär, cement och flyktiga syror. Fyllig, rund smak med bra frukt, ganska integrerad fruktsyra i en generös kropp med bra längd med lätta tanniner. Drag åt orangevin. JW, MS: 13p Oxiderad äpplejuice
 • BETYG

  12
  139:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Katalonien, Cava
  50567
  Fruktig doft av päron, krusbär och lite vitpeppar. Fruktdriven smak med något grov mousse, medelfyllig kropp och viss beska i avslutet.
 • BETYG

  12
  129:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Navarra
  92545
  Hint av rosa färg. Frisk, fruktig doft med jordgummar, smultron, hallon och lite mineral. Torr, lätt fruktig smak med smultron och hallon, medelhög syra och en bra längd med grepp. 13,5 %. 4800 fl.
 • BETYG

  14
  169:-
  Mer än prisvärt
  9290101
  Hallonröd färg. Öppen, inbjudande doft av smultron, röda vinbär, hallon och mineral. Mederfylig, fruktig smak med mineral, smultron, medelhög syra, och ett långt, läskande, kryddigt och svåvarmt slut. Snygg och relativt kraftig rosé. 13,5 %. 3000 fl.
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Katalonien, Conca del Ríu Anoia
  92664
  Ljust laxrosa. Ung, öppen doft av smultron, sirliga röda bär, röda äpplen och en lätt rökig, minelisk ton. Torr, medelfyllig smak med hög syra, stor mousse, stenig mineral och ett långt slut med viss beska. Ekologiskt. 12 %. 3600 fl.
 • BETYG

  15,5
  299:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna, Mallorca
  93727
  Fruktig doft med fat, viss vanilj, mörk frukt och moreller. Torr medelfyllig smak med fruktig kropp, bra syra och rundade tanniner, bra längd. 13,5 %. 1800 fl.
 • BETYG

  14
  229:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Katalonien, Montsant
  94002
  Ljust orange-rod färg. Öppen doft med kalk, lite jord, apelsin och aprikos. Torr, knappt medelfyllig smak med apelsin, bergamott, hygglig syra och en hygglig längd. 13 %. 900 fl.
 • BETYG

  15
  287:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Bierzo
  94330
  Öppen, lite utvecklad doft med körsbär, röda vinbär och jordgubbar. Torr, fruktig, knappt medelfyllig smak med goda tanniner, läckra röda bär och en bra fruktig längd. 12 %. 480 fl.
 • BETYG

  15
  399:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Katalonien
  94356
  Stor, öppen, doft med gula frukter, tropisk frukt, gula äpplen och kritig mineralitet. Torr, medelfyllig smak med mineral, äpplen, medelhög syra, pigg mousse, lite beska och en hygglig längd med viss beska och jordighet i slutet. 12,5 %. 360 fl.
 • BETYG

  15,5
  291:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Galicien, Ribeira Sacra
  95301
  Ung fruktig, utvecklad doft med buljong, jordgubbar, mineral och örter. Torr, medelfyllig, fruktig smak med röda, saftiga bär, medelstora tannier och en bra längd. 14 %. 840 fl.
 • BETYG

  12
  139:-
  Ej prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Baskien, Getariako Txakolina
  91310
  Mycket ljust rosa färg. Ung, bärig doft med hallon, smultron, röda äpplen och örter. Torr, medelfyllig smak med frisk, lätt smak av smultron, mineral, bra syra och en hint av fina tanniner med en bra längd. 13 %. 5000 fl.
 • BETYG

  13
  159:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rías Baixas
  92180
  Ung, fruktig, relativt stor doft med tutti-frutti, hallon, persika, päron och citrus. Torr, medelfyllig, fruktig smak med drygt medelhög syra, bra längd, fat och gott slut. 13 %. 7200 fl.
 • BETYG

  13
  149:-
  Prisvärt
  Rosévin Rosévin
  Spanien, Katalonien, Terra Alta
  90106
  Ljust laxrosa. Ung, fruktig, doft med smultronröda vinbär. Torr, medelfyllig, fruktig smak med medelsyra, och vissa tannier. Bra längd med smak av hallon i slutet. Ekologiskt. 13 %. 6600 fl.
 • BETYG

  15
  329:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Valdeorras
  93673
  Ung, rökiga fat och mineral i doften och gul frukt. Torr, medelfyllig smak med oljig känsla, gul frukt, gula plommon, persika, mineral, drygt medelhög läskande syra och en bra längd. 13,5 %. 840 fl.
 • BETYG

  13
  194:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Spanien, Katalonien, Corpinnat
  97055
  Fruktig, lite gräsig doft med hallonsoda, röda äpplen och mineral. Torr, utvecklad smak med yvig mousse, bra syra med äpple och jordigt slut. 11,5 %. 4800 fl.
 • BETYG

  14,5
  181:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Bierzo
  95298
  Fruktig doft med plommon, mörka bär, örter, choklad och fina fattoner. Torr, medelfyllig, balanserad smak med strama tanniner, bra syra, bra längd och lite varm avslutning. 13,5 %. 4800 fl.
 • BETYG

  14
  221:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Galicien, Rías Baixas
  95299
  Fruktig, medelstor doft med mosade, gröna äpplen, päron, nektarin, lime och gummi. Torr, medelfyllig smak med medelsyra, relativt hög syra, lime, grape, bra längd och lite jordig avslutning. 12,5 %. 2601 fl.
 • BETYG

  16
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Toro
  92518
  Fruktig, utvecklad doft med en hint av vanlij, fat, både röda och mörka bär. Medelfyllig, fruktig smak med röda bär, röda vinbär, vanilj, fat, bra syra, tydliga tanniner och alkoholvarmt slut. 15 %. 600 fl.
 • BETYG

  13,5
  126:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Cebreros
  95030
  Slank, återhållen, fruktig doft med plommon, lingon, något fat och örter. Knappt medelfyllig, fruktig smak av körsbär, medelhög syra och strama tanniner och ett lite varmt slut. 14,5 %. 18600 fl.
 • BETYG

  15
  249:-
  Mer än prisvärt
  Starkvin Starkvin
  Spanien, Vermouth
  90318
  Tefärgat. Stor doft av medicinalörter, pomerans, kanel, tobak, ett sött anslag och fint oxiderad. Sött, fylligt vin med låg syra, komplex och intensivt örtig smak med inslag av kaffe, kola och pomerans. Lång, örtbitter och söt längd. 15 %. 360 fl.
 • BETYG

  14
  204:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Galicien, Ribeira Sacra
  95221
  Något dämpad, lite utvecklad, fruktig doft med mörka bär, vanilj, fat och stenig mineralitet. Torr, fyllig, fruktig smak med bra aromer, stadiga tanniner och bra syra. Bra längd och varmt slut. 13,5 %. 9000 fl.
 • BETYG

  14,5
  181:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Bierzo
  95298
  Fruktig doft med plommon, mörka bär, örter, choklad och fina fattoner. Torr, medelfyllig, balanserad smak med strama tanniner, bra syra, bra längd och lite varm avslutning. 13,5 %. 4800 fl.
 • BETYG

  15
  269:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Rioja
  95291
  Fruktig doft av rabarber, röda äpplen, röda vinbär, röda plommon, fat, vanilj, och dill. Torr, knappt medelfyllig, rödbärig smak med pigg syra, avrundade tanniner och viss balanserad eldighet. Bra längd och harmniskt slut. 14 %. 1200 fl.
 • BETYG

  15
  259:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero
  92600
  Fruktig, lite utvecklad doft av röda äpplen, mörka körsbär, katrinplommon, korinter, mörk choklad, fat och torkade örter. Torr, relativt fyllig, fruktig smak med medelsyra, stadiga tanniner och sötfruktig, lite alkoholvarmt slut. 14 %. 1200 fl.
 • BETYG

  15
  349:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Spanien, Rioja
  95293
  Ungdomligt fruktig doft av smågodis, aprikos, päron, färska örter och lite fatkrydda. Torr, drygt medelfyllig smak med pigg syra, koncentrerat gulfruktig smak och lång, fräsch längd med snygg fatkrydda. 13 %. 360 fl.
 • BETYG

  14
  179:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-León, Bierzo
  90277
  Fin, fruktig doft med blåbär och andra mörka bär, plommon, svartpeppar, lagerblad och fat. Medelfyllig, fin, fruktig och lite utvecklad smak med tuggiga tanniner, påtaglig syra, utmärkt längd med nyanserade aromer, bra balans och rent, småvarmt slut. 13,5 %. 7200 fl.
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Kastilien-La Mancha, Manchuela
  95290
  Fruktig doft med plommon, röda bär och fat i tonerna. Drygt medelfyllig, rikt fruktig och lite utvecklad smak med god kropp, stadig struktur och bra längd. Ekologiskt. 13 %. 1200 fl.