Armenien

Allmänt

I Armenien finns många inhemska druvor som knappast finns någon annanstans. Landet är ett mycket gammalt, men inte något stort vinland, sett till produktion. Nuvarande produktionsarea är c:a 17 000 ha, vilket motsvarar halva Champagne. Endast en liten del av druvproduktionen används för att göra vin och övrigt används som bordsdruvor eller för att tillverka brandy. Årliga vinproduktion är c:a 10.000.000 flaskor vin och regionen Ararat producerar mest.

Historia

Ett land där man har gjort vin i 8000 år. Här har man funnit det äldsta vineriet i en grotta vid byn Arenic i centrala Armenien, vilket har daterats till 4100 f.Kr. Av arkeologerna kallat Areni-1. Religiösa riter och vin verkar ha varit sammankopplade. Man har även hittat en 6000 år gammal vinpress i Armenien. Traditionellt förvarades vinet i stora amforor, karas på armenska, som man grävt ned i jorden. Man krossade druvorna med kärnor och stjälkar i träkar och hällde i allt i amfororna. Druvjuicen jäste några månader och var därefter vinerna klara att konsumera, så speciellt "klara" var de förmodligen inte. Än idag finns det producenter som tillverkar vin enligt den metoden och samma metod har använts i Georgien och i antikens Grekland. Landet var en sovjetrepublik mellan 1922 och 1990 och vinproduktionen försvann nästan helt under sovjettiden och man var mer inriktad på Brandy.

Geografi

Armenien är en republik och huvudstaden heter Jerevan. Landet ligger mellan Turkiet, Georgien, Azerbajdzjan och Iran, i vad som kallas mindre Asien. Antal invånare är 3 miljoner invånare och ytan stor som Smålands. Bergskedjan Kaukasus står för en stor del av landskapet och gör att många vinodlingar finns på hög höjd, 1000–1500 meter över havet. Landet har 11 regioner och vin odlas i åtminstone hälften av dem, såsom Tavush, Vayots Dzor, Ararat, Aragatsotn, Armavir och Syunik.

Klimat

Då landet har 300 kilometer till Kaspiska havet i öster och Svarta havet i väster och saknar helt kust, så är klimatet kontinentalt, som typiskt har heta och torra somrar och vintrar där temperaturen går ner till 10 till 15 minusgrader och ännu lägre i vissa regioner. På grund av läget med Kaukasus så är terrängen övervägande bergig med många dalgångar och floder, men här finns även gott om flacka platåer som lämpar sig väl för vinodling.

Övrigt

Idag finns det minst 125 inhemska druvor bevarade, men man uppsattar att det funnits upp emot 1000, vilka odlas på särskilda vingårdar (3 st) med bevarandesyfte. Mer än ett 60-tal inhemska druvor och ett 15-tal internationella druvor används numer i den vinproduktionen. Gröna druvor såsom; ambari, amiri, ararati, arevar, arevik, banantz, garan achkeni, jrali kara, jrjruk, karch mat, khatun kardji, knot, k’rdi chakat, lavari, lkeni, mskhali, mormor, nazeli, nosrahat, shahangyul, spitak arakseni, smashak’ar, spitakeni och t’avrizeni. Blå druvor såsom; chragi yerkser, dghleni, dandzaki, garni, hastakot, itsitseni, kamir koteni, kaputkeni, khndoghni, marandi, movsesi, movuz, sevanush, sev achkeni, sev aygeni, sev ginuk, sev sateni, sevuk, seyrak, shaheni, sharabi, shireni, sveni, vagheni, vardaguyn yerevani och yeraskheni.

Regioner i Armenien