sauvignon blanc

Källa: Munskänken 2021-05 Ulf Jansson. Liksom andra druvsorter varierar sauvignon blanc med ursprunget. Men det är inga stora variationer. Sauvignon blanc är ingen genomskinlig druvsort som t ex chardonnay. I de fall man alls talar om sauvignon i terroirtermer, dvs i Frankrike och framför allt i övre Loire, handlar det om att försöka tämja druvans egna aromer till förmån för en större komplexitet. Fast då förlorar man samtidigt det sauvignon blanc är bäst på, nämligen att vara sauvignon blanc.

Historia

Expertisen må tvista om sauvignon blanc stammar från Bordeaux eller Loire. Druvsortens karaktär är däremot inte oklar. Få viner har så tydlig druvkaraktär som de av sauvignon blanc.

Spridning

Från Frankrike började sauvignon blanc spridas över världen med de andra bordeauxdruvorna under 1800-talet. Fast det skulle dröja ända in på 1970-talet innan sorten slog igenom på riktigt. Då kom Sancerre i ropet på vinbarerna i Paris och tio år senare dök de första sauvignonvinerna från Marlborough på Nya Zeeland upp. Friska och intensiva med inslag av vinbärsblad, krusbär och fläderblom. Därefter har det rullat på. Kanske beror den långa startsträckan på att sauvignon blanc lätt blir klumpig om den odlas på fel ställen.

Doft och smak

Druvan har kort växtsäsong, knoppar sent och mognar tidigt. Dessutom är den ihärdig och producerar gärna mycket druvor som den inte alltid förmår mogna ut. Sockerhalten kan nog vara tillräcklig, men aromerna är inte utvecklade. Resultatet blir gröna viner med påstridiga drag av baljväxter, pepparfrukter och grön paprika och har vinet sedan odlats svalt tillkommer en skarp syra. Om den å andra sidan planteras för varmt blir druvorna lätt övermogna och vinet får odistinkta aromer och tappar syran. Det är först när druvan är rätt planterad och odlad med återhållet skördeuttag och längre hängtid för bättre aromutveckling, som den ger de attraktiva viner den bygger sitt rykte på. Och de vinerna kommer oftast från stilbildarna i övre Loire och på Nya Zeeland. Men det finns en till stil av sauvignon blanc, den ekade. Ek och sauvignon blanc är ingen ny kombination.

Övrigt

De klassiska slotten i Bordeaux har alltid fatlagrat sina viner där sauvignon blanc kompletterat sémillon. Ren sauvignon blanc lagrad på ek blev på modet först med Robert Mondavis Fumé Blanc, utvecklad när Mondavi försökte få karaktär på sin då rätt profillösa Napa Valley-sauvignon. Därmed skapades en amerikansk klassiker som snart apades efter av den övriga vinvärlden. Nu förenar sig inte ek och sauvignon på samma sätt som ek och chardonnay, utan komponenterna kör var sitt race i samma vin, men kombinationen kan ändå vara riktigt läcker. Oavsett stil vinner sauvignon sällan på lagring utan smakar bäst 2-5 år efter skörd. Vinet håller för att lagras, fattas bara med den syran, men det utvecklar ingen riktig komplexitet, snarare då märkliga och grova aromer. De bästa bordeuxslottens viner är undantag från regeln, men där är druvan oftast ordentligt uppblandad med sémillon.