Chile, Atacama

Allmänt

Atacamaöknen sträcker sig längs Sydamerikas Stillahavskust mellan städerna Tacna i södra Peru och Copiapó i norra Chile, över en sträcka på cirka 1.200 kilometer. Öknen med sina gejsrar och saltsjöar är ett av de torraste områdena i världen. Ändå odlas det druvor mellan de chilenska städerna Copiapó och La Serena, som gynnas av kustdimman, och som huvudsakligen används för framställning av bordsdruvor och brännvinet Pisco. Det finns två underregioner: Valle de Copiapó och Valle del Huasco.

Geografi

Den chillenska regionen Atacama består av två underregioner: Copiapódalen och Huascodalen Atacama-regionen ca 8 300 ha vingårdar. De som är avsedda för produktion av bordsdruvor upptar en yta på 7 750 ha, vilket innebär att cirka 94% av vinodlingsytan i regionen är avsedd för produktion av bordsdruvor mestadels för exportändamål, medan 550 ha, dvs. endast 6%, är avsedda för produktion av viner, must och piscos. Av dessa används 430 ha för produktion av chilensk pisco, vilket motsvarar 79% av den totala vinodlingsytan. Produktionen av pisco är c:a 3 miljoner liter medan den för vin uppgår till 11 600 liter. De gröna druvsorter som odlas i Atacama för produktion av pisco är endast 7 enligt det nationella vinregistret: Albilla, Moscatel de Alejandría, Moscatel de Austria, Mocatel rosada (eller pastilla), Misión (eller país), Torontel och Pedro Jiménez, den senare har den största odlade ytan med 215,35 ha. De blå druvorna som odlas är Alicante Bouschet, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carménère, Malbec, Lacrimae Christi, Merlot, Monastrell, Nebbiolo, Mission (eller País), Sangiovese, Syrah, Tintoreras och Pinot Noir

Klimat

Ökenklimat. Bevattning med vatten från naturliga oaser.

 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Chile, Atacama
  99290
  Öppen och utvecklad doft med hallon, jordgubbar, röda vinbär, ek och vanilj. Medelfyllig, utvecklad och nyanserad smak med lite ekiga tanniner, fin syra, god kropp, utmärkt längd och småvarm avslutning. Druvtypiskt. 13,5 %. 600 fl.