Chile

Allmänt

Tidigare konsumerades det mesta av vinet Inom landet. Då var vinerna lite oxiderade vita och blekt röda. Tillverkningen var med gamla redskap och metoder. Lagringen skedde I cementkar eller i stora fat av lokala träslaget rauli. Trenden är att man söker sig till svalare klimat för elegantare viner. Numera är vinindustrin modern och Chiles önologer ligger på högsta internationella nivå. Stilarna idag är friska och fräscha men kan också uppvisa komplexitet. De röda vinerna är försiktigt fatlagrade och slankare och fruktigare. Vinerna är ofta gjorda för snabb konsumtion men det görs också högklassiga viner som går bra att lagra.

Historia

På 1500-talet kom jesuitpräster och conquistadorer till Chile och det var troligtvis de som först hade med sticklingar och/eller frö för vinodling. De ville omvända urbefolkningen till den kristna läran och behövde då vin till nattvarden. Inkaindianerna hade redan satt sin prägel på kultur, infrastruktur och anlagt bevattningskanaler med smältvatten från Anderna för odlingar. Detta använde nu Spanjorerna när de skulle anlägga vingårdar. Vinodlingarna expanderarde så snabbt att Spaniens export hotades och spanska kungen förbjöd anläggandet av nya vingårdar. Detta åtlyddes inte i någon större omfattning utan Chile blev känt som en storproducent av billigt vin. Nu gjordes det mest vin på druvan Pais. Efterfrågan ökar på de europeiska druvorna och de europeiska vinstilarna, man gav sig iväg för att hämta hem ny kunskap och nya druvor I takt med att en rik överklass vuxit fram genom gruvnäringen. Det var främst Frankrike som hägrade och som har fortsatt att hägra trots Chiles historiska kopplingar till Spanien. Exporten utanför Sydamerika kom igång i början av 1800-talet. Främst var det USA som var målet, det blev problem på 1920-talet då rusdrycksförbudet infördes I USA. Det politiska läget I Chile hämmade också vinproduktionen på 1970-1990-talet under Augusto Pinochets tid då nästan halverades landet antal vingårdar. I slutet av 80-talet tog det ny fart efter demokratiseringen och nu uppmuntarde man till nyplantering och vinlagstiftningen sågs över. Målsättningen var främst att exportera kvalitetsviner.

Vinlagar

Vinlagstiftningen är enkel I Chile, det finns inte så mycket krångliga kvalitetsregler om appellationer mm. Detta bidrar till snabb expansion av nya vingårdar vill man så kan man i stort sett bara köra igång. Det finns dock en beteckning för ursprung DO (Denominacion de Origen) som betyder att vinet måste komma från någon av de fastställda vinregionerna, samtidigt som minst 75% av druvorna måste komma från denna region. Detta kan jämnställas med kvalitetsviner.  Viner utan ursprungsbeteckning (Vino Elaborado con Cepas Traditionales) får komma från alla regioner (även icke vinregioner). Man får ange druvsort och då ska minst 75% av druvan ingå I vinet. Bordsviner Vino de Mesa där får inga druvor anges.

Geografi

Chile är ca 400 mil långt från norr till söder. Vinodlingarna finns i mellersta delen och täcker ca 100 mil från 30:e till 38:e breddgraden. Överfört till Europa skulle det betyda att man skulle odla vin från mellersta Spanien i norr till en bit ner i Nordafrika I söder. Men klimatmässigt så motsvarar det mer Bordeaux och Napa. Det finns 5 vinregioner i landet. De största vinodlingsregionerna ligger sedan gammalt I de varma områdena runt Santiago de Chile. Landets isolerade läge med Stilla Havet I väster, Anderna I öster, Atacamaöknen i norr, Sydpolens isområde i söder och rigorösa gränskontroller, innebär att vinlusen inte har hittat hit, därför odlar många fortfarande på oympade vinstockar.

Klimat

Chiles klimat liknar på många sätt det runt medelhavet, mycket sol generellt sett och växlande nerderbörd, de torra områdena har hjälp av vattenreservoarerna från Anderna. Breddgraden är av mindre betydelse för vinodlingen det är viktigare med läget I förhållandet till den kalla Humboltströmmen och Andernas svalka. I norr är förhållandena torra nästan ökenliknande på ca 300 ml/år och längst ner I söder är regnmängderna istället betydande 1200 ml/år. Konstbevattning är alltså nödvändig på många platser och det är främst I kustområdena och I söder som regnmängden är tillräcklig. Dropppbevattning används främst till kvalitetsviner. Floodirrigation används på en del ställen och det betyder att man pumpar in vatten från floderna direkt på fälten man kan också öppna slussarna och spolar in vatten från kanalerna. Det sistnämnda sker men ett antal dagar emellan då man dränker vingården och sedan får det sjunka undan så att rötterna forfarande söker sig neråt . Regionerna ligger generellt sett I anslutning till floddalarna som inte bara ger vatten utan öppnar också upp för den svala havsluften att svepa in nattetid. Största delen av marken i vinodlingsområdet består av kalkrik lerjord. Längs floderna är det uppslammad mineralrik jord. Marken intill kusten har inslag av granit. Central Valley består av sediment som runnit ner från Anderna. Marken I söder innehåller vulkaniska inslag.

Övrigt

En tydlig trend är att odlarna idag söker sig till svalare trakter nära havet eller till högre belägna lägen. Skörden av druvorna börjar I slutet av februari och pågår fram till slutet av April. Det är druvan och vingårdens läge som avgör skördetidpunkten.

;
 • BETYG

  14
  249:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Chile, Maipo
  95021
  Avrundad, fruktig, lätt syltig doft med svarta vinbär, cassis, örter och ek i tonerna. Medelfyllig, utvecklad och fruktig smak med goda, mogna, runda tanniner, balanserad syra, mycket bra längd och småvarm avslutning. Druvtypiskt. 14 %. 600 fl
 • BETYG

  14
  159:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle Central, Colchagua
  2350
  Öppen, utvecklad doft med svarta vinbär, salvia och andra örter, korinter, blåbär och fat. Medelfyllig, fin, fruktig smak med nyanserade aromer mogna tanniner, fin, ren syra, riktigt bra längd och småvarm avslutning. Ekovin. 14 %.
 • BETYG

  14
  239:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Chile, Région del Sur, Traiguén
  55277
  Nedtonad doft med inslag av persika, torkad aprikos, smör, ek och lite fatkryddor. Medelfyllig, torr, fruktig och rätt sammansatt smak med god kropp, fin, balanserad syra, riktigt bra längd och viss ekbeska i avslutningen. 13 %. 600 fl.
 • BETYG

  14
  229:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle del Elqui
  55280
  Utvecklad, fruktig doft med röda och mörka bär, plommon, ek och vanilj. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med god tanninstruktur, balanserad syra, riktigt bra längd och fast slut. 13,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  13
  150:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Aconcagua, San Antonio, Valle de Leyda
  92124
  Inbjudande, rödbärig doft med trädgårdshallon, björnbär, jordgubbar och fat. Medelfyllig, fruktig och utvecklad smak med ekiga tanniner, bra syra och fin längd med sammansatta aromer<span style="color: inherit;">. 6000 fl.</span><div><br></div>
 • BETYG

  13
  99:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle Central, Maule
  2071
  Lite utvecklad doft med slånbär, blåbär, mörka körsbär och örter. Medelfyllig, fruktig smak med mogna tanniner, fin syra, riktigt bra längd med nyanserade aromer och gott slut där frukten hänger kvar. Cuvée av carignan, carmenère och cabernet sauvignon.
 • BETYG

  12
  119:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle Central, Rapel, Colchagua, Valle de Lolol
  5406
  Varm, ung, fruktig doft med hallon, blåbär, körs-bär, lingon och fat. Mer än medelfyllig, fruktig, ung smak med torra ektanniner, mogen syra, mycket bra längd och amaronevarm avslutning med 15 % alkohol. Ger ett obalanserat intryck.&nbsp;
 • BETYG

  13
  179:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Chile
  93459
  Stor, fruktig doft med plommon, mogna körsbär, fat och choklad. Medelfyllig, fruktig och utvecklad smak med torr tanninstruktur, bra syra och fin längd. 12,5 %. 4800 fl.&nbsp;
 • BETYG

  13
  119:-
  Prisvärt
  Rosévin från Chile, Aconcagua, Casablanca
  94582
  Fruktig, avrundad, lite syltig doft med jordgubbar och trädgårdshallon i tonerna. Medelfyllig, fruktig, avrundad, ung smak med rätt sammansatta bärtoner, lätta tanniner, mogen syra och bra längd.
 • BETYG

  15
  229:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle Central, Maule
  92364
  Öppen, fruktig och syltig doft med svarta vinbär, blåbär, plommon, örter, HP-sås och ek. Rätt fyllig, god, fruktig och utvecklad smak med sammansatta toner, tydliga tanniner, fin, balanserad syra, utmärkt längd och gott slut. Druvtypiskt.
 • BETYG

  14
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Coquimbo, Valle del Elqui
  94492
  Fruktig, syltig, utvecklad doft med körsbär, hallon, plommon, björnbär och fat. Medelfyllig, fruktig och utvecklad smak med sammansatta toner, bra syra och strama tanniner, fin längd och småvarm avslutning. Vin åt det rustikare hållet.
 • BETYG

  145
  249:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin från Chile, Valle Central, Maule
  93318
  Smått utvecklad doft med blåbär, slånbär, björnbär, svartvinbär, blå plommon och lite rostad ek. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och utvecklad smak med bra tanninstruktur, fin syra, riktigt bra längd och alkoholvarm avslutning.
 • BETYG

  14
  229:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin från Chile, Valle Central, Maule
  94455
  Djupnat gul färg. Avrundad doft med gula plommon, gula äpplen, aprikospuré och lite fat i tonerna. Medelfyllig, torr, avrundad smak med god kropp, lätta tanniner, fin syra, bra längd och småvarm, lite besk avslutning. 600 fl.
 • BETYG

  14
  249:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin från Chile, Valle del Itata
  94445
  Öppen och utvecklad doft med gula äpplen, gula plommon, persika, ek och smör. Drygt medelfyllig, rik, utvecklad smak med rund kropp, lätta ektanniner, balanserad, bra syra, riktigt fin längd och alkoholvarm avslutning med viss fatbeska. 2400 fl.
 • BETYG

  13
  109:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Chile, Valle del Elqui
  2572
  Ung doft med gula frukter och lätta kryddtoner. Medelfyllig, torr, avrundad, fruktig smak med fin syra, skaplig längd och mjukt kryddig avslutning.&nbsp;
 • BETYG

  13
  90:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle Central
  2651
  Öppen och utvecklad doft med svarta vinbär, blå plommon, fat och örter i tonerna. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och lite avrundad smak med god kropp, stadiga tanniner, bra syra, fin längd och småvarm avslutning.
 • BETYG

  13
  129:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Chile, Valle del Itata
  2758
  Ung, fruktig doft med gula äpplen, persika och fat i tonerna. Medelfyllig, fruktig och rätt sträv smak med fatkaraktär, balanserad syra och ihållande längd. Vin av muscat d’Alexandrie lagrat i fat av rauli.
 • BETYG

  11
  89:-
  Prisvärt
  Rosévin från Chile, Valle Central
  2479
  Återhållen, ung, fruktig doft och medelfyllig, fruktig smak med bra syra och måttlig längd.
 • BETYG

  13
  139:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Maipo
  90633
  Öppen, fruktig doft med bär och blad av svarta vinbär, ek och lite kryddor. Medelfyllig, avrundad, fruktig smak med rätt sammansatta toner, bra längd, balanserad syra och i slutet lite torra tanniner. 14 %. 2400 fl.
 • BETYG

  13
  119:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Chile, Aconcagua, Casablanca
  6522
  Avrundad doft med inslag av äpple, persika, nektarin och lite ek. Medelfyllig, torr, fruktig smak med god kropp, lite spretig syra, lätta ektanniner, fin längd med sammansatta toner och småvarm avslutning. 13,5 %.
 • BETYG

  0
  629:-
  Rött vin från Chile, Aconcagua
  95725
  Fint utvecklad doft med svarta vinbär, blåbär, blå plommon, örter och ek i avrundade toner. Rätt fyllig, rik och avrundad smak med mogna tanniner, balanserad syra, utmärkt längd och varm, generös avslutning. Cuvée av bordeauxdruvor. 14 %. 120 fl.
 • BETYG

  15
  239:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle Central, Maule
  94030
  Utvecklad doft med svarta vinbär, blåbär, gräs, örter och fat. Medelfyllig, rik, utvecklad och sammansatt smak med lite robusta tanniner, bra syra, riktigt fin längd och alkoholvarm avslutning. 26/11, 720 fl.&nbsp;
 • BETYG

  13
  149:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Chile, Aconcagua, San Antonio, Lo Abarca
  94206
  Stor, ung, fruktig doft med svartvinbärsblad, grönt äpple, gräs och grön citrus. Torr, ung, fruktig smak med bra syra, sammansatta toner, god längd och lite kantig avslutning. Druvtypiskt. 12/11, 6000 fl.&nbsp;
 • BETYG

  14
  159:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Chile, Aconcagua, Casablanca
  92778
  Öppen, fruktig doft med persika, gult äpple, gula plommon, torkad aprikos och lite ek. Torr, fruktig och nyanserad smak med bra syra, fin längd och småsträvt slut med inslag av ek. Veganskt.&nbsp;&nbsp;<span style="color: inherit;">7200 fl, 22/10.&nbsp;</span>
 • BETYG

  13,5
  189:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Chile, Région del Sur, Valle del Bío-Bío
  93881
  Ung, fruktig, rödbärig doft med hallon, jordgubbar, körsbär, lite plommon och fat. Lite lättare, fruktig smak med mogna tanniner, balanserad syra, skaplig längd och rent slut. Vin av paisdruvor från riktigt gamla stockar. 1800 fl, 12/10.&nbsp;
 • BETYG

  12
  99:-
  Prisvärt
  Mousserande vin från Chile
  7954
  Avrundad doft med karaktär av gula frukter. Torr, fruktig smak med bra mousse, god längd och bra syra. Bubbel av pinot noir och chardonnay, gjort med charmatmetoden.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  14
  269:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Chile, Aconcagua, San Antonio, Valle de Leyda
  93921
  Öppen, utvecklad och syltig doft med hallon, jordgubbar, åkerbär, mogna lingon och ek. Medelfyllig, utvecklad och nyanserad smak med mogna tanniner, snäll syra och schysst längd. 14/9, 600 fl
 • BETYG

  12
  139:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin från Chile, Aconcagua, Valle de Leyda, San Antonio
  51906
  Doft av svarta vinbärsblad, burkärtor, krusbär, buxbom och citrus. Ung och slank smak med pigg fruktsyra, viss sötma samt ett friskt avslut med toner av svartavinbärsblad.
 • BETYG

  16
  399:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Chile, Coquimbo, Valle del Limarí
  95038
  Stor, utvecklad doft med mogen persika, torkade aprikoser, gula plommon, ek och vanilj. Rätt fyllig, rik, torr, fruktig och komplex smak med stor, rund kropp, balanserad syra, utmärkt längd och varm, stöddig avslutning. Lanseras 24/8, 360 fl.&nbsp;
 • BETYG

  12
  149:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Chile, Région del Sur, Valle del Itata
  92277
  Ung, fruktig, rödbärig doft med lingon, hallon och örter i tonerna. Medelfyllig, ung, fruktig smak med lätta tanniner, mild syra och bra längd. Vin av paisdruvan, Lanseras 10/8, 7200 fl.&nbsp;
 • BETYG

  13
  115:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle Central, Maipo
  6000
  Dov, fruktig doft av mogna svarta vinbär, björnbär, mjuk pepparkaka, råtobak, tallbarr och rostad ek. Fyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra och runda tanniner i en medelstor kropp med viss fruktsötma och måttfull ek.
 • BETYG

  13,5
  150:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Aconcagua, San Antonio, Valle de Leyda
  92124
  Öppen, fruktig doft med jordgubbar, trädgårdshallon, röda körsbär och fat. Medelfyllig, god, fruktig och avrundad smak med mogna, runda tanniner, balanserad syra, bra längd och småvarm avslutning. Lanseras 6/7, 4200 fl
 • BETYG

  13
  129:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Aconcagua, Casablanca
  91240
  Ung, mörkfruktig doft med blåbär, blå plommon och lite peppar. Medelfyllig, ung, fruktig och avrundad smak med inlindade syror, bra längd och lite kryddig avslutning. Ekologiskt.&nbsp;<span style="color: inherit;">Lanseras 6/7, 4800 fl.&nbsp;</span>
 • BETYG

  14
  119:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle del Cachapoal, Maipo
  2385
  Utvecklad doft med mörka bär, svartvinbärsblad, örter och fat. Medelfyllig, god, fruktig och lite utvecklad smak med sammansatta toner, lite torr tanninstruktur, rätt stram syra och riktigt god längd med örtiga aromer. Druvtypiskt.
 • BETYG

  14
  279:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin från Chile, Traiquén
  95597
  Aromatisk, kryddig, rökig doft av citron, lime, gråpäron och kalk/krita. Ung smak med hög fruktsyra i en ganska rustik kropp med tydlig ekfatskaraktär.
 • BETYG

  12
  99:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Aconcagua, Casablanca Valley
  2611
  Öppen pinotdoft med röda vinbär, smultron, hallon och lite fat. Medelfyllig, god, fruktig och lite fatig smak med något kantiga tanniner, balanserad syra och bra längd.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  14
  229:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle Central, Maule
  93298
  Mogen, örtig doft med inslag av mörka bär, tobak och fat. Medelfyllig, god, mogen och rätt nyanserad smak med avrundade tanniner, balanserad syra och bra längd. 600 fl. 23/3.
 • BETYG

  12
  79:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle Central
  2246
  Fruktig doft med mörka bär och plommon i tonerna. Medelfyllig, rättfram, fruktig smak med god strävhet, fin, balanserad syra och hygglig längd.&nbsp;
 • BETYG

  12
  79:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin från Chile, Valle Central
  70659
  Lite rustik doft av björnbär, plommon, vanilj mynta, pinje och svarta vinbär. Smaken har lite rustika, men återhållna tanniner och ett torrt slut med beska.
 • BETYG

  13,5
  189:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Chile, Région del Sur, Malleco Valley
  92123
  Fruktig doft med lingon, hallon, jordgubbar och ek bland tonerna. Medelfyllig, avrundad, fruktig smak med rätt nyanserade toner, ekiga tanniner, mild syra och skaplig längd. Pinot noirvin som saknar riktig distinktion. 2400 fl.&nbsp;
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Aconcagua, Casablanca
  71064
  Örtig, stringent, torr doft av hallon, körsbär, jordgubbar, tallbarr, kaffe och rostade fat. Generös smak i en medelstor kostym med bra frukt, pigg fruktsyra och viss grepp i ektanninerna som ger ett uns bitterhet i avslutet.
 • BETYG

  13,5
  129:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Chile, Aconcagua, Casablanca
  79038
  Druvtypisk, rund, bärsöt doft av mogna jordgubbar, hallon, rostat kaffe och finstämd ek. Fruktigt anslag med snälla tanniner, vital fruktsyra i en lätt, men smörig kropp med ett uns sötma.
 • BETYG

  13,5
  129:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin från Chile, Aconcagua, Casablanca
  78243
  Generös, rökig doft av grön sparris, svarta vinbärsblad, krusbär, päron, citron och ett stänk krutrök. Smakrikt vin med hög, ren fruktsyra i en lite lagom simmig kropp som ger fin struktur och längd.
 • BETYG

  15
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Rapel Valley, Cachapoa
  93235
  Fruktig och utvecklad doft med blåbär, slånbär, blå plommon, ek, choklad och lite svartpeppar. Drygt medelfyllig, rik och avrundad smak med komplexa aromer, runda, goda tanniner, balanserad syra, riktigt bra längd och varm, lite pepprig avslutning. 15 %. 2400 fl
 • BETYG

  13,5
  149:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Aconcagua
  2721
  God, fruktig pinotdoft med jordgubbar, trädgårdshallon, rostad ek och lite kryddor. God, fruktig smak med viss rondör, nyanserade toner, mogna, nästan snälla tanniner, fin syra och schysst längd. Druvtypiskt. 14,5 %.&nbsp;
 • BETYG

  16,5
  599:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle Central, Maule, Valle de Cauquenes
  92449
  Smått utvecklad doft med svarta vinbär och andra mörka bär, blå plommon, rostad ek och lite örtiga toner. Rätt fyllig, fint fruktig smak med god attack, komplext mittparti med uppstramande tanniner, ren och balanserad syra, utmärkt längd och rent, fast slut med värme. Vin av cabernet sauvignon. 15 %. 120 fl.&nbsp;
 • BETYG

  14
  159:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Maipo
  Öppen och utvecklad doft med svartvinbär, plommon, ek och örter. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och lite syltig smak med sammansatta toner, lite robusta tanniner, balanserad syra och varm avslutning. Cabernetdominerad blend av bordeauxdruvor. 14,5 %.&nbsp;
 • BETYG

  13,5
  99:-
  Ej prisvärt
  Sött vin från Chile, Aconcagua, Casablanca
  75039
  Mycket aromatisk doft av fläder, kanderad apelsin, lakritsrot, persika och botrytis. Sött med simmig textur, bra syra och hygglig längd.
 • BETYG

  14
  149:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin från Chile, Aconcagua, Casablanca
  72513
  Fyllig doft av tropiska frukter, vått ylle, rostad ek, gummi och påtaglig svavel. Fruktigt anslag av papaya, mango, kokos i en drygt medelstor kropp med vital fruktsyra, rostat kaffe och ek i eftersmaken. Luftas med fördel!
 • BETYG

  11,5
  89:-
  Prisvärt
  Rött vin från Chile, Valle Central
  Nätvin
  Fruktig, bärig, frisk doft av röda och svarta vinbär, slånbär samt lite rosor. Knappt medelfyllig, bärig och mjuk smak med pigg fruktsyra, mjuka tanniner och ett ungdomligt avslut.