Frankrike, Bourgogne

Allmänt

I Bourgogne produceras högklassiga viner, både röda på Pinot Noir, och vita på Chardonnay. Mer än 50 procent av vinerna framställs av negocianter (handelshus som köper in druvor, must eller basvin för att producera vin under eget namn), odlarna står för strax över 30 procent och resterande kommer från kooperativ. Mer än 50 procent av produktionen är regionala AOP-viner.

Historia

Bourgogne har en lång historia bakom sig. Utgrävningar har visat på amforor för vin från kelternas tid men om de själva odlade vin är osäkert. Invaderande romare anlade staden Autun under kejsar Augustus tid och de första vingårdarna tros ha anlagts följande sekler. Första skrivna texten som visar på vinodling i området härrör dock först från år 312. Munkarna var de som på allvar utvecklade vinodlingen. Genom att experimentera, föra journaler och jämföra olika odlingslotter "upptäcktes" jordmånens och klimatets betydelse (begreppet terroir), och man började klassificera olika växtplatser, ”crus”. De bästa vingårdarna ("climat", odlingslotter) omgärdades ofta, därav namnet clos (= innesluten, stängd).

Vinlagar

Redan 1855 gjordes en inofficiell klassificering (Docteur Lavalle) som formaliserades 1861 av jordbrukskommittén i Beaune och delade in vingårdarna i tre klasser. När Appellation Controlée-systemet introducerades 1935 blev de främsta vingårdarna klassificerade som Grands Crus.

Geografi

Bourgogne ligger mellan 46:e och 48:e breddgraden och består i stort sett av en lång strimma land från Dijon i norr till Lyon i söder. Därtill kommer en enklav, Chablis, som ligger 130 km nordväst om Dijon (halvvägs till Paris).

Klimat

I Bourgogne råder inlandsklimat med varma somrar och ganska kalla vintrar. Förr kunde framförallt de röda vinerna variera en hel del med årgångarna då druvorna inte alltid hann mogna ut. Med dagens klimatförändring är detta nu ett mindre problem.

Övrigt

När druvorna inte hinner mogna tillräckligt sätts socker till före jäsningen för att få upp alkoholhalten. Detta kallas chaptalisering. Namnet kommer av Napoleon I:s jordbruksminister, läkaren och kemisten Jean-Antoine Chaptal som var den som lanserade metoden. För att höja alkoholhalten med en procentenhet krävs en tillsats av cirka 17 gram socker per liter must.