Barbaresco

Barbaresco – våra drömmars by

Barbaresco i Piemonte är Munskänkarnas Vinort 2019. Namnet står på samma gång för både en by och ett vindistrikt. Här går vinodlingen långt tillbaka i tiden samtidigt som den barbaresco vi känner idag bara har lite över 50 år på nacken. 

Omgivet och skyddat av Monferratobergen, utposten av västalperna, ligger ett antal toppiga kullar, bricco, och nedanför dem vida dalgångar fulla med vinrankor. På toppen av kullarna ligger några av de vackraste byar man kan tänka sig. Barbaresco med sitt höga utsiktstorn och Gajas slott, Neive med sina herrskapshus och Treiso med sin extra bländande skönhet, som var och en är huvudort i de tre större kommunerna i vindistriktet Barbaresco. Den fjärde kommunen, San Rocco Sene d’Elvio, är en del av staden Alba, huvudort för både Barbaresco- och Barolodistrikten.

Byn Neive

Att strosa i dessa sömniga medeltidsbyar med sina gamla murar, välskötta gamla små hus, sluttande kullerstensgator, några caféer och några gäspande katter är som att träda in i lugnet självt. Men skenet bedrar lite. Historiskt eftersom det under medeltiden var långa tider med krig mellan lokala krigsherrar som stred för olika städer och regioner. Byarna byggdes som försvarsanläggningar för att skydda lokalbefolkningen. Strid med vapen, handelskrig och sjukdomar, både de som drabbar människor och plantor, har drabbat denna region hårt genom århundradena. Det ganska sena och plötsliga uppsvinget de senaste decennierna har haft det goda med sig att byarna kunnat bevaras och restaureras med en hel del av sin gamla charm i behåll.

Fortsätt läs artikeln i sin helhet här.