Logga in
Logga in

Produttori del Barbaresco

Produttori del Barbaresco

Aldo Vacca leder sedan 1991 ett av världens främsta vinkooperativ. Han berättade att vinutbildningen i Alba grundades 1884 och redan då ansåg rektorn Domizio Cavazza att Barbaresco borde bli en av Barolos byar som t ex Serralunga eller Montforte. När detta inte beviljades startade han 1894 istället det första kooperativet i Barbaresco – Cantina Sociali.


Aldo Vacca

Domizio Cavazza samlade 9 vingårdsägare i Barbaresco för att tillverka vin i hans eget slott i byn. Han var en av pionjärerna som förstod hur nebbiolodruvan kunde uppvisa olika karaktär beroende på dess växtplats. Cavazza fick tyvärr aldrig själv uppleva de stora framgångarna eftersom han dog 1913. I mitten på 1920-talet stängdes sedan Cantina Sociali på grund av av fascisternas nya regler och sedan kom andra världskriget.

Aldo berättade att det under 1950-talet startades många vinkooperativ i Europa. 1958 samlade prästen Don Marengo Fiorino i Barbaresco återigen vingårdsägare, denna gång 19 stycken, och bildade Produttori del Barbaresco. En av vingårdsägarna var just Celentino Vacca, pappa till vår värd Aldo Vacca. De första årgångarna tillverkades i kyrkans källare innan man byggde vineriet tvärs över gatan som fortfarande används. De första barbaresco-vinerna hade sett dagens ljus. Att kyrkan och vinet hjälps åt i denna kommun visar sig även i att Enoteca Regionale del Barbaresco är inrymt i en vacker gammal kyrka.


Enoteca Regionale del Barbaresco

Allt sedan starten har kooperativet enbart producerat barbarescoviner och man har haft en stor betydelse för marknadsföringen av både byn och dess viner. Odlarna äger tillsammans kooperativet där vinsten delas baserat på druvornas kvalitet (socker, färg och tanniner) och mängd. Från 1998 mäter man också den fenoliska mognaden.

 

Idag har kooperativet 54 medlemmar med totalt drygt 105 hektar vinodlingar som tillsammans ger en årlig produktion på cirka 550 000 flaskor. Som mest har man varit 56 medlemmar som alla förbundit sig att leverera alla sina druvor till kooperativet. Man producerar allt från Langhe nebbiolo och generisk barbaresco som är en blandning av druvor från olika vingårdar till 9 vingårdsviner: Asili, Rabajà, Pora, Montestefano, Ovello, Pajè, Montefico, Muncagota, och Rio Sordo. På dessa anges även vingårdsägarens namn och antalet buteljer som producerats. Bra årgångar är fördelningen 50 % barbaresco, 30 % vingårdsbetecknade barbaresco som lanserades 1967 och 20 % Langhe nebbiolo som introducerades 1975. Varje år avgör man om man ska producera samtliga vingårdsviner eller inga alls, detta för att hålla alla medlemmarna glada.

Druvorna vinifieras i 50 eller 100 hektoliters ståltankar vid cirka 30°C med en total skalkontakttid på 28 dagar där man strävar efter så mycket extraktion som möjligt. Under fermenteringen rundpumpas vinet 2-3 gånger per dag under 30-45 min. Cirka en månad efter den malolaktiska jäsningen görs sedan en kylstabilisering följt av 3 omdragningar. Därefter transporteras det färdiga vinet till lagringskällaren som byggdes strax utanför byn 1978 och fördubblades 2008. Här får kommunvinet vila 20-22 månader medan vingårdsvinerna får vila 30-36 månader på 50-75 hl fransk lättrostad ek från tunnbindaren Gamba. Vinet dras om bara en gång och toppas upp var 3:e månad. Man varken klarnar eller filtrerar vinerna före buteljering. Vingårdsvinerna vinifieras i stort sett på samma sätt för att avspegla terroiren så bra som möjligt. Alla vingårdsvinerna är riserva-viner med cirka 3 års fatlagring och 2 års flasklagring, men man funderar på att i framtiden kanske ändra till 2 års fatlagring och 3 års flasklagring för att minska ekens inverkan ytterligare.

Nebbiolo är en sent mognande druva som är känslig för olika jordmån och klimat. Druvorna i Barbaresco växer på 200-400 meters höjd. Under vintern kan temperaturen gå ned till -10°C med en del snö medan somrarna kan vara varma med upp till 35°C. Nebbiolo planteras därför oftast på syd-, sydväst- eller sydostsluttningarna för nå rätt mognad. 


Druvan Nebbiolo

Produttori del Barbaresco är stängt för grupper 15 september till 1 oktober. De rekommenderar istället besök hos; Adriano Fratelli, Castello di Neive and Marchesy Di Gresy

En cookie är en liten textfil som lagras på din dator och som innehåller information. Cookies används till att kunna anpassa en webbplats efter besökarens önskemål, val och intressen. Enligt den nya lagen om elektronisk kommunikation behöver vi informera om att vår webbplats använder cookies. Genom att gå vidare på hemsidan godkänner du att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till.

Din webbläsare ger en möjlighet att stänga av lagringen av cookies på din dator. Det finns då en risk för att vissa av tjänsterna på webbplatsen slutar att fungera.

OK