Unik provning - årgång 2016

Unik provning med viner från 2016

Producentorganisationen Enoteca del Barbaresco organiserade 28-29 april en provning av viner från Barbaresco från den nya årgången 2016. Det var en riktigt bra provning, med en lovande årgång, lagom många producenter, ca 35, och med Italienspecialisten Kerin O’Keefe som hade valt ut några hon särskilt gillade som presenterades i en separat provning. Provningarna hölls på klassiska Castello di Neive i byn Neive. Årgången har hyllats av producenter och journalister redan innan. En regnig vinter som fyllde på vatten i jorden innan växtsäsongen, en lagom varm vår med regn och utan de problem med frost och hagel som minskade skördarna t ex 2017, en rätt sen sommar med medeltemperaturer, lite regn i augusti och september för att undvika torka och skörd av nebbiolo under oktober utan regn. Både kvalitet och volym var bra så alla var mycket nöjda. Redan innan denna presentationen av nya barbarescoviner har viner som Barbera och Langhe Nebbiolo från 2016 visat kvaliteten i årgången och det bekräftades på denna samlade provning. 2014 var en kallare och regnigare årgång som ibland saknar lite frukt och 2015 var en varmare årgång som ibland har högre alkohol och lägre syra. Ett viktigt men: både de årgångarna 2014 och 2015 producerade riktigt bra viner hos många producenter, så de är väl värda att prova också. Alla barbarescoviner från 2016 har frukt och struktur som håller för lagring och är troligen bäst om 10-15 år.  

Några producenter var inte representerade, t ex Bruno Giacosa och Gaja. Produttori del Barbaresco som ligger lite längre på sina viner har inte släppt sina barbaresco 2016 ännu. Se en komplett lista nedan på producenter.  

Stilen på 2016 var ren och elegant, väldigt balanserad. Vissa av vinerna hade en härlig nebbioloparfym av rosor och frukt, vissa var mer slutna. Alla hade bra struktur med medelhög syra och tanniner mellan medel och hög. De vinerna som var öppna och med medeltanniner var njutbara redan nu men många behöver några år för att gå ihop och öppna sig. Förvånansvärt många var balanserade och bra redan nu. Inga viner var snipiga och tunna. Genomgående var kvaliteten väldigt hög och jämn utan bottennapp hos någon. Stilmässigt har de flesta producenter en klassisk stil med druvor skördade med måttliga sockernivåer och bra syra, försiktig extraktion och maceration15-30 dagar och lagring i stora botti på 25-100 hektoliter. Somliga använder delvis lagring i mindre fat, tonneau, på 550 l men nästan alltid använda och orostade fat så få viner hade märkbar smak och doft av eken. Några producenter extraherar mer, som t ex Spinetta som använder rotofermentorer och mindre fat. Vinerna är då fylligare och strävare med en viss fatton, men det var få sådana producenter i provningen. Det verkar som om traditionalisterna har dragit det längsta strået i kampen om vilken stil Barbaresco skall ha. En annan trend är en ökande andel av organisk produktion av druvor, många producenter har ställt om och vissa är certifierade. När man jämför med viner från Barolos aktuella årgång 2015 framstår den årgången som lite tyngre jämfört med de eleganta 2016 barbaresco. Däremot är baroloproducenterna mycket nöjda och förväntansfulla inför presentationen nästa år av 2016 barolo som enligt dem är en lika bra årgång i Barolo som i Barbaresco. 

Överlag var det en intressant och imponerande uppvisning av Barbaresco i en bra årgång och med klassisk stil. Det var sällan man provat en så jämn och hög kvalitetsnivå på så många producenter. 

Mats utvalda producenter

Det fanns inte möjlighet att prova allt, men av de producenter som jag provade var dessa särskilt intressanta: 

  • Abrigo Orlando 
  • Borgogno Serio e Battista (Fratelli Borgogno) 
  • Cascina Alberta 
  • Cascina delle Rose (elegant, lätt stil) 
  • Castello di Neive 
  • Cortese Guiseppe 
  • Figli Luigi Oddero 
  • La Ca’ Nôva 
  • Oddero Poderi e Cantine 
  • Pertinace 
  • Piazzo 
  • Rizzi 
  • Sottimano 
  • Tenuta dei Marchesi di Grésy 
  • Ugo Lequio  

Här hittar du samtliga producenterna och deras webbsidor. 

Vinerna från 2016,

utvalda av Kerin O´Keefe samlades i kommuner. Mina särskilda favoriter med asterisk:
Treiso
1. Pertinace – Nervo (*)
2. Figli Luigi Oddero - Rombone
3. Nada Giuseppe - Casot (*)
4. Rizzi - Pajore (*)

Treiso/Alba
5. Cantina del Nebbiolo - Meruzzano
6. San Biagio Roggero - Montersino

Neive
7. Adriano Marco e Vittorio - Basarin
8. Oddero - Gallina (*)
9. Marchesi di Barolo - Serragrilli
10. Castello di Neive - Albesani Santo Stefano (*)
11. Silvia Rivella - Fausoni
12. Sottimano - Cottà

Barbaresco
13. Albino Rocca - Ronchi (*)
14. Giuseppe Cortese - Rabaja (*)
15. La Ca’ Nova - Montestefano
16. Michele Chiarlo - Asili (*)
17. Musso - Pora
18. Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Gresy – Martinenga

Artikeln är skriven av Mats Lindelöw som också har fotograferat.