arneis

En grön druvsort som kommer från Italien. Synonymer är Bianchetta, Bianchetta d'Alba, Bianchetta di Alba, Bianchetto, Bianchetto Albese, Bianchetto d'Alba, Bianchetto di Verzuolo och Nebbiolo Bianco (men det finns inget genetiskt släktskap med den röda sorten Nebbiolo). Namnet betyder "liten svår" och på piemontesisk dialekt syftar det på en person som är grinig, opålitlig och irriterande (men detta har inget samband med Arneis' egenskaper).

Historia

Sorten nämns möjligen så tidigt som 1432 under namnet Ranaysii i provinsen Torino i Piemonte. Den fick dock namnet Arneis först 1877 av ampelografen Giuseppe di Rovasenda (1824-1913). Tidigare användes den främst för att göra söt passito eller som en mjukgörande blandning för mörka Nebbiolo-rödviner, vilket också förklarar synonymen Nebbiolo Bianco.Är svårodlad, trivs i kalkhaltig och sandig jordmån, svalt klimat.

Spridning

Den medelmognande vinstocken med låg avkastning är motståndskraftig mot bladmögel, men känslig för mjöldagg. Den ger exotiskt doftande, fylliga vita viner med aromer av vita blommor, äpple, päron och hasselnötter. Sorten odlas huvudsakligen i den italienska regionen Piemonte, där den är tillåten i DOC/DOGC-vinerna Langhe, Terre Alfieri och Roero. Den förekommer också i små mängder i de två regionerna Ligurien och Sardinien. På 1970-talet var sorten redan utrotningshotad. I Italien har den 1 108 hektar vinodlingar, med en uppåtgående trend. Det finns ytterligare odlingsområden i Australien (37 hektar) och Nya Zeeland (33 hektar), i de två amerikanska delstaterna Kalifornien och Oregon samt i Schweiz (0,1 hektar). År 2016 betecknades sammanlagt 1 179 hektar vinodlingsareal.

Doft och smak

Druvan ger fruktiga och aromatiska viner med medelhög till hög syra. Vinerna har örtiga toner, är kryddiga med smak av blodgrape, persika, päron och mandel tillsammans med blommiga toner av apelsinblomma och kamomill och tropisk frukt.

Övrigt

Druvan har 10 synonymer : Bianchetta, Bianchetta d'alba, Bianchetta di Alba, Bianchetto, Bianchetto Albese, Bianchetto d' Alba, Bianchetto di Verzuolo, Nebbiollo Bianco, Ornesio. Dess nummer i Vitis International Variety Catalogue (VIVC) är 626.