assyrtiko

Grön druva som kommer från den grekiska ön Santorini. Är en av Greklands mest odlade druvor. Mognar sent, ger hög avkastning. Är motståndskraftig mot både mjöldagg, torka och även kraftiga vindar tack vare starka rankorna. Frukten mognar sent och klasarna är kompakta,

Spridning

Odlas främst på Santorini, där den står för 70% av odlingarna. Skotten planteras oympade och binds upp enligt den traditionella Kouloura-metoden som innebär att skotten "vävs" runt i en cirkel formad som ett fågelbo för att skydda druvorna för vind. Är på Santorini den viktigaste druvsorten för vita torra viner gjorda på soltorkade druvor. I regionen Attika används druvan på grund av sin höga syra för att blandas med de syrafattiga sorterna Roditis och Savatiano, men den vinifieras också som en egen druva. Den förekommer även i appellationen Côtes de Meliton i Chalkidiki och på Peloponnesos. År 2016 odlades druvan på 1 770 hektar vinodlingar i Grekland. Det finns också en liten odling på 0,3 hektar i Australien (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger ljusgula, karaktärsfulla vita viner med hög syra- och alkoholhalt och lagringspotential, som dock är benägna att oxidera.