grasa de cotnari

Grön druva som härstammar från Rumänien. Det rumänska namnet betyder "fet av Cotnari" och det ungerska namnet Kövérszőlő betyder "fet druva", med hänvisning till de stora druvorna. Vinrankan är mycket känslig för botrytis och är därför närmast predestinerad för botrytiserade söta viner. Den är också känslig för mjöldagg, men ganska motståndskraftig mot frost och torka.

Historia

Den mycket gamla sorten är förmodligen identisk med Fehérszölö som nämns i Tokaj-regionen.

Spridning

I Rumänien odlas sorten främst i Moldava-regionen och vid foten av Karpaterna. Den används för att göra det berömda söta vinet Cotnari. Den används främst i blandningar med sorten Tămâioasă Românească. Den rumänska vinodlingsarealen uppgår till 571 hektar, med en nedåtgående trend. I Ungern är den en av de officiella sorterna för aszú-produktionen av Tokay på 49 hektar. I Sydafrika odlas den på 13 hektar. 2016 odlades den på totalt 632 hektar med en något nedåtgående trend (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger gröngula till gyllengula viner med nötaktig arom, hög alkoholhalt och låg syrahalt.

Övrigt

Druvan har 37 kända synonymer, däribland Dicktraube, Resser, Ressertraube, Sicktraube (Österrike); Armas, El Grasz, Gras, Grasz, Grasă, Grasă Crocantă, Grasă de Cotnar, Grasă di Cotnari, Grasă Galbena, Grasă Mare, Grasă Mică, Grasă Verde, Grasi, Grassa, Grassa Mare, Grassa Mica, Poamă Grasă, Som (Rumänien); Bajor, Fehér Kövérszőlő, Fehérszőlő, Fejérszőlő, Furmint, Kövérszőlő, Pataki (Ungern). I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 4948