khikhvi

Grön druva som härstammar från Kakhetien iGeorgien. Druvan mognar ganska tidigt, har druvor som är rika på socker och som är känsliga för mjöldagg. Brukar användas i bergsvingårdar där klimatet är svalare.

Historia

Tillsammans med andra georgiska sorter sägs ursprunget gå tillbaka till 500-talet.

Spridning

Odlas i regionen Kakheti och används också för de viner som traditionellt produceras här i lerkrukor (kvevri). 2016 odlades druvan på endast totalt 6 hektar i Georgien. Små odlingar sägs också finnas i Moldavien och Ukraina (statistik från Kym Anderson ).

Doft och smak

Ger syrliga vita lättare viner med fina aromer av gula frukter och blommor och behaglig syra i smaken. Khikhvi används till både torra och söta viner och även förstärkta. Den ingår ofta i blandningar där den bidrar med aromer men den buteljeras också druvren.

Övrigt

Druvan har 9 kända synonymer, däribland: Chichvi, Djananura, Janaani, Jananura, Khichvi och Khikchvi. Föräldraskapet är okänt. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 6178

 • BETYG

  12
  169:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Georgien, Kakheti
  93710
  Dämpad doft av torkad aprikos, apelsinblom, mandel och lite lösningsmedel. Torr, medelfyllig smak med knapp medelhög syra, dovt gulfruktig smak med inslag av kryddor, tuggig tanninstrukturoch en kryddig, relativt kort längd med viss alkoholvärme. 13 %. 3600 fl.
 • BETYG

  12,5
  151:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Georgien
  90553
  Djup, gyllene färg. Ung fruktig doft med något alkoholstick, torkad frukt, aprikos, mogna äpplen, blommor och jordighet. Torr, knappt medelfyllig smak av aprikoser och persika, en stram syra och ett fast något jordigt slut. 12 %. 2000 fl.
 • BETYG

  14
  99:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Georgien, Kakheti
  2051
  Fruktig doft med drag av mandarin, mogna gula frukter och bröd. Medelfyllig, torr, bred, utvecklad och komplex smak med god kropp, integrerad syra, lätta tanniner och extraktrik avslutning. Karaktärsfullt vin av mtsvane, rkatsiteli, khikhvi och kisi.
 • BETYG

  13
  99:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Georgien, Kakheti
  2051
  Djupnat gul färg. Utvecklad doft med inslag av mandarin och torkad frukt. Medelfyllig, torr, utvecklad smak med god kropp, tydliga men avrundade tanniner, bra syra och riktigt fin längd. Stil- och ursprungstypisk cuvée av kakhuri mtsvane, rkatsiteli, kisi och khikhvi.