kisi

Grön druva som härstammar från Georgien. Druvan mognar ganska tidigt och är mycket klimatkänslig.

Historia

Tros vara en korsning av mtsvane och rkatsiteli. Den var nära att utrotas efter den sovjetiska fokuseringen på rikbärande,mer lättodlade sorter. Idag är den på väg tillbaka igen.

Spridning

Sorten odlas i regionen Kakheti i östra delen av landet och blandas oftast med andra lokala sorter som Mtsvane Kakhuri eller Rkatsiteli. Den används också för viner som framställs enligt den traditionella kakhetiska metoden dvs att vinet jäses i lerkärl (qvevri). 2016 odlades druvan på totalt 26 hektar (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Den ger vita viner med aromer av torkade äpplen, päron och mynta.

Övrigt

Druvan har 3 kända synonymer: Dampala, Kissi och Maghranuli. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 6283

 • BETYG

  13
  219:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Georgien
  92506
  Djupt gyllene orange färg. Stor doft med torkad frukt, torkad persika, ingefära, något gräsig och torr lera. Torr, medelfyllig smak med relativt låg syra, uttorkande tanniner, apelsin, och ett fruktfattigt slut. 12,5 %. 1800 fl.
 • BETYG

  14
  179:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Georgien, Kartli
  59248
  Guld/koppar-färgat vin med doft av aprikos, litchi, honung och blommor. Drygt medelfyllig och helt torr smak med tydliga, sträva tanniner från skaljäsning, integrerad fruktsyra, gul frukt samt ett rent och balanserat avslut. Naturvin.
 • BETYG

  14,5
  249:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Georgien, Kakheti
  58023
  Vacker, mycket fyllig orangebrun färg. Fyllig, rund, söt, komplex doft av torkade nypon, semitorkade druvor och dadlar och choklad påminnande om ett dessertvin. Rund, torr smak med måttfull fruktsyra i en simmig kropp med lång eftersmak med trevlig, vaxlik textur. Ett ovanligt och spännande vin!
 • BETYG

  14
  99:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Georgien, Kakheti
  2051
  Fruktig doft med drag av mandarin, mogna gula frukter och bröd. Medelfyllig, torr, bred, utvecklad och komplex smak med god kropp, integrerad syra, lätta tanniner och extraktrik avslutning. Karaktärsfullt vin av mtsvane, rkatsiteli, khikhvi och kisi.
 • BETYG

  13
  99:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Georgien, Kakheti
  2051
  Djupnat gul färg. Utvecklad doft med inslag av mandarin och torkad frukt. Medelfyllig, torr, utvecklad smak med god kropp, tydliga men avrundade tanniner, bra syra och riktigt fin längd. Stil- och ursprungstypisk cuvée av kakhuri mtsvane, rkatsiteli, kisi och khikhvi.