len de l’el

Den grön druvsorten har sitt ursprung i Frankrike. Namnet, som kommer från det occitanska språket, betyder "långt från ögonen". Druvstammarna är mycket långa, vilket gör att druvorna är "mycket långt från ögonen (knopparna)". (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie - Traité général de viticulture" (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)

Historia

Uppkomsten (föräldraskapet) är okänd; enligt en hypotes sägs den ha vuxit direkt från vilda vinstockar. Den tidiga till medelmåttiga, högavkastande vinstocken är känslig för kvalster och botrytis.

Spridning

Sorten nämndes för första gången 1842 i Gaillacområdet i sydvästra Frankrike, där den fortfarande är en av de viktigaste sorterna i IGP-viner. Den upptog en tredjedel av vingårdarna där före 1870 men reducerades dock då kraftigt av phylloxera-katastrofen

Doft och smak

Den ger kraftfulla vita viner med hög alkoholhalt och aromer av citrus och blommor som ofta blandas med sorterna Mauzac Blanc, Muscadelle och Sauvignon Blanc.

Övrigt

Druvan har 14 synonymer: Cavaille, Cavailles, Cavalie, Cavalier Endelel, Kavale, Kavaler, L'endelel Len de l'elh, Len de lel, Len del el, Lenc de l'El Lendellet, Loin de I'oeil Vitis International Variety Catalogue (VIVC) nr: 6803

 • BETYG

  13
  179:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Frankrike, Loire
  90403
  Öppen, lite utvecklad doft med toner av äpplen och andra gula frukter. Torr, fruktig smak med god, krämig mousse, bra längd med samman-satta toner och balanserad syra. Vin av sémillon, len de l'el och mauzac. 2400 fl. 18/5.