Chile, Aconcagua

Allmänt

Aconcagua är en av Chiles sex vinodlingsregioner. Regionen, som fått sitt namn efter Sydamerikas högsta berg på 6 961 meter, ligger 100 kilometer norr om Santiago de Chile. Den är indelad i tre områden: Aconcagua, Casablanca och San Antonio. Frukt- och vinodlingarna i Río Aconcaguas dalgång drar nytta av smältvattnet från berget. Vingårdarna i hela regionen täcker cirka 20 000 hektar varav hälften används för bordsdruvor medan den andra hälften används för vinproduktion.

Historia

De gröna druvsorterna odlas på ca 62 % av vinodlingsarealen. Dessa är främst Chenin Blanc, Gewürztraminer, Marsanne, Muscat of Alexandria, Mocatel rosé (eller pastilla), Pinot blanc, Pinot gris, Riesling, Roussanne, Sauvignon gris, Sauvignon vert, Semillon, Torontel, Viognier, Chardonnay med ca 2 200 ha och Sauvignon Blanc med 3 700 ha är de mest odlade gröna druvsorterna. De blå druvsorterna som upptar 38% av vinodlingsarealen är Alicante Bouschet, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignan, Carménère, Malbec, Grenache, Merlot, Monastrell, Mission (eller land), Marselan, Petit Verdot, Petit Syrah, Portugais bleu, Sangiovese, Syrah, Tempranillo, Tintoreras, Petit Verdot, Zinfandel och Pinot Noir. Pinot Noir är den mest odlade blå sorten i regionen och odlas på ca 2 0000 ha.

Vinlagar

Chilenska viner med denna ursprungsbeteckning måste framställas av minst 75 % druvor från regionen.

Geografi

Aconcagua-floden, som rinner från Anderna till Stilla havet. På dess stränder finns alluviala och kolluviala terrasser som är idealiska för vinodling. Blå sorter har en lång tradition i den inre dalen nära Anderna, medan Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Noir, sorter som älskar kallt klimat, frodas och visar utmärkta resultat i den kustnära delen av dalen.

Klimat

Atlantkusten är relativt sval, vilket gör området lämpligt för odling av Chardonnay, Sauvignon Blanc- och Pinot Noir.