Chile, Valle Central

Allmänt

Valle Central är Chiles största vinodlingsregion och är också en av de mest varierande när det gäller geografi och klimat, med Anderna i öster, de flacka, soliga dalarna längs den centrala korridoren och kustkullarna i väster, vilket gör att både röda och vita sorter kan hitta en optimal terroir att växa i. Vinodlingarna omfattar ca 90 000 hektar och på ytterligare 50 000 hektar odlas bordsdruvor.

Historia

I Valle de Maipo (Maipodalen) som ligger runt huvudstaden Santiago började den chilenska vinodlingshistorien, när spanjoren Juan Jufré de Loayza (1516-1578) omkring 1555 planterade vinstockar som han hämtat från sitt hemland. Området anses vara det bästa och landets mest kända exportviner kommer också härifrån, från de franska sorter som introducerades i stor skala från mitten av 1800-talet.

Geografi

Vinodlingsregionen sträcker sig från norr till söder över en sträcka på 1.000 kilometer. I väster avgränsas regionen från Stilla havet av den låga kustbergskedjan Cordillera de la Costa, och i öster utgör Anderna gränsen mot Argentina. Regionen delas in från norr till söder i fyra områden: Maipo, Rapel (med delområdena Cachapoal och Colchagua), Curicó (med delområdena Teno och Lontué) och Maule (med delområdena Claro, Loncomilla och Tutuvén). Maipo ligger mellan Anderna och kustkordilleren och genomkorsas av de vattenrika floderna Maipo och Mapocho. Området delas in i tre delområden beroende på klimat, jordmån och höjd över havet: Maipo Alto (vid foten av Anderna), det soligare Central Maipo (den breda dalgången) och Pacific Maipo (på kustkordillerna nära Stilla havet). Vingårdarna i Maipo omfattar cirka 10 000 hektar med vinstockar på mineralrika, sandiga och leriga jordar med god genomsläpplighet.

Klimat

I den stora Valle Central regionen kännetecknas generellt sett av Medelhavsklimat, men den friska luft som strömmar in i vingårdarna från Anderna på nätterna ger svalka. Detta förstärker den dagliga termiska svängningen och minskar perioden med maximal temperatur, vilket hjälper druvorna att mogna långsamt och i gott skick. Klimatet i Maipo kännetecknas av varma, torra somrar med svala nätter och kraftiga temperaturväxlingar mellan dag och natt, samt korta, milda vintrar med lite nederbörd. Det är särskilt lämpligt för röda viner. Konstbevattningen är huvudsakligen traditionell, med hjälp av kanaler från snösmältningen i Anderna och en liten mängd droppbevattning. Rödvinsdruvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Syrah, Cabernet Franc och Malbec (Cot) odlas till 80%, och vitvinsdruvorna Sauvignon Blanc, Chardonnay och Sémillon till 20%. Välkända producenter är Almaviva, Antiyal, Canepa, Carmen, Concha y Toro, Córpora, Cousiño Macul, Haras de Pirque (Antinori), De Martino, Pargua, San Pedro, Santa Inés, Santa Rita, Tarapacá, Undurraga och Viñedos Emiliana. Ett annat viktigt vinområde är Maule. Till skillnad från många andra odlingsområden i Chile har Maule-dalen inget maritimt inflytande, men bibehåller en gynnsam temperaturskillnad över dygnet. Dessa klimatförhållanden ger en karakteristisk aromatisk intensitet till Carménère, som är karakteristiskt full av kryddor och svartpeppar i denna region, och gör att Cabernet Sauvignon och Merlot också trivs. I Maule finns också några av de äldsta vingårdarna i landet, ett torr och utmärkt område för att hitta exceptionell Carignan.