I hjärtat av Champagne

Hjärtat i Champagne

Épernay brukar kallas ”Hjärtat i Champagne” och även om Reims är den naturliga huvudstaden, så är det i Épernay man verkligen känner att allt präglas av den prestigefyllda drycken.

Épernay har bara cirka 25 000 invånare, men desto fler champagneflaskor, cirka 300 miljoner! De flesta av dem vilar tryggt, får man hoppas, i det virrvarr av tunnlar som likt en schweizerost breder ut sig under staden. Även om här finns en atmosfär av lugn fransk småstad visar de fantastiska fasaderna utmed paradgatan Avenue de Champagne att platsen är hemvist för något riktigt stort. Det bevisas inte minst av gatan tillsammans med kritkullarna och källarna i Champagne sattes upp på UNESCO:s världsarvslista 2015.

Avenyn är en turistmagnet där man kan häpna över de palatslika byggnaderna som i flera fall bjuder in till rundvisning och provsmakning av de åtråvärda dryckerna. I andra fall är portarna stängda för allmänheten, men titta och njuta kan vi göra ändå. Här finns stora hus som Moët et Chandon, Mercier, Pol Roger med flera i ett långt och imponerande pärlband. Men även om man blir tagen av de storslagna husen är det ofta hos de lite mindre odlarna i byarna kring staden man kan hitta de mest spännande champagnerna. I alla fall till överkomliga priser.

 

Staden i övrigt har också en hel del annat att bjuda på. Här finns en uppsjö av trevliga restauranger i alla prisklasser. Nästan alltid med ett brett utbud av champagner i olika stilar för att kunna ackompanjera en hel måltid utan att behöva frångå det lokala vinet. Vardagslivet bjuder också på minnesvärda upplevelser. Vid mitt senaste besök tillsammans med Munskänkarnas utbildningsgrupp tog jag en tidig lördagspromenad och hamnade i en marknadsplats i underbar jugendstil. Lokalen var fylld av liv och rörelse, ljuvliga dofter och ett utbud av lokala specialiteter som fick fantasin och snålvattnet att flöda. Varför kan vi inte ha något sådant i Kalmar som är dubbelt så stort?

Epernay ligger på en punkt på kartan där tre av de mest kända underdistrikten i Champagne möts, Valée de la Marne, Montagne de Reims och Côte des Blancs. Här finns, förutom de stora champagnehusen i staden, en mängd intressanta byar, odlare och kooperativ att besöka på bekvämt avstånd. 

 

Kartan kommer från André Devald.