Att göra

Tips - Att göra på plats

I Épernay

Inne i Épernay finns ett rikt utbud av restauranger, vinbutiker och hotell. Matställen som förtjänar att nämnas är bland andra enstjärniga Les Berceaux men även deras bistro Le 7. Granne ligger La Banque och hundra meter bort på Rue Gambetta finns La Cave à Champagne. Längre fram vid kyrkan ligger La Table Kobus och mittemot Le Théatre. Alla dessa brukar prestera bra mat till bra priser och ha fina menyer att välja på.

Fördelen med vinbutikerna är ett bredare utbud av champagneproducenter. Le 520 på 1, Avenue Paul Chandon ligger lite i utkanten men har ett bra utbud. Cave Salvatori och Grands Vins de France 6 är två vinbutiker som båda ligger på Rue Flodoard. C Comme Champagne ligger på 8, Rue Gambetta och är förutom en butik även en vinbar som har vinprovningar.

Vid gaveln på saluhallen i Reims ligger för övrigt Trésors de Champagne, Special Clubbutiken. Där finns alla Clubproducenter representerade och man kan prova glasvis, med tilltugg om man vill. Mitt emot på andra sidan Champs de Mars ligger Champagne de Cazanove som har bra provningar till bra pris. I och nära Reims ligger även flera stora champagnehus som Mumm, Henriot, Louis Roederer, Pommery och Veuve Cliquot.


Butiken Trésors de Champagne

 

 

 

Utanför Épernay

En helt annan upplevelse är att besöka de små odlarna som finns ute i byarna i Champagne. Om Épernays stora producenthus ibland leder tankarna till Disneyland så är vi här i den mer genuina myllan. Här är det ofta små familjeföretag som gör färre än 10 000 flaskor per år och priserna är markant lägre men kvaliteten är ofta hög.

En by som är mer känd än många andra är Aÿ som för övrigt är en trevlig by att besöka och den ligger bara 5 km nordöst från Épernay, tvärs över floden Marne. Här finns förutom flera bra mindre odlare de mer kända vinhusen Bollinger och Deutz. Här finns även det trevliga hotellet Castel Jeanson.

På samma avstånd, 5 km, men rakt norr om Épernay ligger Hautvilliers, där munken Dom Perignon verkade. I byns kyrka kan man besöka hans grav. Byn har för övrigt en fin utsikt över Marnedalen och har även en vinbutik AU 36 där man kan få en lättare måltid och en sakkunnigt guidad vinprovning.

På längre avstånd, cirka 150 km söderut ligger Côte des Bar. Detta är en ofta bortglömd del av Champagne, vilket är synd för här görs utmärkta viner. Pinot noir dominerar i området som är något varmare än runt Épernay/Reims. Boende finns t.ex. nära byn Essoyes där målaren Renoir bodde eller i den, cirka 60 km närmare Épernay, charmiga staden Troyes.

För besök hos mindre producenter krävs ofta framförhållning och att boka besöket i god tid innan. En egen erfarenhet är att det att bra ha gott om tid för att både resan dit och besöket kan ta mer tid än förväntat. Ofta kan man också få goda råd om lokala restauranger eller odlare i byn.