Odlare att besöka

Odlare att besöka

Tre odlare med olika vinstilar och värda att besöka

Trevlig budgetchampagne
Michel Remion, 32 Rue Grande, Fontaine sur Aÿ, +33 3 26 52 31 88
Firman ligger i slutet av bygatan i den lilla byn Fontaine sur Aÿ en dryg mil nordväst om Épernay. En typisk begåvad småodlare där provning sker i köket och flaskorna hämtas efter beställning i garaget under huset.

Fatlagrad prestigechampagne
Vilmart & Cie, 5 Rue des Gravières, Rilly-la-Montagne, +33 03 26 03 40 01
Laurent Champs är en legendarisk vinmakare på denna vinfirma som ligger på norra sidan av Montagne de Reims cirka 2 mil norr om Épernay. Samtliga av hans Champagner fatlagras i tio månader. Vinerna har ofta en komplexitet och elegans och kräver lagring för att blomma ut.

En champagne med svensk anknytning
Thierry Perrion, 11 Place Gadons Verzenay, +33 3 26 49 43 86
Vinfirman Thierry Perrion ligger centralt i byn Verzenay som är en Grand Cru-klassad by cirka 3 mil nordväst om Épernay. Byn har förutom ett museum, cirka 50 mindre champagnehus och en vacker utsikt. Thierry Perrion och hans svenska fru Jessica driver champagneverksamheten och de gör ca 8000 flaskor om året, bland annat till Ishotellet i Jukkasjärvi.

Våra rekommendationer gäller 2018. 

 

Till sist, en personlig reflektion. Champagne är billigt, i alla fall relativt sett. Om man på en bilsemester besöker Chablis och Bourgogne och jämför vad man får i jämförelse med en småodlares champagne för 15-20 € så vinner för mig oftast champagnen. Eftersom den svenska konsumtionen av champagne ökar kraftigt och vi konsumerar mer än tre miljoner flaskor per år, så verkar många svenskar hålla med mig och välja att dricka bubbel inte bara på nyår. Vill också slå ett slag för Rickard Julins alkoholfria bubbel. Ett fräscht alternativ som smakar riktigt gott.