Resa och bo

Resa och bo

Épernay, denna älskade och charmerande ort i Champagne ligger med bil cirka två timmar nordöst om Paris. För er som ännu inte har besökt Épernay, eller vill göra ett återbesök under 2018, kommer här lite restips.

Bil är ett praktiskt färdmedel då byarna i Champagne stäcker sig över 100 km från öst till väst och 200 km från norr till söder. Om man däremot vill hålla sig i Épernay så går det mycket bra att från Paris åka tåg vilket bara tar 1,5 timme från Gare de l’Est.

En bra startpunkt i Épernay är Office de Tourism som ligger 400 meter från stationen och nära Place de la République. Den ligger i början på den över 1 km långa Avenue de Champagne som många champagnehus ligger vid. Moët et Chandon, Perrier-Jouët, Pol Roger, de Venoge och Gosset är bland de mer kända. På flera kan man ta turer med ”tåg” och se deras enorma tunnlar med champagneflaskor. Det sägs att 300 miljoner flaskor ligger under Avenue de Champagne! Naturligtvis kan man provsmaka och köpa deras viner också. Priserna är höga, men så köper man också varumärken som står för lyx.

Besök gärna Office de Toursims hemsida!

 

Rekommenderade hotell

Hotell som kan rekommenderas är Hotel de Champagne, Les Berceaux, Magellan och de lite enklare Kyriad och La Cloche. Vill man bo lite bättre så finns tjusiga Jean Moët, Clos Raymi och längs avenyn Villa Eugène. Man kan också hyra rum hos några av champagnefirmorna som till exempel de Venoge. (Glöm inte inför resan kolla på Trip Advisor då servicenivån kan ändras snabbt). 

Att tänka på, är att Épernay inte är stor stad utan bara har 25 000 invånare. Ett alternativ om det är fullt på hotellen kan vara Reims som är större med cirka 180 000 invånare och med Frankrikes största gotiska katedral där Frankrikes kungar förr kröntes. Centralt med bra läge finns typiska äldre franska hotell med små rum. Continental, Crystal, Cecyl, Aux Sacres är några av dessa. Vill man bo bättre är Hôtel de la Paix och Centre Cathedrale sådana exempel.

 
Cathédrale Notre-Dame de Reims, (Notre-Damekatedralen i Reims)