Besök Pfalz

Besök Pfalz

Temaveckor, marknader och festivaler är uppskattade inslag i Pfalz. Men även om vinet är i fokus i stort sett under årets alla månader i Tysklands näst största vinregion, så handlar inte allt om vin. Här är några exempel på vad som händer under 2024 i Pfalz.

Klicka här för att se Munskänkarnas film om Pfalz

Mandelblomsveckor

Mars till början av april

Ett viktigt vårtecken i Pfalz är de blommande mandelträden. Längs med delar av den 85 km långa Deutsche Weinstrasse (den tyska vinvägen) så bjuder de späda träden på efterlängtad rosa prakt när årets knoppar går i blom. Det sker oftast i mars och pågår till i början av april.

Sparristider

Mitten av april till mitten av juni

Sparrisen uppmärksammas över hela Tyskland och Pfalz är inget undantag. Att regionen erbjuder några av landets bästa rieslingviner gör inte saken sämre. Kombinera med Hollandaise eller njut dem ångade med brynt smör.

Musikfestivaler

Under hela sommaren (juni – augusti)

Sommaren är bästa tiden för musikfestivalerna, som också är ett levande inslag i Pfalz kulturliv.  


Vackraste vinfestivalen 

Juli

Gönnheims festival i juli har utnämnts till den vackraste. Här bjuds besökaren även på imponerande gatukonst under de uppskattade vin- och kulturdagarna.

 

Största vinfestivalen

September

Bad Dürkheim Wurstfestival är inte bara stor i Pfalz utan den är även Tysklands största vinfestival. I år går den av stapeln 6-16 september.

 

Pfalz äldsta fest

September

Festtraditionerna lever vidare i Pfalz äldsta och största folkfest. Billinger Purzelmarkt som äger rum i mitten av september är för hela familjen. Förutom kröningen av en ”Purzelmarktkönigin” så står folkdans, livemusik, marknad, hästlopp och flera andra tävlingar – givetvis även i purzeln (slå kullerbyttor) – på programmet.

 

Kastanjetider

Höst

Även kastanjer (kallas här för Keschde) uppmärksammas särskilt i Pfalz på hösten när de ätliga nötliknande frukterna plockas för att användas i bakverk och maträtter av olika slag. 

I södra Pfalz finns ”Pälzer Keschdeweg” och förstås utses också en Keschdeprinzessin.

 

Julmarknader

December

I Tyskland är trevligt umgänge i kombination med mat och dryck något som både uppskattas och prioriteras. Därför hittar man smakfulla marknader och festivaler i landet under hela året. Julen är förstås inget undantag.


För fler tips, besök Pfalzwein