Druvor

I Pfalz dominerar de vita vinerna (66 procent) före de röda (34 procent).


Riesling störst

Riesling är den dominerande druvan med nära 6 000 hektar – det största rieslingområdet i världen – och utgör en fjärdedel av Pfalz vinproduktion. Just i Pfalz anses druvan ge viner med substans och finess och mindre stram syra än riesling i Mosel.

Andra gröna kvalitetsdruvor som odlas i Pfalz är burgunderdruvorna grauburgunder (pinot gris) och weissburgunder (pinot blanc), vars odlingsareal ökar. Här odlas också müller-thurgau, kerner, silvaner och scheurebe, liksom de internationella sorterna chardonnay och sauvignon blanc.

 

Dornfelder och spätburgunder viktiga blå

De röda vinerna blir allt viktigare för Pfalz som i dag till ytan är Tysklands näst största rödvinsregion. Dornfelder (som ger lätta viner med kraftig färg) är den mest odlade blå druvan även om det är spätburgunder (pinot noir) som räknas som den största blå kvalitetsdruvan i Pfalz.

Portugieser är en annan blå druva i området. Den används gärna till roséviner.

Druvan st laurent räddades från utrotning av vinodlare i regionen och ger mjuka, fylliga röda viner.

Regent är en PIWI-druva, framtagen i Pfalz. Den ger kraftfulla, mörka viner som kan påminna om cabernet sauvignon.


Druvsorter (uppgifter från 2022)
Riesling (25.2 %)
Dornfelder (10.7 %)
Grauburgunder (9.0 %)
Spätburgunder (7.2 %)
Müller-Thurgau (6.9 %)
Weißburgunder (6.1 %)
Portugieser (4.6 %) 
Chardonnay (3.9 %)
Sauvignon blanc (3.2 %)

Sammanlagt finns drygt 190 olika druvsorter i Pfalz.