Pfalz

Med en vinodlingsareal på över 23 000 hektar är Pfalz den näst största vinregionen i Tyskland efter Rheinhessen och det enda vinområdet som inte ligger utmed en flod.

Pfalz ligger istället vid Haardtbergen, som kan ses som en nordlig förlängning av Vogeserna i franska Alsace. 

Tysklands Toskana

Pfalz är indelat i två större områden. I norr finns Mittelhaardt-Deutsche Weinstraße och i söder Südliche Weinstrasse. Gränsen mellan dem går vid Neustadt. En av Mittelhards många fina vinbyar är Deidesheim. En bedårande ort utmed den tyska vinvägen, nära Rhen och endast ett par timmars bilväg från Frankrike och Alsace. De omgivande vinodlingarna ger landskapet en färgstark prägel och bidrar till att området också kallas för Tysklands Toskana.  


Riesling – den dominerande druvan

Pfalz har mycket gott renommé för sin riesling. På kvalitetssidan finns också burgunderdruvorna, spätburgunder (pinot noir), weissburgunder (pinot blanc) och grauburgunder (pinot gris) – som alla blivit allt viktigare de senaste 10-15 åren. Därutöver odlas bland andra dornfelder och portugieser.


Fakta

Odlingsareal: 23 760 ha
Vingårdar: 350 enskilda (Einzel Lagen) varav 40 är Grosse Lagen
Producenter: ca 1100 privata och 11 kooperativ
Produktion: 2,2 miljoner liter/år
Viner: 67 % vita och 33 % röda (stor andel eko)
Druvor: Riesling och burgunderdruvorna (främst chardonnay, pinot blanc (weissburgunder), pinot gris (grauburgunder) och pinot noir (spätburgunder) m fl

Läs mer här om Pfalz