corvina

Alias: corvina veronese

Corvina är den viktigaste druvan i Valpolicella och Bardolino. Den anses också vara den förnämsta. Många av de bästa recioto- och amaronevinerna är framställda enbart på Corvina eftersom den utvecklas så bra vid torkningen av druvorna. Den ger också mjukhet, elegans och balans åt den vanliga valpolicellan. Amarone har fått sitt namn av amare som betyder ”bitter” på grund av den tydliga tonen av bittra körsbärskärnor i smaken. Vinet framställs på utvalda klasar av mogna druvor som fått torka. Ripasso avser en framställningsmetod som ger extra smak och alkohol åt vanlig Valpolicella. Den går ut på att låta det unga vinet få jäsa en andra gång med de opressade druvskalen efter amaronevinet. Några producenter föredrar därför att byta ut de jästa amaroneskalen mot druvor som fått torka en kortare tid än druvorna till amaroneframställningen. ms_nr3_2008.

Historia

Vinodlingen i Venetien har gamla anor. Den daterar sig till 1000-talet f Kr, och runt Gardasjön har man funnit spår av druvkärnor från den tiden. Etruskerna planterade vin här, och i trakten kring Verona kan man fortfarande se den typ av högt uppbundna vinstockar i pergolasystem som kännetecknade de etruskiska vinodlingarna. Romarna lär också ha varit mycket förtjusta i vinerna från floden Adiges dalgång, och det romerska vinet Rhaetica gjort på passitodruvor kan ha varit en föregångare till dagens recioto och amarone som fortfarande görs på samma typ av torkade druvor.

Spridning

Bardolino och Valpolicella i Veneto i Italien.

Doft och smak

De vanliga valpolicellavinerna blivit modernare och mer publika med rik körsbärsfruktig doft, livligt frisk syra och balanserad struktur. Det är viner som helst bör drickas inom ett eller två år efter skörden. Valpolicella classico är emellertid ett kraftfullare vin med mer extrakt, koncentration och struktur i kombination med högre alkoholhalt, och de kan lagras och utvecklas betydligt längre. En bra amarone är ett kraftfullt, alkoholstarkt vin med massiv frukt, sträva tanniner som klarar mycket lång lagring och med en tydlig ton av bittra körsbärskärnor i slutet. Det är ett vin som kräver smakrika rätter på mörkt kött eller lagrade ostar.

Övrigt

Corvina blandas i Valpolicella med de blå druvorna Corvina, Rondinella och, i allt mindre omfattning, Molinara. Andra lokala druvor som Negrara, Rossignola och Dindarella kan också ingå i de röda vinerna.