grolleau

Blå druva som härstammar från Frankrike. Den högavkastande vinrankan är känslig för flavescence dorée och svartfläcksjuka. Det finns en vit och en rosa mutation av druvan, grolleau blanc resp grolleau gris. Blommar tidigt och är känslig för frost. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie - Traité général de viticulture" (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)

Historia

1810 planterades sorten av vinodlaren Lothion i Mazières-de Touraine, väster om Tours, i området Touraine. Enligt DNA-analyser den en av de många direkta ättlingarna till sorten Gouais Blanc; den andra föräldern är okänd.

Spridning

Odlas främst i Loire-regionen, där den är tillåten i rosévinerna i appellationerna Anjou (huvudsort), Saumur och Touraine. År 2016 odlades den på endast 1 949 hektar (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger ljusröda viner med stark syra och svag alkoholhalt som främst används för framställning av roséviner. Svag, anonym smak.

Övrigt

Druvans viktigaste synonymer är: Bourdalès, Gamay groslot, Grolleau de Cinq-Mars, Grolleau de Tourraine, Grolleau de Tours, Groslot, Moinard, Pineau de Saumur, Plant Boisnard, Plant mini. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har Grolleau noir nr 5073, Grolleau blanc nr 5071, Grolleau gris nr 5072