cabernet franc

Cabernet Franc är den ursprungliga Cabernetdruvan och den kommer ursprungligen från Bordeaux. Den är tillsammans med Sauvignon Blanc föräldrar till Cabernet Sauvignon. Trivs bäst i varma klimat så att den mognar, i svalare klimat får den lätt gröna toner. Trivs bra på sand, grus och kritjordar. Den är känslig mot mjöldagg. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie - Traité général de viticulture" (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)

Spridning

Frankrike i första hand Bordeaux och Loire. Italien och USA. Används som blanddruva i Bordeaux. I St. Emilion används den i större utsträckning och är även huvuddruva i vissa fall. Den är inte så vanlig i nya världen men den vinner sakta terräng. Man producerar då ofta endruveviner.

Doft och smak

Rödblå viner med hög intensitet. Svarta vinbär, plommon, hallon, tobak, svarta vinbärsblad, cederträ. Hög fruktsyra. Medel till hög strävhet. Fylligheten är hög och alkoholstyrkan medel. Den påminner en hel del om Cabernet Sauvignon men är grönare och gräsigare i stilen.

Övrigt

Synonymer: Gros Bouchet och Bouchet Franc(Bordeaux), Vidure eller Gros Vidure (Bordeaux), Breton (Loire).

  • BETYG

    15,5
    425:-
    Ej prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Frankrike, Bordeaux, St Emilion Grand Cru
    Torr, gräsig doft av grön paprika, björnbär, gul lakrits, vanilj, björnbärskräm, skoputs, viol, svarta vinbär. Drygt medelfyllig smak med frisk fruktsyra och lite rustika tanniner.
  • BETYG

    15,5
    296:-
    Mer än prisvärt
    Rött vin Rött vin
    Frankrike, Bordeaux, Listrac-Médoc, Haut-Médoc
    78052
    Aromatisk, lätt kryddig, stallig doft av svarta vinbär, björnbär, grön paprika, tobak, smörkola och ett stänk jordgubbar. Balanserad smak med ganska torra tanniner och frisk fruktsyra med lite hartsig känsla i eftersmaken.