marsanne

Marsanne är en grön druva som härstammar från Frankrike och som trivs bäst i varma klimat. Druvan är mest känd för att odlas i Rhônedalen i Frankrike. I Côtes du Rhône är den av de sex tillåtna druvor för vitt vin. Den är dock ej tillåten i Châteauneuf-du-Pape. Druvan är svårodlad eftersom den är klimatkänslig och även reagerar för snabba väderomslag. I ett allt för varmt klimat blir syran lätt för låg medan druvan att bli smaklös i ett för kallt klimat riskerar. Den är dessutom mottaglig för olika växtsjukdomar. Är känslig för mjöldagg och botrytis. Dess alkoholhalt är låg. Ger oftast vin som är mellan- till gyllengult. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie - Traité général de viticulture" (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)

Historia

Härstammar sannolikt från norra Rhône men dess ursprungliga föräldradruvor är oklara. Är omnämnd i dokument från mitten av 1700-talet. I Australien infördes den på 1860-talet.

Spridning

I Frankrike odlas druvan på 1 484 hektar. Den odlas även i Argentina (2 ha), Australien (161 ha), Chile (18 ha), Italien, t.ex. i DOC-vinet Colli Piacentini (47 ha), Kanada (3 ha), Nya Zeeland (0,2 ha), Sydafrika (21 ha), Schweiz (48 ha), Uruguay (1 ha) och i USA i Kalifornien och Washington. 2016 odlades druvan på totalt 1 838 hektar (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger fylliga, gyllengula vita viner med måttlig syra, mestadels oljiga och aromatiska och med aromer av mandel, kaprifol, päron, melon, nötter och honung. Blandningar ofta med med Rousanne och Viognier framhäver smaker av persika och blommor. Har låg alkoholhalt. Blandningar på Marsanne och eller Roussanne. Emedan Roussanne ger vinet syra, eleganta aromer och komplexitet tillför Marsanne rika, oljiga texturer

Övrigt

Druvan har 24 kända synonymer, däribland: Avilleran, Avilleron, Ermitage, Ermitage Blanc, Ermitazh, Hermitage, Grosse Roussette, Johannisberg, Malvasia Bianca di Lucania, Marsan, Marsanne Belyi, Marsanne Blanche, Marsanne Drome, Marzanne, Metternich, Rousseau, Roussette Grosse, Roussette Saint-Péray, White Hermitage och Zrmitazh. Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 7434.