picardan

Grön druva som härstammar från Provence i Frankrike. Namnet Picardan sägs härstamma från orden "piquer" (att sticka) och "ardent" (att bränna), och syftar på smaken i druvorna. Druvan mognar ganska tidigt och är motståndskraftig mot torka och torrhet.

Historia

Det är en gammal druvsort från Provence där den odlades ganska allmänt under olika namn som Oeillade Blanche och Araignan Blanc och även i Languedoc. På 1600- och 1700-talen blandades den i det då populära söta vinet Picardan. Härstamningen är okänd.

Spridning

Odlas främst i Châteauneuf-du-Pape och är en av de sorter som kan användas till både vita och röda viner. Under namnet Aragnan Blanc är/var den en raritet i appellationen Palette. Sorten är utrotningshotad, eftersom den 2016 odlades på mindre än 1 hektar (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Ger vita, neutrala viner med måttlig alkoholhalt och syra.

Övrigt

Druvan har 19 kända synonymer, däribland: Aragnan, Aragnan Blanc, Araignan, Araignan Blanc, Gallet eller Gallet Blanc, Grosse Clairette, Milhaud Blanc, Papadoux, Oeillade Blanche och Picardan Blanc. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 527.

 • BETYG

  17
  779:-
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Rhône, Södra Rhône, Châteauneuf-du-Pape Blanc
  92351
  Varm, fruktig doft med moget äpple, persika, aprikos, gula plommon, mineral och diskreta ektoner. Drygt medelfyllig, rikt fruktig smak med god kropp, integrerad syra, komplexa aromer och utmärkt längd. 14 %. 108 fl.