Italien, Sicilien

Allmänt

Cerasuolo di Vittoria är hiintills den enda DOCG:n, men Etna Rosso DOC har seglat upp som det mest spännande och kvalitativa vinet i dagsläget.

Vinlagar

1 DOCG, 23 DOC, 7 IGP

Geografi

Stor producerande vinregion, dock endast 25% DOP​

Klimat

Det sydliga läget ger en stekande sol, de relativt höglänta odlingarna har svala nätter varför det är möjligt att odla druvor för kvalitetsviner. Det är mer vulkaniska jordar i de östliga delarna av ön, där vulkanen Etna finns.

Övrigt

Högst status – rödvinet Etna Rosso framställt i huvudsak av Nerello Mascalese​ Sicilien var länge en volymproducerande region, med starkvinet Marsala som det kända vinet. När vinvärlden öppnades för Italien började några producenter producera först fina viner på chardonnay och cabernet sauvignon, men därefter lyfte man fram Calabrese. Det var emellertid blandvinet Cerasuolo di Vittoria som blev erkänt som toppkvalitet 2005, då det upphöjdes till DOCG. Det är ett blandvin bestående av 50–70% Nero d’Avola (aka Calabrese); 30–50% Frappato. Under de senaste åren har Etna Rosso blivit det trendiga kvalitetsvinet gjort på druvan Nerello Mascalese.​ Kvalitetsviner har en allt ökande tillväxt, de kommersiella möjligheterna gör att det blir alltfler som satsar på kvalitet och driver frågor om nya DOP:ers skapande.