Italien, Toskana

Allmänt

Historisk vindlingsregion , ganska liten i förhållande till de fyra största regionerna, men tredje största regionen av kvalitetsvin efter Piemonte och Venetien

Historia

Toskana är kanske den mest kända regionen och med en berömmelse som daterar sig flera hundra år har Chianti satt avtryck. Men dessutom finns idag många fler distrikt som fått både erkännande och berömmelse, t ex byarna Montalcino, Montepulciano, Carmignano m fl. Cabernet Sauvignon - har odlats i 250 år i Toskana​

Vinlagar

Toskana har 11 DOCG, 41 DOC, 7 IGP​ På senare år har nya DOCG:er tillkommit, såsom Morellino di Scansano och Montecucco.​ Röda viner främst: Chianti DOCG, Chianti Classico DOCG,​ Brunello di Montalcino DOCG,​ Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Carmignano DOCG, Bolgheri DOC ​ Blå druvor: Sangiovese, Merlot, Ciliegiolo,​ Cabernet Sauvignon Supertoskana-viner är högkvalitativa viner som ej uppfyller de regionala vinlagarna​ klassas som lantvin/bordsvin​ Supertoskana-viner – begrepp som skapades när vinet Sassicaia visades för omvärlden. Vinet Sassicaia gjordes på druvan Cabernet Sauvignon som ej var tillåten och således ett lantvin.​ 1996: Chianti och Chiant Classico måste ha 75 – 100 % sangiovese, max 10 % canaoilo och max 20 % av andra tillåtna druvor såsom cabernet sauvignon, merlot och syrah.​ 2006: gröna druvor (såsom malvasia och trebbiano) förbjöds i Chianti Classico.​

Geografi

Stor vinodlingsyta

Klimat

Toskana ligger på varma breddgrader men har ett maritimt klimat med heta soliga somrar och regniga vintrar. Klimatet är maritimt vid kusten. De bästa vinerna görs i regel på lite högre höjd, men det räcker med 2-350 möh för att druvorna ska mogna i lagom takt.​ Jordmånen är främst av två olika typer: Albarese (vittrad sandsten), Galestro (gråblå krita)​

Övrigt

Bäst anseende har Brunello di Montalcino, en vintyp som skapades av Biondi-Santi på 1800-talet. Vinet måste lagras i fem år, varav minst två i ekfat. På grund av detta togs det fram en variant som kallas för Rosso di Montalcino, som kan säljas redan ett år efter skörd, även om många väljer att lagra den lite mer.​ Brunellos popularitet på världsmarknaden ökar starkt och de en av de som är mest framåt är Casanova di Neri, som fått ett av sina viner utsett till världens bästa vin, och ett annat som fått 100 p i Wine Spectator mer än en gång. Detta lyfter förstås hela Montalcino, och man kan se att efterfrågan på dessa viner ökar starkt!