
Portugal, Madeira
Madeira är en vulkanisk ögrupp i Atlanten cirka 100 mil sydväst om Lissabon och cirka 70 mil utanför Marockos kust.
Historia
Portugisiska sjöfarare kom till ön 1416 och 1419 inleddes bosättningen. Att ön döptes till Madeira, vilket betyder trä på portugisiska, berodde på att ön var täckt av tät skog, vilket utgjorde ett hinder för bosättning och jordbruk. Portugiserna brände ner skogen för att skapa odlingsbar mark och plantera sockerplantager, vilket var en viktig del av öns ekonomi. Senare övergick man till att odla vin. Den vulkaniska jorden och askan efter den nedbrända skogen ger idealiska förutsättningar för vinodling. På segelfartygens tid låg Madeira strategiskt i farlederna till såväl Amerika som Asien. Det var en viktig hamn där man lastade såväl handelsvaror som förnödenheter. Fartygen tog bland annat ombord lokalt vin som var spritförstärkt för att öka hållbarheten. Under seglatserna genom tropiska förhållanden blev lastutrymmena solstekta och mycket varma. Uppvärmningen fick vinet att utvecklas på ett positivt sätt. Vinet fick en nötaktig och karamelliserad karaktär. Uttrycket ”madeirisering” myntades för att beskriva förändringen vinet genomgick. I modern tid sker tillverkningen genom att vinet värms upp under en kortare eller längre tid, antingen genom att det lagras på ekfat i solvärmda magasin – canteiro - eller genom lagring på ståltankar som värms upp med hjälp av varmvatten - estufagem. Efter värmefasen lagras vinet på ekfat eller ståltank innan det buteljeras.
Vinlagar
Ursprungligen gav druvan namn åt vinstilen, och vinet gjordes helt eller huvudsakligen på den aktuella druvan. Idag innehåller vinerna mer blandningar och ibland bara tinta negra. Enligt EU:s vinlagar måste ett vin som har druvans namn innehålla 85% av druvan. Det gör att man använder andra beteckningar än druvnamnen för att beskriva sin produkter. Vanliga beteckningar är till exempel Rainwater, Reserve, 5 Years. Det finns fortfarande druvrena viner gjorda på ursprungsdruvorna att köpa men de har blivit mer exklusiva. De fem ädla druvorna ordnade från torrast till sötast (där terrantez är allt ovanligare). 1) Sercial är torr med hög syra. 2) Terrantez är fyllig med hög syra, klassas ibland mellan verdelho och boal. 3) Verdelho är off-dry till halvtorr med en rökig karaktär. 4) Boal är söt, medelfyllig och ofta med inslag av russinaromer. 5) Malvasia/Malmsey är mycket söt och fyllig. Vinodlingsområdet omfattar 500 hektar vingårdar och är indelat i tre underzoner. Dessa är Câmara do Lobos, São Vicente och Santana.
Geografi
Ögruppen med huvudorten Funchal omfattar totalt 801 km². Den ligger i Atlanten, 550 kilometer norr om Spanien tillhörande Kanarieöarna. Den största ön Madeira (741 km²) bildar tillsammans med ön Porto Santo (42,5 km²) och den obebodda ögruppen Ilhas Desertas (14 km²) ögruppen Madeira, samt tillsammans med den också obebodda Ilhas Selvagens den autonoma regionen Madeira. Madeira bildades under flera vulkaniska faser och består, särskilt längs kusten, av klippig vulkanisk sten.

Klimat
Vingårdarna är planterade i branta, terrasserade sluttningar. Klimatet är milt subtropiskt med mycket liten temperaturvariation under året. Medeltemperaturen är 16 grader i februari och 22 grader i augusti. Nederbörden är riklig: runt 1500 mm på nordsidan av ön och 700 – 800 mm på sydsidan som ligger i regnskugga. 75% av nederbörden faller under höst- och vintermånaderna.
Övrigt
Madeira har fem gröna druvor: sercial, terrantez, verdelho, boal och malvasia (också kallad malmsey). Terrantez odlas allt mindre. Den idag mest odlade druvan är den blå druvan tinta negra som upptar 85% av odlingsarealen. Historiskt gjordes vin mest på de gröna druvorna och vinerna fick namn från druvan. De olika druvsorterna är i typfallet planterade på olika höjd över havet med sercial halvvägs upp på bergssluttningen, terrantez och verdelho lite lägre och boal och malvasia närmast havsnivån. Över tid har den högproduktiva tinta negra blivit vanligast och planteras på alla nivåer. Druvan används i alla vinstilar och således till alla grader av sötma.
Bedömda viner
-
BETYG
13199:-Ej prisvärt
90209Laxrosa färg. Nyanserad doft av torkade örter, tomatsås, röda och gula plommon, blandsylt och havssälta. Torr, medelfyllig, örtig, syrligt fruktig smak med medelhög syra och ett elegant avslut med fräschör. 900 fl. -
BETYG
12,5149:-Prisvärt
93180Mycket blekt rosa färg. Öppen doft av bladgrönska, sav, kumquat och omogna jordgubbar. Torr, medelfyllig, syrligt citrusorienterad smak med drygt medelhög syra, och mycket syrligt, lite kort slut. 4200 fl. -
BETYG
16399:-Mer än prisvärt
92125Stor doft av kanderad apelsin, torkad frukt, russin, blandade nötter och knäck. Söt, eldig, fyllig, sötsyrlig smak av torkad gul frukt med medelhög syra, och ett mycket långt, fylligt slut. 240 fl. -
BETYG
17389:-Mer än prisvärt
92189Stor doft med torkad frukt, knäck, apelsinzest, vita russin, nötter och mandel. Halvtorr, fyllig, nötig smak med hög syra, snygg alkohol och bra längd. 20 %. 360 fl. -
BETYG
15202:-Ej prisvärt
7946Stor doft med torkad frukt, gula russin, apelsin, nötter och bränt socker. Halvtorr, fyllig smak med hög syra, och ett långt slut. 80 g/l socker. 19 %. -
BETYG
15,5199:-Prisvärt
94633Öppen doft med torkad frukt, fat, korint, toffee och choklad. Medelfyllig, halvsöt smak med nyanserade aromer med hög intensitet, bra syra och alkoholvarm avslutning. 55 g/l socker. 20 %. 1200 fl. -
BETYG
16899:-Ej prisvärt
93437Stor doft med toner av torkade fikon och dadlar, fat och choklad. Söt, drygt medelfyllig, rik och rund smak med god kropp, fint integrerad syra, ordentlig längd med komplexa aromer, balanserad syra och varm, ombonad avlutning. 75 g/l socker. 20 %. 240 fl. -
BETYG
17449:-Mer än prisvärt
95223Stor doft med torkade fikon, fat, rostad mandel, aprikosmarmelad, kola och vanilj i tonerna. Drygt medelfyllig, halvtorr, utvecklad och komplex smak med integrerad syra, rejäl längd med efterhand framträdande sälta och alkoholvarm avslutning. 20 %. 1200 fl. -
BETYG
17459:-Prisvärt
95015Stor, utvecklad doft med torkad gul frukt, plommon, dadlar, läder, fat, nötter, knäck och vanilj. Fyllig, söt, rik och avrundad smak med bra kropp, komplexa aromer med ordentlig längd och varm, mjuk, söt avslutning. 20 %. 630 fl. -
BETYG
15109:-Prisvärt
7803Öppen och utvecklad doft med plommon, torkad frukt, fat och vanilj. Drygt medelfyllig, söt, rik smak med god kropp, sammansatta toner med hög intensitet, bra syra och utmärkt längd. 19 %. -
BETYG
17725:-Prisvärt
94931Stor doft med torkad frukt, läder, fat och vanilj i djupa toner. Drygt medelfyllig, halvtorr, utvecklad och komplex smak med hög intensitet, balanserad syra och utmärkt längd. 20 %. 600 fl -
BETYG
17299:-Prisvärt
8421Öppen och utvecklad doft med plommon, torkade frukter, apelsin, fat, choklad, knäck och vanilj. Drygt medelfyllig, rik, rund och utvecklad smak med hög intensitet, komplexa aromer med utmärkt längd och varm, ombonad avslutning. <span style="color: inherit;">19 %. </span> -
BETYG
16349:-Prisvärt
93184<div><span style="color: inherit;">Öppen, utvecklad och knäckig doft med inslag av torkad frukt som fikon, plommon och russin. Rik, söt och sammansatt smak med fruktig kropp, hög intensitet, måttlig syra och ihållande längd. Ursprungstypiskt. 1200 fl, 5/10.</span><br></div><div><br></div> -
BETYG
17349:-Prisvärt
93184Stor doft med knäck, kola, torkad frukt, plommon och fat. Fyllig, söt, rik och komplex smak med hög intensitet, balanserad syra, rejäl längd och smörkola i avslutningen. 19 %. -
BETYG
13229:-Ej prisvärt
92851Fruktig doft med inslag av bär, äpple och lite fat. Lite lättare, torr, fruktig smak med tydlig syra, fin längd och lite snipig avslutning. 12 %. 1500 fl. -
BETYG
16328:-Prisvärt
92057Öppen och utvecklad doft med torkad frukt, nöt, mandel, russin, småbröd, knäck, vanilj och andra kryddor. Drygt medelfyllig, söt, komplex smak med god kropp, hög syra, utmärkt längd och fast slut med påtaglig alkoholvärme. Karaktärsfullt. 20 %. 3000 fl. -
BETYG
16379:-Prisvärt
99022Stor nötig doft med plommon, aprikos, gula russin, mandel, fat och knäck. Drygt medelfyllig, halvsöt, rik och rund smak med komplexa aromer, väl integrerad syra, utmärkt längd och varm avslutning. Mycket karaktärsfullt och för en madeira relativt torrt. 19 %. 480 fl -
BETYG
15177:-Prisvärt
7833Stor doft med plommon, russin, gula frukter, apelsin, fat och choklad. Drygt medelfyllig, söt, rik, utvecklad och sammansatt smak med rund kropp, infattad syra, utmärkt längd och varm avslutning. 19 %. -
BETYG
15199:-Prisvärt
76291Vacker, mellanbrun färg. Harmonisk, mogen doft av torkade fikon, russin, dadlar och rostade hasselnötter. Mjuk, rund, sammetslen smak med ren sötma i en simmig textur. Malmsey -
BETYG
15275:-Ej prisvärt
84791Djup knäckig färg. Fyllig doft med nötter, brända mandlar mandelmassa och katrinplommon. Mycket söt men, av syran, väl balanserad smak. Komplex smak av nötter mandelmassa och sydfrukter. -
BETYG
1183:-Prisvärt
84503Knappt medelfylligt brunslöjat vin. Lätt söt, bränd doft av mandel. Aningen tunn smak med enkel sötma. -
BETYG
14160:-Prisvärt
84626Lätt gulbrun färg. Lätt elegant knäckig asiatisk doft med mandel och söta frukter. Frisk smak med bra syra. Knäck och frukt i bra balans. Intressant mindre söt Madeira. >85% Sercial -
BETYG
12160:-Ej prisvärt
84627Klar brun. Mörk dammig knäckig doft av nötter och fikon. Rund, söt smak med nötter, fikon och banan där syran är något återhållen. >85% Malvasia -
BETYG
12160:-Ej prisvärt
84625Bärnstensfärgad. Lättare doft med vaniljkola och nötter med drag av eugenol (tandläkaremottagning). Rund smak med sötma, brända mandlar och kola. >85% Verdelho -
BETYG
14160:-Prisvärt
84624Vackert knäckfärgad. Medelfyllig relativt frisk doft med brända mandlar och katrinplommon. Pigg smak! Bra kropp med nötter, stor sötma med syra i balans. Ganska lång eftersmak med tanninartat slut. >85% Bual