Tyskland

Allmänt

Tyskland har 13 vindistrikt där de flesta ligger mer eller mindre i anslutning till floden Rhen eller dess bifloder. Undantagen är de två f.d. Östtyska distrikten Saale-Unstrut och Sachsen.

Historia

Romarna var de som startade vinodlingen. Trier vid Mosel är tysklands äldsta stad som anlades av romarna och i Piesport och Erden, också vid Mosel, finns välbevarade vinanläggningar från den tiden. På medeltiden och fram till 1800-talet var klostren viktiga för utvecklingen. Samtidigt som adeln också skapade betydande vinegendomar. Exempel på klassiska egendomar som tillhör de äldsta i världen är Kloster Eberbach, Schloss Johannisberg och Schloss Vollrads alla i Rheingau. De två första drevs av munkar innan sekulariseringen under napoleontiden. På medeltiden mångdubbelt större areal än idag. 30-åriga kriget ödelade dock en hel del av vinodlingarna. Vinlusen drabade självklart också de tyska vingårdarna. Även om det faktiskt fortfarande finns en del vingårdar med rotäktastockar i Mittelmosel. Efter andra världkriget: kom ”Die Süsse Welle” den söta vågen. När många satsade på att göra större mängder av sötare viner. Numera är den största andelen torra eller nästan torra viner. Även om högklassiga sötare viner också är viktiga.

Vinlagar

Klassificering enligt mustvikt dvs. druvornas mognad. Enheten heter Oechsle. Deutscher Wein – oftast enklare viner som är utan ett närmare geografiskt ursprung än Tyskland. Landwein – oftast måttligt mogna druvor som ger enklare vin. Deutscher Wein och Landwein utgör normala år bara några få procent av produktionen. Qualitätswein – bra mogna druvor från ett av de 13 vindistrikten. Är normalt den största delen av skörden. Prädikatswein – innebär mer mogna druvor och att man inte får chaptalisera vinet. Kabinett innebär bra mogna druvor och att vinet har en druv- och distriktstypisk karaktär. Spätlese betyder sen skörd och innebär ytterligare mognad och mera smakintensitet. Auslese betyder en utvald skörd av extra mogna druvor med mycket smakintensitet. De mest mogna auslesevinerna har oftast ett inslag av botrytis. Auslese har oftast ordentlig sötma. Även om det numera inte är så vanligt finns det fortfarande några som gör Auslese trocken vilket då är ett torrt vin. Beerenauslese innebär en selektiv skörd av huvudsakligen botrytisangripna druvor. Är alltid sött. Trockenbeerenauslese är en selektiv skörd av skrumpnade botrytisangripna druvor och är alltid sött. Eiswein görs på druvor som frusit ute i vingården vid minst -7 grader. Ju kallare det var desto större andel av vattnet i druvorna fryser och ger därmed högre mustvikt. Alltid sött och med en frisk markerad syra. Det finns även en egen organisation som heter VDP – Verband Deutscher Prädikatsweingüter Organisation med ca 200 av Tysklands främsta producenter. Som medlem måste man uppfylla VDP:s kvalitetskrav som är betydligt strängare än den vanliga vinlagstiftningen. Alla medlemmar revideras regelbundet och om man inte uppfyller kraven får man lämna VDP. Har skapat en egen kvalitetsindelning av vingårdarna/vinerna. Se nästa bild. Använder idag bara Prädikaten som Spätlese, Auslese osv. för viner med restsötma. Se mer under geografi

Geografi

VDP.Gutswein Är odlarens basvin som inte anger något närmare ursprung. VDP.Ortswein Är från bättre vingårdar i en ort och som visar en typisk karaktär för den. VDP.Erste Lage Är ett vin från högklassiga vingårdar med en specifik karaktär. VDP.Grosse Lage Kommer från en av de allra främsta vingårdarna. Grosses Gewächs är ett torrt vin från ett Grosse Lage. Grundtankarna är att ju närmare ursprung desto högre kvalitet och att man bara ska sätta ut ett vingårdsnamn när vingården ger viner med en specifik karaktär. Även många som inte är medlemmar i VDP tillämpar idag ungefär samma indelning, även de inte får använda beteckningarna Grosses Gewächs och Erste Lage på etiketterna. Mycket skiffer som helt dominerar i distrikt som Mosel & Mittelrhein. Även löss, sandsten, kalksten och lerjordar

Klimat

Nordligt läge med en del vindistrikt norr om 50:e breddgraden som förövrigt går genom Rheingau vid Schloss Johannisberg Utmaningen är ofta att få tillräckligt mogna druvor Odling sker därför ofta nära en flod som mildrar klimatet och gärna på en sydsluttning för bättre solexponering

Övrigt

Allt de här indikerar ett torrt (eller nästan torrt) vin: Trocken är ett helt torrt vin. Halbtrocken är ett nästan torrt vin med en liten avrundning och ökad fruktighet, som fortfarande brukar fungera utmärkt till mat. Ibland ser man också den tyska beteckningen ”feinherb” på etiketten. Den är inte lagligt definierad, men brukar innebära ungefär det samma som halbtrocken. Classic är ett torrt Qualitätswein som anger distrikt och druva på etiketten, men inte någon ort eller vingård. Grosses Gewächs är VDP:s beteckning för ett torrt vin från de allra bästa vingårdarna. Se vidare de följande bilderna. Erstes Gewächs finns enbart i Rheingau och är ett torrt vin från högklassiga vingårdar. Används enbart av de som inte är VDP-medlemmar. Selection är en mindre vanlig beteckning för ett torrt vin från en bättre vingård och med bra mognad på druvorna. Numera väljer många producenter att klassa sina torra viner som Qualitätswein även om druvorna har mognad för ett Prädikat. Anledningen är främst att konsumenterna ofta inte noterar om det står tex. Spätlese trocken eller bara Spätlese på etiketten. Idag utgör torra eller nästan torra viner drygt 65 % av produktionen.