USA, New York State

Allmänt

New York State har förmodligen en större variationsrikedom i sina vinodlingar än något annat vinområde i världen. Här odlas de inhemska labruscasorterna sida vid sida med de europeiska viniferasorterna (ympade på amerikanska rotstockar). Och därtill en mängd hybrider mellan dessa två arter - framtagna under 1800-talet både i Frankrike och USA i försök att gäcka vinlusen. Huvuddelen av vinodlingarna i delstaten New York är fortfarande planterade med Vitis labrusca-druvor och hybrider. De används dock ofta även till druvjuice, sylt och som smaksättning i bland annat läskedrycker. Nyplanteringar sker dock numera mest med klassiska Vitis viniferasorter. Cabernet Sauvignon och Chardonnay har visat sig fungera bra på Long Island, Riesling i Finger Lakes och Chardonnay i distriktet Hudson River. Det är svårt att göra bra vin av de inhemska amerikanska druvorna av arten Vitis labrusca. De ger viner med en smak som kallas ”foxy” och som kan definieras som artificiella jordgubbar, smultron eller som vissa menar – våt hund. Vitis Labrusca - Concord, Isabella, Catawba Hybrider - Seyval Blanc, Aurora, Baco Noir, Vitis Vinifera - Riesling, Cabernet, Merlot, Chardonnay 3:e största producenten i USA