Årets vinort 2018

Épernay – hjärtat i Champagne!

Inget annat område i vinvärlden har en sådan air av lyx och glamour som Champagne. Sedan den klassiska metoden att göra mousserande vin fann vägen till de kritrika kullarna söder om Reims och förfinades till den unika dryck den är idag, har Champagne omgärdats av sägner och skrönor, kejsare och statsmän, artister och andra som haft smak för livets yppersta njutningar.

Men det är inte jet-set och kungligheter som fått oss munskänkar att vända blickarna mot bubblornas högborg. I år har vi bestämt oss för att utse navet i Champagne, Épernay och dess omgivningar, till Årets vinort. Förutom det uppenbara skälet - att området är ett av de mest välkända ursprungen för kvalitetsvin i världen, så är det faktiskt den spännande utvecklingen de senaste decennierna som framförallt fått oss att välja just Épernay. 

Den här sidan ska hjälpa dig att hitta intressant material och värdefull information. oavsett om du skall hålla en provning i din sektion eller om du skall göra en resa på egen hand. 

Vi hoppas att alla våra medlemmar kommer att bli inspirerade av valet av vinort. Kanske kan det bli en flaska champagne ni aldrig provat tidigare, kanske en kombination av mat och dryck som lyfter till nya höjder eller varför inte ett besök i denna vallfartsort för oss Munskänkar.Texter av Lars Bredman och Ulf Palmnäs. Foto: Angélique Pehrson, Jan Rosborn och Yvette Lind

 Se film från invigningen på BKWines hemsida

Länge har champagnemarknaden dominerats av de stora husen med näst intill obegränsade resurser att köpa in druvor, göra viner av samma höga kvalitet år efter år och inte minst marknadsföra sina produkter på ett oemotståndligt sätt. När den övriga vinvärlden i allt större utsträckning fokuserat på småskalighet är det alltjämt de stora producenterna som dominerar i Champagne. Under de senaste decennierna är det dock allt fler odlare som valt att behålla hela eller delar av sin skörd för att göra egna ”odlarchampagner”. Detta har gett en mångfald, ett nytänkande och en innovationslusta som vi i Munskänkarna gärna vill premiera. Champagner från utvalda vingårdar, specifika årgångar, biodynamiskt odlade druvor, ja, utbudet och mångfalden har verkligen vidgats till förmån för alla oss som aldrig slutar att hänföras av den magiska drycken.