fogoneu

Blå druva som härstammar från Mallorcas.

Historia

Är en förmodligen naturlig korsning mellan Escursac x Mansés de Capdell (Girò).

Spridning

Odlas på Mallorca, där den är tillåten i DO-områdena Binissalem och Plà i Llevant, samt på Formentera, ofta i blandade uppsättningar med Callet och blandad tillsammans med Manto Negro. På det spanska fastlandet finns den i regionen Extremadura. 2016 odlades den på 15 hektar vingårdar i Spanien (statistik av Kym Anderson). Mindre odlingar sägs också finnas i Argentina.

Doft och smak

Har mörkt men tunt skinn vilket ger viner med ljus färg. Påminner om Gamay.

Övrigt

Druvan har 6 kända synonymer, däribland: Fogoneau, Fogonet, Fogonetxo, Fogoneu Francés och Fogoneu Mallorquí. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 4169

 • BETYG

  14,5
  251:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna, Mallorca
  58788
  Dov, harmonisk kryddig/örtig doft av svartpeppar, mörka plommon, läder och råtobak. Ung smak med trevlig frukt, frisk, nästan hög fruktsyra och mera tämjda tanniner i en ganska lätt kropp med bra längd.
 • BETYG

  14
  223:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna, Mallorca
  70411
  Stor doft av choklad, nyrostad ek, björnbärssylt och vanilj. Fruktig, söt smak i en medelfyllig kropp med frisk fruktsyra samt lite klistriga ektanniner i den annars fruktiga eftersmaken.
 • BETYG

  16
  495:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Spanien, Balearerna
  52531
  Dov, bränd doft av mörka bär. Fyllig, rustik smak med rik, mörk frukt, svarta vinbär, te, löv, mynta dill och choklad. Vital, integrerad fruktsyra och tydliga tanniner i en fyllig kropp.