Argentina, Patagonien

Allmänt

Regionen Patagonien är den sydligaste av alla vinregioner och här finns några av världens sydligast belägna vingårdar.

Historia

På 1920-talet fanns det företag för produktion av kvalitetsviner som anlade vingårdar och vingårdar med hantverksmässiga egenskaper, ägda av européer, inriktade på produktion av kvalitetsviner och även industriella vingårdar inriktade på vanliga viner. Precis som i resten av landet började man från 1950-talet och framåt plantera högavkastande druvor och sorter av låg oenologisk kvalitet, både kreolska och europeiska. Under 1990-talet började man dock att plantera druvor med hög kvalitet och vinodlingsareal har också ökat betydligt. Idag räknar man med att arealen uppgår till ca 3 700 hektar.

Geografi

Av de argentiska regionerna är denna den som ligger på lägst höjd (38º till 42º latitud) och vinodlingen sker huvudsakligen längs floderna Río Negros och Colorados stränder. Regionen omfattar väl avgränsade områden i provinserna La Pampa, Neuquén, Río Negro och Chubut. Det är en vidsträckt dalgång som höjer sig vid foten av Anderna och sträcker sig fram till korsningen mellan floderna Neuquén och Limay. Ur jordmånssynpunkt är jordarna kolluviala och alluviala, med medelgrov till grov struktur, lämpliga för vinodling. Río Negro är en stor producent av malbec. Chubut har Sydamerikas sydligaste vinodlingar där man odlar pinot noir, riesling och chardonnay.

Klimat

Klimatet på denna karga, blåsiga platå är svalare och torrare än i norr. Dagarna är milda och ljusa och nätterna är svala, med en betydande temperaturspridning. Den viktigaste begränsande faktorn för vinodling är sen och tidig frost, som är särskilt skadlig för sorter med en lång vegetativ cykel. Den bästa fördelen med detta område är den starka vinden, eftersom den skapar torka i miljön och förhindrar uppkomsten av sjukdomar, vilket innebär att det är möjligt att producera ekologiska viner utan tillsats av kemikalier. På grund av det kalla klimatet har druvorna och musten andra egenskaper än i de andinska zonerna, högre syrahalt men normal sockerhalt.

Övrigt

Bland de blå druvsorterna dominerar Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir och Syrah. De gröna sorterna är Chardonnay, Sauvignon, Pedro Giménez och Torrontés Riojano.

 • BETYG

  13
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Patagonien
  2557
  Avrundad, fruktig och fatig doft med inslag av plommon och röda bär. Medelfyllig, ung, fruktig smak med finkorniga tanniner, bra syra, god intensitet och rätt varm avslutning.
 • BETYG

  14
  219:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Patagonien
  95527
  Ung, fruktig doft med grädde, vanilj, fat, blå plommon, oliver, svarta vinbär och kryddor. Drygt medelfyllig smak med mörka bär, fin syra, finkorniga tanniner och ett bra, bärigt småvarmt slut. 14 %. 7000 fl.
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Patagonien
  95527
  Ung, fruktig doft med blå plommon, blåbär, slånbär, ek och vanilj. Medelfyllig, god, fruktig smak med mogna, runda tanniner, fin, balanserad syra, riktigt bra längd och alkoholvarm avslutning. Vin av malbecdruvan. 14 %. 9000 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Patagonien
  95527
  Ung, fruktig doft med blåbär, plommon, viol, fat, örter och choklad. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och avrundad smak med god kropp, lite torra ektanniner, god syra och oklanderlig längd. Lanseras 24/8, 7800 fl. 
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Patagonien
  95527
  Återhållen, fruktig doft med mörka bär, blå plommon, ek, örter och choklad. Rätt fyllig, rik, fruktig och välstrukturerad smak med god kropp, stadiga tanniner, bra syra och utmärkt längd. Vin av malbec. 14 %. <br>
 • BETYG

  14
  259:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Patagonien
  92138
  Utvecklad doft med jordgubbar, trädgårdshallon, syltade röda bär, fat och vanilj. Medelfyllig, god, avrundad smak med nyanserade aromer, mogna syror, fin längd och fast slut. Druvtypiskt. 360 fl. Lanseras 10/7.&nbsp;
 • BETYG

  14
  169:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Argentina, Patagonien
  95527
  Ung, lite återhållen, fruktig doft med inslag av blå plommon, blåbär, svarta vinbär och fat. Drygt medelfyllig, fruktig, ung smak med god kropp, bra strävhet och fin syra samt liten värme i avslutningen. Vin av malbec. 13,5 %. 4200 fl.