Argentina

Allmänt

Gamla vinifieringsmetoder som innebar att man krossade druvorna I stora krossmaskiner och lät jäsa på stora cementkar till torrhet med efterföljande lagring på upp till fyra år, har ersatts av moderna pneumatisk pressning av druvorna med efterföljande jäsning på stål och cementfat. För gröna druvor även temperaturkontrollerad jäsning. Lagring sker i ekfat upp till två år och några månader för vita. Detta ger mer kraftfulla koncentrerade röda och aromatiska fruktiga vita viner. Rosa druvor I Argentina gör man en så ovanlig indelning som blå grön och rosa druvor. Rosa gäller framförallt druvorna Criolla Grande Criolla Chica och Cereza, dessa är de äldsta druvvarianterna I landet. Druvorna får vid full mognad en tydlig rosa färg på skalet. Detta är högavkastande druvor där en klase kan väga upp till 4 kg. Det sker en succesiv minskning i odling av dessa druvor och de odlas främst på varma områden med god vattentillförsel. De ger söta djupt färgade viner med rosa inslag och blandas ibland med Malbec för att ge ett lätt rött vin. Chaptalisering är förbjuden.

Historia

Det sägs vara spanska missionärer/upptäckare på 1500-talet som först införde vinet till Argentina. Den första kända vingården ska ha legat I Santiago del Estero i västra delen av landet. Man kom snart på att de bästa förutsättningarna var I Mendoza, San Juan och La Rioja. Man planterade högavkastande druvor som Criolla Grande och Criolla Chica. 1800-talets mitt En viktig person för vinodlingen var Michel Pouget som tog in franska vinstockar däribland Malbec Argentinas ""egna"" blå druva . 1880-talet En viktig händelse var när de anlade järnvägen mellan Mendoza och Buenos Aires. Under 1800-talet så kom det invandringsvågor från Italien Spanien och Frankrike som tog med sig kunskap om vinodling och fler druvsorter. Fortfarande var det mesta som producerades billigt bordsvin men man började nu att utveckla kvalitetsvinerna. God ekonomi I början av 1900-talet fick vinindustrin att växa. Det blev en allmän nedgång på 30-talet under depressionen. Efter en minskning av vinodlingsareal under mitten av 1900-talet så pågår det under 2000-talet en ökning igen och då främst på kvalitetsdruvor.

Vinlagar

Vinexport och vinodling styrs utav Istituto Nacional de Vitivinicultura (INV). Som resten av Nya Världen har Argentina inte något strikt system av lagar som styr vinodling och vintillverkning. Två distrikt har DOC status San Rafel och Lujan de Cuyo det betyder bara att de gör generellt bra viner. 80-procents-regel dvs att om det står en druvsort på etiketten så måste druvan ingå med minst 80%.

Geografi

Jordmånen är alluvial och för det mesta sandig och näringsfattig med varierande innehåll av grus sten kalksten och lera. Detta gör jorden lättdränerad vilket bidrar till behov av bevattning. Kalkhaltiga jordar förekommer I Uco-dalen I Mendoza och I Patagonien. Vid atlantkusten finns det mer näringsrika lerjordar.

Klimat

Anderna är en naturlig barriär mot regn från Stilla Havet. Landskapet är torrt och I olika grader av halvöken till torr stäpp. Stora dygnsvariationer I temperatur ofta mellan 15-20 C°. I de varmaste områdena så kan det gå från 40c° ner till 10c° nattetid. Klimatzonerna varierar från zon 1 motsvarande Champagne till zon 5 vilket motsvarar Puglia Madeira och Jerez. Odling sker ofta på hög höjd 300-2400 möh Medelhöjden är 900 möh De kyliga nätterna kompenserar de varma dagarna. Bevattning är ofta nödvändig och det har gjorts med Inkaindianernas gamla bevattningskanaler med smältvatten från Anderna. Man använda små bevattningskanaler I vingårdarna för att bättre kunna reglera vattenflödet. Numera är det vanligast att man använder droppbevattning med plaströr som löper fram till varje planta. Den torra luften och det soliga vädret gör att det är låg förekomst av svamp och parasiter och besprutning behövs sällan.

Övrigt

Trots att vinlusen existerar så kan vinstocken leva vidare och verkar inte påverkas av den. Tack vare detta kan man odla med oympade rotstockar. Orsaker till detta tros vara en eller flera av följande anledningar: Det isolerade läget I världen. Den sandiga och grusiga jorden. Det extremt torra klimatet. Att man ""svämmar"" odlingarna dvs dränker den med smältvatten från Anderna.

Regioner i Argentina

;
 • BETYG

  14
  159:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  2450
  Fint utvecklad doft med blå plommon, blåbär, slånbär, lite svartvinbär och tydlig ek. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med torra, ekiga tanniner, fin, balanserad syra, mycket bra längd och småvarm avslutning. Druvtypiskt. 14 %. 
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Patagonien
  95527
  Ung, fruktig doft med blå plommon, blåbär, slånbär, ek och vanilj. Medelfyllig, god, fruktig smak med mogna, runda tanniner, fin, balanserad syra, riktigt bra längd och alkoholvarm avslutning. Vin av malbecdruvan. 14 %. 9000 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Uco Valley
  94680
  Utvecklad cabernetdoft med svarta vinbär, blå plommon, ek och örter i tonerna. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och utvecklad smak med god kropp, sammansatta aromer, avrundade tanniner, balanserad syra och varm, tung, avrundad avslutning. Druvtypiskt. 15 %. 1800 fl.
 • BETYG

  13,5
  129:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza, Uco Valley
  50990
  Dov, mörkfruktig doft av svarta vinbär, grön paprika, björnbär och rostad ek. "Mullig" smak med rik, mörk frukt, pigg fruktsyra och tydliga, men runda tanniner i en drygt medelstor kropp med viss värme i eftersmaken. <div><br></div>
 • BETYG

  15
  212:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  54057
  Nyanserad doft av citron, lime, smör och stenrökighet. Medelfyllig, koncentrerad smak med mineral, kryddighet, tät mittpalett samt ett friskt och smakrikt avslut. <div><br></div>
 • BETYG

  13
  99:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Argentina
  79608
  Doft av björnbär, svarta vinbär, mynta, korinter, mörk choklad och läder. Smak med dov mörk, lite bränd frukt och strama tanniner, och ett lite läskande slut. <div><br></div>
 • BETYG

  15
  239:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, San Juan
  53607
  Yppig doft av björnbär, svarta vinbär, kokos, mynta, vanilj och pinje. Smak med kraftig, mörk frukt, höga, tuffa tanniner och saftig eldighet i avslutet. <div><br></div>
 • BETYG

  15
  319:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza, Uco Valley
  93347
  Utvecklad doft med svarta vinbär och andra mörka bär, plommon, örter och ek. Fyllig, utvecklad och komplex smak med stadiga tanniner, bra syra, utmärkt längd och varm, ombonad avslutning. Stöddigt. 1800 fl.
 • BETYG

  13
  159:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin från Argentina, Cuyo, Uco Valley
  94778
  Fruktig doft med persika, moget äpple, gula plommon och päron i tonerna. Medelfyllig, torr, fruktig, avrundad smak med god kropp, lite spretig syra, bra längd och fast slut med viss värme. 1800 fl.
 • BETYG

  13
  189:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin från Argentina
  95672
  Fruktig doft med gula plommon, dito äpplen, apelsinskal och lite citrus. Fruktig, ung smak med ihållande mousse, bra balanserad syra och god längd med sammansatta toner. Trevligt bubbel av viognier.&nbsp;
 • BETYG

  11
  189:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  93405
  Inte helt klar röd färg. Fruktig doft med mogna plommon, röda bär och körsbär. Lätt, torr, fruktig och ganska kärv smak med lätt mousse och bra längd. Ekologiskt. 1200 fl.
 • BETYG

  12
  189:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  93477
  Oklar färg. Fruktig doft med äpple, aprikos och bär. Torr, fruktig smak med lätt mousse, bra syra och fin längd med nyanserade toner. Ekologiskt. 600 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  95820
  Öppen och utvecklad doft med plommon, slånbär, björnbär, fat, tobak och torkade örter. Drygt medelfyllig, utvecklad smak med god kropp, mogna, runda tanniner, balanserad, bra syra, tilltagen längd och varm avslutning.&nbsp;<span style="color: inherit;">7800 fl.</span><div><br></div>
 • BETYG

  13
  120:-
  Prisvärt
  Rosévin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  93539
  Ung, fruktig, rödbärig doft. Medelfyllig, torr, fruktig smak med lätta, mogna tanniner, fin syra och bra längd. 4000 fl.
 • BETYG

  14
  239:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza, Luján de Cuyo
  91280
  Fruktig doft med mörka bär, plommon, örter, fat och lakrits. Medelfyllig, fruktig smak med torra tanniner, bra syra, fin längd med sammansatta toner och småvarm avslutning. Ekologiskt. &nbsp;
 • BETYG

  14
  239:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin från Argentina, Cuyo
  90578
  Ung, fruktig och örtig doft med svartvinbärsblad, kvitten, krusbär, gröna äpplen och lime. Medelfyllig, torr, ung, fruktig smak med lite kantig syra, bra längd och småvarm avslutning. Doften bäst. Ekologiskt.&nbsp;
 • BETYG

  13
  229:-
  Ej prisvärt
  Rosévin från Argentina, Cuyo, Mendoza, Luján de Cuyo
  92027
  Ung, fruktig och kryddig doft med hallon, jordgubbar, mörka körsbär och lite peppar. Knappt medelfyllig, torr, ung, fruktig, lite kärv smak med fräsch syra, god intensitet och rent slut. Ekologiskt.
 • BETYG

  13
  100:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  6525
  Varm, fruktig doft med blå plommon, slånbär, blåbär, svarta vinbär och fat. Rätt fyllig, fruktig smak med god kropp, ganska stadiga tanniner, fin, mogen syra, bra längd och tung, alkoholvarm avslutning. Ekologiskt.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  94396
  Riktigt mörkblå färg. Fruktig doft med blå plommon, blåbär, slånbär, lite örter, fat och choklad. Drygt medelfyllig, god, fruktig smak med runda tanniner, fin syra, utmärkt längd med sammansatta toner och rätt stadig avslutning. Veganvänligt.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Mousserande vin från Argentina, Norte, Mendoza
  94375
  Ungdomlig, avrundad doft med röda äpplen, jordgubbar, smultron och andra röda bär. Lätt, torr, rödfruktig smak med liten, fin mousse, viss skärpa i syran, bra längd och lite snipigt slut. Bubbel av pinot noir och malbec.
 • BETYG

  13
  159:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  6612
  Medelfyllig, rökig doft av mogen citrus, tropisk frukt och ek. Ganska fyllig smak med generös frukt, ganska pigg fruktsyra i en lite simmig kropp med tydlig ek i eftersmaken.
 • BETYG

  14
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Argentina, Norte, Mendoza
  95738
  Öppen och utvecklad doft med blåbär, slånbär, blå plommon, ek, tobak, lakrits och lite örter. Medelfyllig, avrundad och utvecklad smak med sammansatta toner, runda tanniner, fin syra, riktigt bra längd och gott slut. Bra druvkaraktär.
 • BETYG

  14
  159:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Argentina, Norte, Mendoza
  94359
  Öppen, fruktig doft med svarta vinbär, plommon, fat, choklad och lätta örttoner. Rätt fyllig, fruktig smak med god kropp, sammansatta aromer, mogna tanniner, fin syra, mycket bra längd och fast slut. Druvtypiskt.
 • BETYG

  14
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Argentina, Norte, Mendoza
  95738
  Öppen och utvecklad doft med blåbär, slånbär, blå plommon, ek, tobak, lakrits och lite örter. Medelfyllig, avrundad och utvecklad smak med sammansatta toner, runda tanniner, fin syra, riktigt bra längd och gott slut. Bra druvkaraktär.
 • BETYG

  13
  119:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  2804
  Öppen, fruktig doft av svarta vinbär, ek, kokos och vanilj. Fruktig attack med ganska runda tanniner och pigg fruktsyra i en medelfyllig kropp med ett stänk kokos i eftersmaken.
 • BETYG

  12,5
  119:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  89186
  Ganska fyllig, rökig doft av citron, tropisk frukt, mycket ek, vanilj och ett stänk ylle. I smaken hittar man mogen, gul frukt och tydlig ek med pigg syra i en småfet kropp.
 • BETYG

  12
  99:-
  Prisvärt
  Mousserande vin från Argentina
  75997
  Fruktig, frisk doft av citron, grapefrukt, ylle och päron. Lätt smak med ung fruktighet, balanserad fruktsyra och lite smörighet samt ett friskt avslut.
 • BETYG

  11
  79:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, San Juan
  74088
  Doft av skogsbär, körsbär, damm, disktrasa, läder och choklad. Ganska fyllig smak med unga, men snälla tanniner och ett lite syrligt slut.
 • BETYG

  12
  109:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, San Juan
  76493
  Doft av mörk frukt, katrinplommon, skoputs och choklad. Frisk syra i medelfyllig kropp med ganska intensiv smak, viss eldighet och rustika tanniner. <div><br></div>
 • BETYG

  13,5
  169:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Tulum Valley, San Juan
  72278
  Doft av mörk frukt, mörk choklad och rostade fat. Kompakt kropp med frisk syra och stadiga tanniner. <div><br></div>
 • BETYG

  12
  109:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Argentina, Cuyo, Uco Valley, Mendoza
  71007
  Doft av nässlor, sparris och ett stänk gröna ärtor. Rund, fruktig smak med ganska pigg, ren fruktsyra i en lite simmig kropp.<div>100% sauvignon blanc</div>
 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  92282
  Utvecklad doft med blå plommon, slånbär och andra mörka bär, mynta, ek och choklad. Drygt medelfyllig, rik, utvecklad och sammansatt smak med god kropp, rätt stadiga tanniner, balanserad syra, utmärkt längd och ganska varm avslutning. 600 fl.
 • BETYG

  17
  695:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  90542
  Stor, utvecklad doft med blåbär, slånbär, björnbär, blå plommon, mynta och ek. Drygt medelfyllig, god, fruktig och utvecklad smak med fina tanniner, bra syra, och ihållande längd med komplexa aromer. Mer elegans än kraft här.&nbsp;<span style="color: inherit;">240 fl.</span><div><br></div>
 • BETYG

  13,5
  149:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, San Juan
  90378
  Stor, utvecklad doft med slånbär, blåbär, blå plommon, kryddor och fat. Drygt medelfyllig, rik, utvecklad och sammansatt smak med god kropp, ganska robusta tanniner, fin syra och varm, pepprig avslutning. 8400 fl.
 • BETYG

  13
  149:-
  Prisvärt
  Rosévin från Argentina, Cuyo, Mendoza, Uco Valley
  90027
  Öppen, ung, fruktig doft med hallon, röda vinbär och körsbär i tonerna. Medelfyllig, ung, fruktig smak med ganska sammansatta toner, bra syra och dito längd. 5304 fl.
 • BETYG

  13
  149:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Argentina, Cuyo, Mendoza, Uco Valley
  92968
  Återhållen, ung doft med drag av äpple, päron, gröna kulor, persika, nougat och örter. Torr, ung, fruktig smak med bra syra och schysst längd.&nbsp;<span style="color: inherit;">7896 fl.</span><div><br></div>
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  94354
  Fruktig, lite utvecklad doft med persika, torkad aprikos, gula plommon, smör, ek och lite nötiga toner. Medelfyllig, torr, fruktig och avrundad smak med god kropp, mogen syra, bra balans, fin längd med nyanserade toner och småvarm avslutning. Stadigt vinbygge. 1800 fl.
 • BETYG

  12
  99:-
  Prisvärt
  Rosévin från Argentina, Cuyo, Uco Valley
  2657
  Öppen, fruktig doft med blåbär, slånbär och plommon i tonerna. Knappt medelfyllig, fruktig, rättfram smak med ganska stram syra och bra längd.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  2761
  Stor, utvecklad doft med slånbär, blåbär, blå plommon och svarta vinbär i tonerna. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med bra tanninstruktur, fin syra, riktigt god längd och småvarm, lite kryddig avslutning.
 • BETYG

  13
  99:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin från Argentina, Norte, Salta
  2706
  2706, We &amp; Wine <div>Ung, fruktig doft med gula äpplen, persika, torka aprikos och sötmandel. Medelfyllig, torr, fruktig smak med god kropp, fin syra, bra längd och småvarm, kryddig avslutning.</div><div><br></div>
 • BETYG

  13
  159:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza, Uco Valley
  90302
  Utvecklad, fruktig och ekig doft med mörka bär och örter. Medelfyllig, fruktig och utvecklad smak med torra, rätt ekiga tanniner, fin syra, bra längd och småvarm avslutning. 6000 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  93005
  Öppen, fruktig doft med blå plommon, slånbär, blåbär, ek och choklad. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och sammansatt smak med god kropp, mogna, runda tanniner, fin syra, utmärkt längd och varm avslutning. 14,5 %. 7800 fl.
 • BETYG

  13
  119:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  94153
  Ung, fruktig doft med inslag av plommon och röda och mörka bär. Medelfyllig, fruktig, rättfram smak med skaplig längd, måttliga tanniner och spretig syra. Ekologiskt. 13,5 %. 3000 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza, Uco Valley
  95873
  Utvecklad doft med blå plommon, slånbär, blåbär och fat i tonerna. Drygt medelfyllig, rikt fruktig och rätt stadig smak med god tanninstruktur, balanserad syra, riktigt bra längd och varm, ombonad avslutning. 14 %. 6000 fl.
 • BETYG

  12
  129:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  94307
  Ung, fruktig doft med plommon, blåbär och andra mörka bär. Lite lätt, fruktig, rättfram smak med avrundade tanniner, balanserad syra och hyfsad längd. Opersonligt, ekologiskt och etiskt. 13,5 %. 4600 fl.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Norte, Salta, Valles Calchaquies
  94123
  Avrundad, lite utvecklad doft med blå plommon, blåbär, slånbär, ek och örter. Drygt medelfyllig, fruktig och avrundad smak med god kropp, torra tanniner, balanserad syra, bra längd och alkoholvarm avslutning. Druvtypiskt. 14,5 %. 3600 fl.&nbsp;
 • BETYG

  14
  145:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  92597
  Purung, fruktig doft med blåbär, slånbär, plommon och lite fat. Medelfyllig, rik och avrundad smak med inlindade tanniner, fin syra, ihållande längd och varm avslutning. Druvtypiskt. 14 %. 12600 fl.&nbsp;
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  95602
  Öppen, ung, fruktig doft med svarta vinbär, blå plommon, örter, fat och choklad. Mer än medelfyllig, god, fruktig smak med bra struktur med mogna tanniner och fin syra, utmärkt längd och varm avslutning. Druvtypiskt. 14,5 %. 7200 fl.&nbsp;
 • BETYG

  14
  159:-
  Prisvärt
  Rött vin från Argentina, Norte, Cafayate
  6551
  Öppen och utvecklad doft med blåbär, slånbär, svarta vinbär, blå plommon och fat. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med mogna, runda tanniner, god, balanserad syra, riktigt fin längd och fast slut med värme. 14 %.
 • BETYG

  10
  89:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin från Argentina, Cuyo, Mendoza
  2486
  Varm, fruktig doft med plommon, svartvinbär och lite örter. Drygt medelfyllig, fruktig, avrundad, okomplicerad och obalanserat alkoholrik smak. Etiskt. 14,5 %.&nbsp;