antão vaz
Grön druvsort (även Antonio Vaz) med ursprung i Portugal. Den medelmognande vinrankan är i allmänhet väl motståndskraftig mot vinstockssjukdomar och torka.
Historia
Enligt DNA-analyser som utfördes 2013 härstammar den från en förmodat naturlig korsning mellan Cayetana Blanca x João Domingos.
Spridning
Används mest som blandningsdruva, särskilt i områdena Alentejo, Lisboa och Península de Setúbal. Den odlade arealen uppgick 2016 till 1 768 hektar, med en starkt uppåtgående trend (statistik av Kym Anderson).
Doft och smak
Den producerar friska vita viner med en balanserad alkohol-syrahalt och tropiska fruktaromer.
Övrigt
Synonym är Antonio Vaz. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 493.
Bedömda viner
-
BETYG
11,5132:-Ej prisvärt
Öppen, lite parfymerad och blommig doft av vita vinbär, buxbom, ylle och citrus. Helt torr, slank och frisk smak med hög fruktsyra samt en neutral eftersmak med ett uns beska. -
BETYG
14179:-Mer än prisvärt
Gyllengul färg. Stor doft av gula plommon, aprikosmarmeland, torkat äpple, honung och citron. Torr, medelfyllig, smak med medelhög syra, en stram struktur med örter och ett långt, balanserat slut. Skalmacererat. 11,5 %. 2400 fl.Druvor: verdelho, arinto, trincadeira, antão vaz, fernão pires, roupeiro, alicante branco
-
BETYG
15347:-Ej prisvärt
Fyllig, gyllengul färg. Fyllig, fruktdriven, lätt rökig doft av citrusskal, lime, pomeranser, fernissa, aprikos, ek och grillad citron , Fyllig smak med generös frukt, pigg fruktsyra i en ganska generös kostym med lång eftersmak med mineralsälta och lakrits. -
BETYG
12132:-Prisvärt
Frisk doft av päron, citron och lite vått ylle. Fruktdriven smak med balanserad syra, drygt medelfyllig, lite oljig kropp och rent slut. -
BETYG
14,5190:-Mer än prisvärt
Doft av ganska yppig citron, grädde, marsansås och lite ektoner. Smaken har en pigg mousse, en svag sötma och ett balanserat slut. Fynd om det varit lite mer stuns i syran. -
BETYG
12139:-Prisvärt
Doft av citronzest, grapefrukt, äpple, banan och annan tropisk frukt. Medelfyllig kropp med pigg fruktsyra och ett trevligt fruktigt slut. -
BETYG
13,5219:-Ej prisvärt
Djupt gyllene färg. Kryddig doft med torkade örter, torrt gräs och torkad lavendel. Torr, knappt medelfyllig smak, med knappt medelhög syra, torra tanniner och ett örtigt slut. 12 %. 480 fl. -
BETYG
13,5109:-Fynd i sin prisklass
Frisk doft av lime, krusbär och ett uns nyriven kokos. Smakrikt vin med lätt simmig kropp, frisk syra och viss sälta med ett uns bitterhet i torrt, rent avslut. -
BETYG
1189:-Ej prisvärt
Lite utvecklad doft med toner av gula frukter och citrus. Lätt, torr, fruktig smak med lite oljig textur, balanserad syra, skaplig längd och kryddig, jordig avslutning. -
BETYG
14172:-Prisvärt
Brödig, rostad doft av brioche, mandel samt citrus. Fruktig, ganska torr smak med bra mousse, pigg fruktsyra, fin balans samt en ren eftersmak. -
BETYG
1399:-Mer än prisvärt
Lätt doft av gula plommon, physalis och fläder. Pigg syra i en lite småfet kropp med stramt avslut.Druvor: sauvignon blanc, verdelho, arinto, antão vaz
-
BETYG
14269:-Ej prisvärt
Djupt gul färg. Utvecklad doft med bokna äpplen, gula plommon, fat, smör och vanilj. Medelfyllig, utvecklad och nyanserad smak med balanserad syra, riktigt bra längd och torrt, lite eksträvt slut. 600 fl.Druvor: 100% antão vaz
-
BETYG
13,5112:-Mer än prisvärt
-
BETYG
1279:-Prisvärt
Fruktig doft med gula äpplen, vit persika och citron. Torr, fruktig, avrundad smak med mild syra och hyfsad längd. Antão vaz, arinto, loureiro och verdelho -
BETYG
14199:-Prisvärt
Djupare gul färg här. Öppen, fruktig doft med gula och torkade frukter i tonerna. Medelfyllig, torr, fruktig och ganska sträv smak med balanserad syra, sammansatta toner med riktigt bra längd och varm avslutning. Vin av antão vaz, arinto, perrum och diagalves jästa i amfora med skalen. 14,5 %. 3600 fl. -
BETYG
13199:-Ej prisvärt
Gulfruktig doft med milda kryddtoner. Lätt, torr, fruktig och aningen sträv smak med balanserad syra och riktigt bra längd. Vin av antão vaz, perrum, rabo de ovelha och mateúdo. 12 %. 2400 fl.Druvor: 40% antão vaz, 20% perrum, 20% rabo de ovelha, 20% manteúdo