loureiro

Grön druvsort som kommer från Portugal. Namnet betyder "lagerträd" och syftar på druvornas smak. Druvan mognar tidigt och ger hög avkastning, men är känslig för svampsjukdomar som mjöldagg, gråmögel och botrytis.

Historia

Härstammar den från en förmodad naturlig korsning mellan Amaral x Branco Escola.

Spridning

Odlas i Portugal i de nordliga regionerna Douro, Lisboa, Do Tejo och (som den näst viktigaste sorten) i Vinho Verde, samt på Azorerna. Den portugisiska odlingsarealen uppgår till 4 402 hektar. I Spanien odlas den huvudsakligen i Galicien på 294 hektar vingårdar, där den är tillåten i områdena Rías Baixas, Ribeira Sacra och Ribeiro. År 2016 fanns den på totalt 4 696 hektar, med en uppåtgående trend. Druvan ligger därmed på 119:e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Ger vita viner med aromer av lager, apelsin, akacia och äpple, som ofta blandas med sorterna Arinto och Trajadura.

Övrigt

Druvan har ca 15 kända synonymer: Amarnate, Arinto, Arinto Branco, Branco Redondo, Branco Redondos, Dourada, Dourado, Loureiro Blanco, Loureiro Branco (Portugal); Loureira, Loureira Blanca, Marqués, Marquez (Spanien); Rutherglen Pedro. Trots till synes suggestiva synonymer eller språkliga likheter bör den inte förväxlas med sorterna Arinto (Arinto de Bucelas) eller Galego Dourado (Rutherglen Pedro). I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 6912.