treixadura

Grön druva som härstammar från Portugal eller Spanien. Huvudnamn är Trajadura i Portugal och Treixadura i Spanien. Druvan är mognar ganska sent och är högavkastande men känslig för botrytis, oidium och milidou.

Historia

Härstamningen är okänd. Är nära släkt med de portugisiska sorterna Arinto, Azal Branco och Loureiro med vika den ofta blandas. I Rías Baixas, Monterrei, Valdeorras och Ribeira Sacra blandas den ofta med andra lokala druvsorter som Godello.

Spridning

Sorten odlas i Portugal i områdena Beiras, Douro, Minho och Vinho Verde på 1 550 hektar. I Spanien odlas den under namnet Treixadura eller Treixadura Blanca i Galicien i områdena Monterrei, Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro och Valdeorras på 942 hektar. 2016 odlades druvan på totalt 2492 hektar (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Ger halmgula vita viner med hög alkoholhalt och aromer av äpplen, päron, persikor och citroner. I Ribeiro har vinerna av en enda druvsort inslag av vit frukt, citrus, blommor och balsamiska örter. De är friska, har en måttlig alkoholhalt och en viss strävhet och struktur tack vare kvalitetsarbete med jästfällning och fatlagring. Den blommiga och fruktiga karaktären påminner lite om druvor från Alsace.

Övrigt

Druvan har 7 kända synonymer, däribland: Trajadura Branca, Trincadeira (Portugal); Treixadura, Treixadura Blanca, Trincadente, Verdello Rubio (Spanien). I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 12629