phoenix

Grön ny druva som härstammar från Tyskland. Sorten mognar ganska tidigt och är frosthärdig. Den är resistent mot mildiou och oidium och anses därför vara en så kallad PIWI-sort, men är mottaglig för botrytis.

Historia

Ä ren ny sort mellan Bacchus x Seyve-Villard 12-375 (Villard Blanc). Samma föräldrar har också producerat de nya sorterna Sirius och Staufer. Namnet kommer från den välkända fågeln från mytologin som brände sig själv för att uppstå ny och föryngrad ur askan. Den innehåller gener från Vitis berlandieri, Vitis rupestris och Vitis vinifera. Hybriden korsades av förädlaren Dr. Gerhardt Alleweldt (1927-2005) på Geilweilerhof i Siebeldingen-Pfalz.

Spridning

År 2018 odlades den på 46 hektar vingårdar i Tyskland (Nahe och Rheinhessen) (D-STATIS). Ytterligare odlingar finns i England, Danmark, Sverige, Schweiz och Österrike.

Doft och smak

Den ger gulgröna vita viner med måttlig syra, en diskret muskatton och aromer av fläder. Sorten används dock också som bordsdruva.

Övrigt

Druvan har 3 kända synonymer, däribland: Geilweilerhof GA-49-22) I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 9224