xarel-lo

Grön druva gammal katalansk druva som lär ha kommit med grekerna. Ingår i cava som en av de tre klassiska cavadruvorna tillsammans med Macabeo och Parellada. Ger alkohol och fyllighet samt den typiska jordighet som cava sägs ha. Mognar tidigt till medeltidigt, är högavkastande, mottaglig för mjöldagg och gråmögel, men är resistent mot botrytis. Har en ovanligt hög halt av den hälsofrämjande antioxidanten resveratrol.

Historia

Omnämndes redan 1785 under namnet Xerello på den troliga ursprungsorten Penedès. Enligt DNA-analyser som genomfördes 2015 härstammar den från en förmodat naturlig korsning mellan Hebén och Brustiano Faux.

Spridning

I Katalonien odlas sorten främst i DO-området Penedès, där den används för stilla viner I DO-området Alella är den också mycket utbredd under namnet Pansa Blanca. År 2016 odlades den på totalt 8 534 hektar i Spanien. Den ligger därmed på 83:e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Producerar aromatiska och välstrukturerade viner med toner av citrusfrukter, aprikos, krusbär, torkade frukter och ganska accentuerade syror.

Övrigt

Druvan har 26 kända synonymer: Cartoixa, Cartuja, Cartuja blanca, Cartuxa, Moll, Pansa, Pansa blanca, Pansal, Pansalat, Pansalet, Pansar, Panses, Pasa blanca, Pensal, Pensals, Premsal blanca, Prensa blanco, Prensa Branco, Vinate, Vinyater, Xarel Lo, Xarel-Lo, Xarel.Lo., Xarelo, Xarelo blanco, Xerello. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 13270.