parellada

Grön produktiv druva som bara odlas i Katalonien, där den anses vara den den finaste och mest aromatiska men också den mest svårbearbetade av de tre cavadruvorna. Den knoppar och mognar sent och måste därför skördas sent. Tillsammans med Macabeo och Xarel.lo är den en av de viktigaste sorterna för cava.

Historia

Redan på 1300-talet var den utbredd i Aragonien under olika namn. Enligt DNA-analyser som utfördes 2013 är det troligen en naturlig korsning mellan Hebén x okänd partner.

Spridning

Sorten odlas i den spanska regionen Katalonien, särskilt i områdena Conca de Barberà, Costers del Segre, Penedès och Tarragona. Den används främst för blandningar, men även för enskilda sorters viner. Mindre odlingar finns även på Mallorca och i Frankrike. I Spanien odlades druvan 2016 på totalt 7 137 hektar, med en starkt nedåtgående trend (år 2000 fanns det 11 188 hektar). Sorten ligger därmed på 94:e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Har medelhög syra, är rätt alkoholsvag och ger bleka viner med föga kropp, men med en angenäm blommighet. För att bevara druvans fina aromer odlas den mest på högre belägna svalare områden i Katalonien.

Övrigt

Druvan har 15 kända synonymer: Martorella, Moltonach, Montañesa, Montona, Montònec, Montònech, Montònega, Montòneo, Montònero,, Montones, Montonet, Parellada Blanc, Perelada, Perellada, Verda Grossa. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 8938.