Druva i fokus

Druva i fokus

Här kan du läsa om druvor som fått lite extra fokus i våra nyhetsbrev och sociala medier.

Druvorna har presenterats i Munskänkarnas nyhetsbrev under flera år, varför hänvisningar till viner kanske inte längre är aktuella. 

Aglianico

Det finns olika hypoteser vad det gäller druvans ursprung och namn. En är att den härstammar från Grekland och namnet Aglianico ska komma ifrån Hellanico. (Publicerad januari 2021)

Alvarinho

I Sverige är Alvarinho mest känd under Albariño. (Publicerad februari 2021)

Assyrtiko

I den gråsvarta vulkaniska jorden som finns på ön Santorini i Egeiska havet, står Assyrtiko för 70 procent av den planterade arealen. (Publicerad oktober 2017)

Barbera

En tes är att namnet Barbera kommer från den medeltida drycken Vinum Berberis. Första gången den nämndes i skrift var i slutet av 1700-talet. (Publicerad maj 2021)

Bobal

Bobal är en druvsort som främst förknippas med enkla roséviner och röda blandviner från Spaniens största vinregion La Mancha. (Publicerad december 2017)

Brachetto del Piemonte

Druvans vetenskapliga namn är Brachetto del Piemonte, men det är mer känd som Brachetto eller Brachetto d’Aqui. (Publicerad mars 2021)

Cabernet franc

Den 4 december hyllar vi den blå druva som mest förknippas med Loire, men som också är en av de äldsta och viktigaste sorterna i Bordeaux. (Publicerad november 2022)

Callet

Callets tidslinje är inte 100 %-igt bekräftad, men sägs vara ett barn till Fogoneu och ett halvsyskon till Manto Negro. Översatt från mallorquinska till svenska betyder Callet svart. (Publicerad april 2018)

Chardonnay

En av de mest populära druvsorterna i världen är Chardonnay. Om den redan inte har gjort det så kommer den nog snart att passera spanska Airen som världens mest planterade gröna druva. (Publicerad maj 2022)

Chenin blanc

Chenin blanc är en gammal druvsort som härstammar från Anjou i Loiredalen. Dess första namn var plant d’Anjou. (Publicerad juni 2022)

Cinsault

Ärligt talat, när drack du en ren Cinsault senast? I Sydafrika pratas det mer och mer om att Cinsault skall blir deras motsvarighet till Argentinas Malbec. (Publicerad oktober 2016)

Furmint

Furmint är en druva som de flesta vinälskare förknippar med de söta vinerna från distriktet Tokaj-Hegyalja i nordöstra Ungern vid gränsområdet mot Slovakien. (Publicerad aug 2017)

Gamay

Det är en mycket gammal burgundisk druvsort som officiellt omnämns redan 1395 av lord Philippe le Hardi i Dijon. (Publicerad maj 2019)

Garganega

Garganega, en druvsort som de flesta förknippar med vinet det torra vinet Soave och det söta vinet Recioto di Soave från Venetien. (Publicerad juli 2020)
(Här finns den tidigare artikeln, publicerad juni 2017)

Godello

Godello sägs härstamma från staden Godella i Valenica, men nu mera förknippas den främst med Valdeorras och Monterrei i Galicien samt Bierzo i Castilla y Léon. (Publicerad april 2021)

Graševina

Kärt barn har många namn och det gäller också för månadens druva som är Graševina. För oss Munskänkar är den nog mest bekant under namnet Welschriesling. (Publicerad november 2020)

Greco di tufo

Vinerna blir oftast fylliga med en frisk syra och härliga toner av färska stenfrukter (persika, aprikos). (Publicerad september 2019)

Grenache

Liksom pinot noir är garnacha en gammal druvsort. Därför finns det många olika kloner och färgmutationer med samma DNA-profil. Den mest utseendemässigt avvikande är garnacha peluda, vilket betyder hårig garnacha. (Publicerad september 2022)

Grillo

Grillo från Sicilien är en druvsort som används till att framställa viner av olika stilar. Mest känd är den som partner till Catarratto i Marsalavinerna. (Publicerad november 2019)

Malbec
Den 17 april infaller den internationella malbec-dagen (Malbec World Day) – en god anledning att avsluta påskveckan med ett praktexempel. (Publicerad april 2022)

Malvasia

”Kärt barn har många namn” och det stämmer verkligen på Malvasia. (Publicerad december 2016)

Marsanne

Marsanne är en av många riktigt bra druvor som lever ett väldigt anonymt liv i Sverige. (Publicerad mars 2017)

Mazuelo

Majoriteten av de vindrickande svenskarna känner druvan under namnet Carignan. (Publicerad november 2018)

Mencia

Troligtvis härstammar Mencia från Salamanca i Bierzo i Castilla y Léon i nordvästra Spanien och den är identisk med Jaen du Dão (Jaen) från Dão i Portugal. (Publicerad oktober 2021)

Monastrell

Det är väl mer regel än undantag i vinvärlden, kärt barn har många namn. Månadens druva Monastrell är väl för de flesta känd under namnet Mourvédre (Publicerad februari 2017)

Nebbiolo

Nebbiolo är en gammal druvsort och den omnämndes första gången 1266. (Publicerad februari 2019)

Nerello mascalese

”Vulkanviner” från Etna och den blå druvan Nerello Mascalese har de senaste åren fått en kultstatus hos en del vinskribenter. (Publicerad april 2017)

Nero di troia

Är den tredje mest planterade blå druvsorten i Apulien efter Negroamaro och Primitivo. (Publicerad december 2019)
(Här finns den tidigare artikeln, publicerad maj 2017)

Palomino

Palomino är neutral och ger hög avkastning, som odlas bland annat i Jerez och på Kanarieöarna. (Publicerad oktober 2018)

Petite sirah

DNA-analyser visar att Petite Sirah eller Durif som är det vetenskapliga namnet är en naturlig korsning mellan Peloursin och Syrah. (Publicerad februari 2018)

Pinot blanc

Pinot Blanc är färgmutation på Pinot Gris som i sin tur är en färgmutation på Pinot Noir, hänger Ni med så här långt? (Publicerad december 2018)

Pinot meunier

Den ger fruktighet och livlighet till vinet, och frukten gör att vinet blir lite fylligare, och mycket matvänlig. (Publicerad maj 2019)

Pinot noir

Den 18 augusti står en av världens mest kända druvor i fokus, tack vare Internationella pinot noir-dagen. Med anor från 800-talet är det inte underligt att den både är vitt spritt, har många namn och många kloner. (Publicerad augusti 2022)

Pinotage

Pinotage är inte en publik druvsort som exempelvis Zinfandel utan där är lite på det viset att antigen tycker du om den eller så tycker du inte om den. (Publicerad april 2020)
(Pinotage var även månadens druva september 2016, här kan du läsa den arktikeln.)

Piquepoul blanc

På samma sätt som Pinot har också Piquepoul druvor i olika färger med identiskt DNA. Förutom Blanc finns det Noir och Gris. (Publicerad juni 2019)

Plavac mali

Tidigare sades det felaktigt att Plavac Mali och Tribidrag (Zinfandel) var identiska druvsorter.  DNA analyser visar att Plavac Mali är en korsning mellan de två gamla dalmatiska druvsorterna Tribidrag och Dobričić. (Publicerad mars 2019)

Pošip bijeli

Pošip kommer ursprungligen från Korčula, ön där Marco Polo föddes 1254 och är en korsning mellan Zlatarica Blatska Bijeli och Bratkovina Bijela. (Publicerad oktober 2019)

Ribolla gialla

Druvan har sitt ursprung regionen Friuli-Venezia-Giulia i nordöstra Italien Tidigare framställdes mestadels lätta friska viner med blommiga toner. (Publicerad mars 2018)

Riesling

Riesling är en druva som främst förknippas med Tyskland, vilket är fullt naturligt eftersom druvan nämns vid namn första gången i ett dokument från Rheingau i södra Tyskland daterat 13 mars 1435. (Publicerad mars 2022)

Rkatsiteli

Rkatsiteli som härstammar från Georgien var under 1980-talet världens tredje mest planterade gröna druvsort, men när Gorbatjov skulle minska alkoholkonsumtionen i landet så var ett av greppen att rycka upp vinrankor. (Publicerad november 2021)

Sangiovese

Namnet Sangiovese kommer från latinets sangius jovis som betyder Jupiters blod. Likt andra druvsorter finns det synonymer, Brunello, Prugnolo Gentile och Nieluccio för att nämna några. (Publicerad december 2021)

Saperavi

Den tjockskaliga Saperavidruvan härstammar från Georgien. (Publicerad juni 2018)

Sauvignon blanc

Druvan omnämns första gången 1534 under det synonyma namnet fiers i boken ”Den store Gargantuas förskräckliga leverna” skriven av François Rabelais. 1783 omnämns druvan för första som sauvignon blanc och blanc fumé i Sancerre och och Pouilly. (Publicerad maj 2022)

Sémillon

De flesta förknippar Sémillon med Bordeaux, främst de ädelsöta vinerna från bl.a. Sauternes och Barsac samt i blandningar med Sauvignon Blanc i de torra vinerna. (Publicerad oktober 2020)

Syrah/shiraz

Syrah förknippas främst med norra Rhône och Australien – där den opererar under synonymen shiraz. I dag är det dock en druva som odlas mer eller mindre i alla världens vinländer. (Publicerad feb 2022)

Tempranillo

Den andra torsdagen i november firas Internationella tempranillo-dagen. Detta ger oss chansen till en stunds fördjupning i världens tredje mest odlade druvsort. (Publicerad nov 2022)

Trajadura/treixadura

Druvans vetenskapliga namn är Trajadura och forskning visar att den ursprungligen kommer från Minho i norra Portugal. (Publicerad april 2019)

Tribidrag

Nu är det högsäsong för rekommendationer av grillviner och en druva som flitigt förekommer är Tribidrag mer känt under namnen Zinfandel och Primitivo. (Publicerad juni 2020)

Touriga nacional

Portugal har hundratals inhemska druvsorter av vilka det blir fantastiska viner oftast till ett väldigt bra pris. (Publicerad december 2020)

Vermentino

När det gäller druvor och dess historia finns det ofta olika teser. Om Vermentino sägs att den kom till Korsika på 1300- eller 1400-talet. (Publicerad juli 2021)

Viogner

Druvan har sitt ursprung i norra Rhône, förmodligen Condrieu eller Ampuis. Den omnämndes första gången i slutet av 1700-talet. (Publicerad augusti 2020)

Viura

Druvans ursprung sägs vara Vilafranca del Penedès i Katalonien och därifrån har den spridits till bl.a. Roussillon där den går under namnen Maccabeu, Rioja och Rueda. (Publicerad juni 2021)

Xarel-lo

Druvan förknippas främst med att den tillsammans med Macabeu och Parellada är en av de tre traditionella druvorna i Cavaviner, men den kan också ge fantastiskt goda stilla viner. (Publicerad juni 2017)