cabernet noir

Blå druvsort som är en interspecifik ny sort mellan Cabernet Sauvignon x okända resistenspartner. Under 2017 ändrades det ursprungliga namnet Cabernet Noir till Cabaret Noir av juridiska skäl.

Historia

Innehåller gener från Vitis amurensis och Vitis vinifera. Hybriden korsades 1991 av vingårdsägaren och vinförädlaren Valentin Blattner i Soyhières i kantonen Jura i Schweiz.Är en tidigt mognande, löst bärande och frosthärdigavinstock som är resistent mot mjöldagg och gråmögel samt botrytis, vilket gör den till en PIWI-sort (svampresistent).

Spridning

Sorten odlas av en producent i små kvantiteter i den schweiziska kantonen St. Gallen (3 ha), i Belgien, England, Nederländerna och i den tyska vinodlingsregionen Pfalz (Weinmanufaktur Metz winery). Under 2016 rapporterades dock endast odlingarna i Schweiz (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Ger röda viner med mjuka tanniner och varierande smaker av mörka körsbär, enbär, viol, kryddnejlika och peppar.

Övrigt

Druvan har en känd synonym: VB 91-26-4 I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 23232

 • BETYG

  15
  269:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sydafrika, Western Cape, Stellenbosch
  53873
  Dov, torr doft av svarta vinbär, slånbär, mörka plommon, mörk choklad och rostad ek. Ung smak med bra frukt, tydliga, men avrundade tanniner, frisk fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp med lång eftersmak.
 • BETYG

  17
  2279:-
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pauillac
  92992
  Fint fruktigt utvecklad doft med svarta vinbär, plommon, stall, choklad och fat. Torr, medelfyllig, fint, fruktig smak med bra syra, täta tanniner, balanserad kropp och en bra längd med ett gott slut. 13,5 %. 60 fl.
 • BETYG

  13,5
  359:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Sverige, Skåne
  94486
  Lite återhållen doft med en grön kartighet, röd paprika, och en hint av hallon och röda äpplen. Torr med sötfruktig, medelfyllig smak, hallon, plommon, medelhög citrussyra, fruktiga tanniner och en bra längd med gröna örter. 13,5 %. 720 fl.