Frankrike, Bordeaux

Allmänt

Bordeaux är kanske världens mest kända vindistrikt och troligtvis det förnämsta rödvindistriktet alla kategorier. Distriktet är mest känt för sina röda, robusta och långlivade viner. Eftersom ca 90 % av Bordeaux`s produktion utgörs av röda viner är det inte så konstigt att det är det som man förknippas med i första hand men i området finns över 50 appelationer som även täcker in vita viner (torra till söta), mousserande, rosè och destillerat vin. Bordeaux historia, som ett av de ledande områdena inom vinproduktion, sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Historia

Över 2000 år sedan – Kelter eller möjligtvis Romare var de första att plantera vinstockar i området 300-talet – Poeten Ausonius (310-393 e kr) var den förste som omnämnde vinerna från Bordeaux i skrift, han har även gett namn åt slottet Chateau Ausone i St. Emilion 1152 – Eleonora, drottningen av Frankrike, gifter sig med med den engelske kronprinsen Henry. Med henne följer Akvitanien och Poitou (bl.a. Bordeaux och Cognac) 1154 – Henry blir engelsk kung, de får 8 barn varav Richard Lejonhjärta är den mest kända 1203 - Johan, ett av Henrys andra barn är kung. Han ger Bordeaux tullfrihet till England. Här börjar Bordeaux första internationella storhetstid. Under 1200-talet exporteras årligen ca 80000 tonneaux till England (1 tonneaux = 4 barriquer = 900 liter) Engelsmännen kallade vinet för Claret. 1453 – Bordeaux införlivas i Frankrike vid det ”hundraåriga krigets” slut, det leder till en markant nedgång i exporten. 1600-talet – Hansan börjar idka handel med Bordeaux. Médoc är fortfarande ett träsk men börjar dräneras och dikas ut av holländare i slutet av 1600-talet. 1855 – Vid världsutställningen 1855 i Paris, den andra i ordningen, klassificeras Bordeauxvinerna (Médoc och Graves) vilket leder till en enorm uppmärksamhet. Den klassificeringen gäller än i dag. 1860-talet – Vinlusens härjningar innebär ett stort avbräck liksom på de flesta andra områden i gamla världen. 1940-talet – Bordeaux börjar återigen få stor internationell status. En ny storhetstid, som varar än, tar fart. 1955 – St. Emilion genomför en klassificering av sina vingårdar 1973 – Chateau Mouton-Rothschild upphöjs till 1:a Cru

Vinlagar

Vinodlingen och produktionen i Frankrike kontrolleras av Institut National des Appellations d`Origin (INAO). Frankrikes vinlagstiftning följer EUs övergripande regelverk. Från augusti 2009 ska de nya beteckningarna gälla. Man stöter givetvis på de gamla beteckningarna på flaskor från tidigare årgångar än 2009 men även efter kan man se AOC och även AOC-AOP på en del viner. Frankrikes viner delas in i 3 klasser. AOP (AOC) – Är den högsta klassen. Den garanterar vinets geografiska ursprung, druvsorter, skördeuttag, alkoholhalt, produktionsmetoder osv. I Bordeaux är ca 98% av allt vin i denna klass. IGP – Är oftast enklare viner. De kommer också från ett geografiskt avgränsat område men är inte lika hårt reglerade i övrigt. Oftast är det druvsammansättningen som inte håller AOP-klass. Vin de France – Den lägsta klassen, vin utan geografisk beteckning (mer än Frankrike). Här är restriktionerna än mindre. Det finns nästan 60 unika appellationer i Bordeaux, flera av dem har tillåtelse att göra flera olika viner. - Regionala appellationer Det finns fyra regionala AOP som är tillåtna i hela Bordeaux AOP Bordeaux för både röda, rosé/Clairet (inte Claret) och vita (torra = sec, halvtorra och söta) viner. AOP Bordeaux Supérieur för röda och söta vita. Den innefattar samma geografiska område men har högre kvalitetskrav gällande bl.a. skördeuttag, lagring och alkoholhalt. AOP Bordeaux Supérieur Blanc för söta vita viner AOP Crémant de Bordeaux för mousserande vitt gjort på den traditionella metoden Eftersom ca 98% av Bordeaux produktion är AOP-viner. Man stöter m.a.o. sällan på annat än AOP-viner från Bordeaux.

Geografi

Det finns 6 kommunappellationer i Haut-Medoc, de fyra främsta är St-Estèphe som är den nordligaste av de fyra. Högre andel lera och lite större andel Merlot. Fylliga och robusta viner. 5 klassade slott Paullac med det tjockaste lagret grus och det högsta anseendet i hela Bordeaux med hela tre Premier Cru-slott. Viner med stor lagringspotential. Saint-Julien producerar minst volym av de fyra. Eleganta viner, fem andra cru-slott Margaux som är den största av de fyra har ofta kalkstensgrund med grusig jordmån med inblandning av sand. Större variation på vinerna. Totalt 21 klassificerade slott varav ett Premier Cru. Graves producerar 2/3 rött och 1/3 vitt vin. Graves fick sin första egna klassificering för röda och torra vita viner 1953. Idag har totalt 16 vingårdar cru classé-status för sina röda och/eller vita viner. Pessac-Léognan som är en del av Graves fick en egen appellation 1987 där återfinns samtliga 16. AOP Sauternes utgör en egen appellation för enbart söta vita viner. Vinerna är gjorda på ädelrötade viner (Botrytis cinerea) och domineras av Sémillon. Kommuner har rätt att använda AOP Sauternes för sina viner – Barsac, Bommes, Fargues, Preignac och Sauternes. De söta vita vinerna delades in i två nivåer 1855 – 1er och 2ème Cru Classé. Undantaget är områdets lysande stjärna Château d`Yquem som fick en egen klassificering - 1er Cru Supérieur. De två kommunerna som har högst anseende på högra stranden är St.-Emilion och Pomerol. Här är det aningen svalare och andelen lerjord är hög. Merlot är i de flesta fall den dominerande druvan. St.-Emilion klassificerades första gången 1958. Revidering har skett 69, 85, 96 óch 2012. Fyra slott har den högsta klassificeringen – Ch Angèlus, Ch Ausone, Ch Cheval Blanc och Ch Pavie. Pomerol saknar officiell klassificering men Ch Pétrus räknas som områdets och även ett av världens absolut förnämsta viner.

Klimat

Bordeaux som ligger i sydvästra Frankrike har ett milt havsklimat som påverkas av Atlanten och Girondeviken. Golfströmmen reglerar Atlantens temperatur och de stora vattenmassorna jämnar ut lufttemperaturen i området. Detta innebär bl.a. att det sällan är frost på våren och att det är varmt länge på hösten så druvorna hinner mogna. Bordeaux har mycket regn (snitt på 950mm/år) och hög luftfuktighet. Kvaliteten på vinerna kan variera en hel del. Detta beror helt på variationerna i klimatet, frost, hagel, regn (hur mycket och när), osv.

Övrigt

Bordeaux är en av de största sammansatta vinregionerna i världen med en total area av ca 117000 ha. Produktionen av AOP-viner är nästan 800 miljoner flaskor/år, vilket är mest i Frankrike Bordeaux är Frankrikes största appellation för kvalitetsvin, endast ca 2% faller utanför AOP-systemet. Rött vin dominerar och står för ca 90% av produktionen idag. Andelen rött vin har stigit kraftigt under de senaste decennierna. Så sent som på 50-talet var över hälften av produktionen vitt vin. I stort sett alla viner är blandviner. Gårdarna är oftast tätt planterade med upp mot 10000 plantor/hektar. Rankorna är oftast uppbundna enligt Guyot-systemet. Ekfaten som i allmänhet används i Bordeaux kallas barrique och rymmer 225 liter. I samband med världsutställningen 1855 gjordes en klassificering av vinerna från Bordeaux. De som var i framkant och bedömdes var vinerna på vänstra stranden. Detta är fortfarande den viktigaste (trots många senare försök) klassificeringen. Klassificeringen grundades på vinets pris de senaste åren. Alla viner från Bordeaux som är klassificerade kallas för Grand Cru Classé och är indelade i 5 nivåer från femte-cru till den högsta som heter Premier Cru. De fyra slotten som fick Premier Cru classé 1855 är Ch Lautor och Ch Lafitte Rothschild (Pauillac), Ch Margaux (Margaux) och Ch Haut-Brion (Graves, nuvarande Pessac-Leognan). 1973 skedde den hittills enda förändringen i klassificeringen då Ch Mouton-Rothschild klassades upp till Premier Cru. Den näst viktigaste klassificeringen i Médoc och Haut-Médoc heter Cru Bourgeois och kom 1932. Den ska revideras löpande och bygga på vinets individuella kvalitet. Senaste uppdateringen kom 2008.

 • BETYG

  14
  201:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Graves
  90629
  Öppen efter luftning, lite utvecklad doft med gula äpplen, krusbär, persika, mandel, ek, lite örter och mineral. Medelfyllig, torr, rätt sammansatt smak med god kropp, mogen, balanserad syra, riktigt fin längd och gott slut med lätt mineralton. Vin av semillon och sauvignon gris. 12,5 %. 6000 fl.
 • BETYG

  14
  151:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc
  3532
  Fruktig, lite utvecklad smak doft med blå plommon, mörka bär, örter och fat. Medelfyllig, sträv, fruktig smak med balanserad syra, god längd med rätt sammansatta toner och lite fatbesk avslutning. Korrekt karaktär och gjort på cabernet sauvignon och merlot. 13,5 %.
 • BETYG

  13,5
  139:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux
  78490
  Ung aromatisk doft av svartvinbärsblad, galiamelon och citronskal. Medelfyllig kropp med ganska hög syra och ett stramt avslut.
 • BETYG

  14,5
  219:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Graves
  4128
  Fruktig, något utvecklad doft gula äpplen, gula plommon, päron, lätta örttoner och ek. Medelfyllig, torr, fruktig smak med sammansatta aromer, bra syra, riktigt fin längd och alkoholvarm avslutning med inslag av fat. Vin av semillion och sauvignon blanc. 14 %. 
 • BETYG

  15
  229:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  55283
  Rund, balanserad, ganska utvecklad doft av björnbär, plommon, svarta vinbär, råtobak, ceder, läder och lagom rostad ek. Drygt medelfyllig smak med bra frukt, frisk fruktsyra och tydliga, men balanserade tanniner i en drygt medelstor kropp med bra längd.
 • BETYG

  15,5
  249:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  55608
  Dov, utvecklad doft av mogna svarta vinbär, björnbär, vått läder, mörk choklad och ett stänk råtobak. Balanserad, harmonisk smak
 • BETYG

  14,5
  237:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur
  53793
  Fruktig, lite örtig doft av smörkola, björnbär, ett stänk grön paprika och måttlig ek. Ganska ung, ännu lite ostyrig smak med frisk fruktsyra och lite snällare tanniner i en medelfyllig kropp.
 • BETYG

  15
  359:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Margaux, Haut-Médoc
  55297
  Mullrande doft av svarta vinbär, björnbär, rostade fat, läder och grillad baguette. Fyllig, något kärv smak med bittra tanniner i anslaget med pigg fruktsyra i en medelfyllig kropp.
 • BETYG

  14
  159:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux
  72974
  Mogen doft av flyktiga syror, mörka plommon, björnbär, smörkola, gult lakrits, viol och vått läder med ett stänk bivax. Knappt medelfyllig, utvecklad smak med flyktiga syror, annars pigg fruktsyra och snälla tanniner i en medelstor kropp.
 • BETYG

  15,5
  299:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Lalande de Pomerol
  74200
  Generös doft av smörkola, gult lakrits, blyerts, grön paprika, björnbär och mörka plommon. Fyllig, ung smak med tydliga tanniner och frisk fruktsyra i en medelstor kropp.
 • BETYG

  15,5
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pauillac
  95982
  Fruktig doft med svarta vinbär, blå plommon, färska örter, ceder och ek. Medelfyllig, fint balanserad smak med ungdomlig, småsträv karaktär, fräsch mörk fruktighet, riktigt bra längd och elegant slut. 14 %. 3600 fl.
 • BETYG

  16
  760:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Côtes du Bourg
  94913
  Ung, fruktig doft med plommon, mörka bär, gräs, ny ek och mörk choklad bland tonerna. Drygt medelfyllig, god, fruktig och ekig smak med ganska torra tanniner, bra syra, utmärkt längd och fast slut med värme. Väl extraherat vin att lagra ett tiotal år. 14,5 %. 120 fl.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux
  90588
  Återhållen, fruktig doft med persika, gult äpple, fat, vax, krusbär och en gnutta honung. Medelfyllig, fruktig smak med len textur, fin, balanserad syra, riktigt bra längd med nyanserade toner och fräscht slut. Ekologiskt. 13 %. 5400 fl.
 • BETYG

  16
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux
  92185
  Utvecklad och avrundad doft med torkade plommon, korinter, mörka bär, ek, örter och vanilj. Medelfyllig, utvecklad och komplex smak med täta tanniner, bra syra, utmärkt längd med komp-lexa aromer och fast slut med värme. 13,5 %.
 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc
  95991
  Öppen, fruktig doft med svarta vinbär, blå plommon, örter och ek bland tonerna. Medelfyllig, fruktig smak med torra tanniner, balanserad syra och mycket bra längd med sammansatta toner. 13,5 %. 4200 fl.
 • BETYG

  16
  369:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc
  93442
  Fint utvecklad doft med inslag av svarta vinbär, blåbär, katrinplommon, ek, tobak och örter. Medelfyllig, fint utvecklad och komplex smak med mogna, eleganta tanniner och syror, utmärkt längd och rent, välavvägt slut. Elegant. 13,5 %. 
 • BETYG

  15
  249:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc
  92363
  Smått utvecklad doft med svarta vinbär, blå plommon, ceder, örter, ek, blyerts och lite vanilj. Medelfyllig, god, fruktig och utvecklad smak med stadiga tanniner, fin syra med spänst, utmärkt längd och varm avslutning. 14,5 %. 4800 fl.
 • BETYG

  13
  101:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux
  2823
  Återhållen, purung, fruktig doft med plommon, korinter, svartvinbär, lite fat och örter. Medelfyllig, fruktig, ung smak med sträva tanniner, fin, balanserad syra, bra längd med ännu lite outvecklade toner och rätt kort slut där frukten klingar av. 13 %.
 • BETYG

  14
  134:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux
  3013
  Trevligt utvecklad doft med plommon, korinter, lite svarta vinbär, örter och fat. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med tanniner åt det rustikare hållet, fin syra med spänst, riktigt bra längd och fast slut med värme. 14 %.
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Lussac-Saint-Emilion
  93456
  Fruktig, lite utvecklad doft med plommon, korinter, ek, lite svartvinbär och örter. Medelfyllig, fruktig smak med god kropp, runda, mogna, tanniner, fin syra, riktigt bra längd och liten värme i avslutningen. Merlotbetonat. 13,5 %. 2400 fl.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc
  95588
  Tilltalande, smått utvecklad doft med svarta vinbär, blåbär, blå plommon, ek och örter. Medelfyllig, god, fruktig och utvecklad smak med rätt stadig tanninstruktur, fin, ren och balanserad syra, utmärkt längd med komplexa aromer och gott slut. Bra karaktär. 13 %. 6000 fl.
 • BETYG

  14
  229:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux
  79778
  Aromatisk, lätt parfymerad doft av svarta vinbärsblad, nässlor, luktsuddgummi, semitorkade aprikoser och måttfull ek. Ganska intensiv attack med hög fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp. <div><br></div>
 • BETYG

  16
  305:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan
  93722
  Fruktig doft med begynnande utveckling och grönt äpple, persika, svartvinbärsblad, örter, ek och citrus i tonerna. Medelfyllig, torr, fruktig och ekig smak med lätta fattanniner, bra syra och utmärkt längd med komplexa aromer.&nbsp;<span style="color: inherit;">360 fl.</span><div><br></div>
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  93831
  Fint utvecklad doft med grönt äpple, persika, svartvinbärsblad, krusbär, lime och ek. Medelfyllig, torr, god, fruktig och utvecklad smak med rätt stram syra, mycket bra längd med komplexa aromer och rent slut. 996 fl.
 • BETYG

  16
  299:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  92965
  Fin, lite utvecklad doft med svarta vinbär, plommon, korinter, ceder, ek och örter i tonerna. Medelfyllig, fint fruktig och smått utvecklad smak med stadig tanninstruktur, fin, ren syra, utmärkt längd och rent, fast slut. Bra ursprungskaraktär.
 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  93336
  Stor, utvecklad doft med bär och blad av svarta vinbär, korinter, ceder, ek och örter. Medelfyllig, fruktig och lite utvecklad smak med strama tanniner, bra syra och utmärkt längd med sammansatta aromer. Ursprungstypiskt.&nbsp;&nbsp;
 • BETYG

  16
  359:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  93488
  Ung, fruktig doft med äpple, persika, krusbär, mineral och ek i tonerna. Medelfyllig, torr, fruktig och nyanserad smak med balanserat ekinslag, mogen syra, utmärkt längd och rent, gott slut med mineralkaraktär.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Frankrike, Bordeaux, Occitani
  93497
  Fruktig doft med gula äpplen, persika, citron och mineral. Torr, fruktig smak med småbubblig mousse, fin, fräsch syra och riktigt bra längd med nyanserade toner. Ekologiskt.
 • BETYG

  15
  249:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Listrac
  94483
  Smått utvecklad doft med svarta vinbär, mörka körsbär, plommon, korint, ceder, örter och ek. Medelfyllig, lite utvecklad smak med tydliga, rätt torra tanniner, fin syra, bra balans och utmärkt längd med sammansatta toner och småvarm avslutning.
 • BETYG

  16
  430:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  55548
  Fyllig, fruktdriven doft av mogna björnbär, svarta vinbär, kaffe, blod rostade fat. Fyllig, rund fruktdriven, internationell smak med generös frukt, integrerad fruktsyra och tydliga men runda tanniner i en generös kropp.
 • BETYG

  15,5
  450:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  55549
  Aromatisk, lätt kryddig doft av björnbär, svarta vinbär, hallon och plommon med viss mognad. Drygt medelfyllig, mjukt smak med balanserad frukt, frisk fruktsyra och något torrare tanniner i eftersmaken.
 • BETYG

  16
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Saint-Émilion Grand Cru
  70141
  Aromatisk doft av björnbär, svarta vinbär, ceder, blyerts, smörkola, gul lakrits, kryddnejlika och rostade fat. Ganska fyllig, lagom stram smak med bra frukt, stringent fruktsyra med tydliga tanniner i en medelfyllig kropp.
 • BETYG

  16
  349:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pomerol
  94474
  Öppen, fint utvecklad doft med färska och torkade plommon, blåbär, korint, kaffe, svartvinbärsblad, ny ek och lite örter. Drygt medelfyllig, fruktig och lite utvecklad smak med god kropp, bra balans med fin syra och tydliga, ekiga tanniner, utmärkt längd med komplexa toner och varm avslutning.
 • BETYG

  15
  229:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Graves
  92950
  Öppen, fruktig doft med svartvinbärsblad, nässlor, gröna äpplen, lite vax, ek och mineral. Medelfyllig, torr smak med fint fruktig attack, sammansatt mitt med örter, nässlor och fat, bra syra och utmärkt längd. Cuvée av sémillon, sauvignon blanc och lite muscadelle.
 • BETYG

  16
  429:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Margaux
  78667
  Dov, lätt mullrande doft av svarta vinbär, björnbär, plommon, kaffe, höstlöv och ett stänk ceder och blyertspenna. Balanserad smak med bra frukt av mörka bär, tydliga, men avrundade tanniner, pigg fruktsyra i bra balans i en generös kostym med bra längd.
 • BETYG

  13,5
  189:-
  Prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Crémant
  53763
  Dov doft av mogna, gula päron, vita persikor och ett stänk fernissa. Medelfyllig, ren smak med ganska frisk fruktsyra och något storbubblig mousse.&nbsp;<span style="color: inherit;">80% semillon, 20% ugni blanc</span>
 • BETYG

  12,5
  189:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Frankrike, Bordeaux
  53814
  Parfymerad doft av hallon, rosor, smörkola och rostat bröd. Torr smak med rik mousse, lite beska, balanserad fruktsyra samt ett kort avslut.&nbsp;<span style="color: inherit;">80% merlot, 20% cabernet franc</span>
 • BETYG

  16
  349:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, Moulis
  92570
  Fruktig doft med svarta vinbär, blå plommon, korinter, ceder, ek och lite läder. Medelfyllig, fint fruktig smak med god början, komplext mittparti med stadiga tanniner och bra syra, god balans, utmärkt längd, fast slut och fin eftersmak. Ursprungstypisk, lite robustare bordeaux. 1200 fl.
 • BETYG

  15
  289:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion Grand Cru
  54517
  Öppen, fruktig doft av björnbär, svartvinbärskaramell och smörkola med ett uns vanilj och grön paprika. Rund, balanserad, tillgänglig smak med generös frukt, integrerad fruktsyra och runda tanniner i en stor kostym.
 • BETYG

  16
  429:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Margaux
  78667
  Dov, lätt mullrande doft av svarta vinbär, björnbär, plommon, kaffe, höstlöv och ett stänk ceder och blyertspenna. Balanserad smak med bra frukt av mörka bär, tydliga, men avrundade tanniner, pigg fruktsyra i bra balans i en generös kostym med bra längd.
 • BETYG

  14,5
  159:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur
  54538
  Doft av svarta vinbär, ceder, stall, läder, vanilj, paprika och viol. Smak med lätt syrliga fruktsyror och torra, men återhållna tanniner med ett torrt slut. Doften bäst. <div><br></div>
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur
  75312
  Drygt medelfyllig doft av mörka plommon, svarta vinbär, stall, smörkola och rostad ek. Ung, ganska fyllig smak av björnbär med frisk fruktsyra och bra bett i tanninerna.
 • BETYG

  13,5
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Côtes de Bourg
  50123
  Drygt medelstor doft av svarta vinbär, svart lakrits, Kungen av Danmark, mörk choklad och ett stänk ek. Drygt medelfyllig smak med bra balans mellan ganska unga tanniner och frisk syra.
 • BETYG

  14
  195:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Lussac Saint-Émilion
  Generös doft av svarta vinbär björnbär, plommon, mörk choklad och ek. Ung, fruktig smak med frisk, nästan hög fruktsyra och tydliga tanniner i en drygt medelfyllig kropp. 100% cabernet sauvignon
 • BETYG

  15
  259:-
  Prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan
  93522
  Mogen doft med honung, gula äpplen, gula plommon, persika, örter, ek och mineral. Medelfyllig, torr, mogen och nyansrik smak med fin balans, mycket bra längd och välavvägt slut med lätt sälta. Perfekt att dricka nu. 1200 fl.
 • BETYG

  16
  299:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Margaux
  95993
  Lite återhållen, fruktig doft med svarta vinbär, blå plommon, örter och ek i tonerna. Medelfyllig, fint fruktig och utvecklad smak med slipade tanniner, fin syra, utmärkt längd med komplexa aromer, och rent, gott slut med värme. Ursprungstypiskt vin med fin stil.&nbsp;<span style="color: inherit;">3600 fl.</span><div><br></div>
 • BETYG

  16
  169:-
  Prisvärt
  Sött vin Sött vin
  Frankrike, Bordeaux, Sauternes
  4684
  Avrundad, lite återhållen doft med mogen persika, torkade aprikoser, honung, ek och vanilj bland tonerna. Medelfyllig, söt, len och avrundad smak med god, lite simmig kropp, fin, integrerad syra, utmärkt längd med komplexa aromer och gott slut. Ekologiskt.
 • BETYG

  15
  239:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  2843
  Fruktig, smått utvecklad smak med svarta vinbär, blå plommon, örter och ek. Medelfyllig, fruktig och utvecklad smak med goda tanniner, balanserad, bra syra, riktigt fin längd och rätt stadig avslutning.&nbsp;
 • BETYG

  15
  237:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  90082
  Fruktig, lite utvecklad doft med svarta vinbär, blåbär, blå plommon, korinter, rostad ek och kaffe i tonerna. Medelfyllig, fin, fruktig smak med ganska utvecklade toner, god tanninstruktur, fin, ren syra, utmärkt längd och fräscht, gott slut. Ursprungstypiskt. 14 %. 1800 fl.
 • BETYG

  14
  219:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur
  91109
  Öppen och utvecklad doft med blå plommon, svarta vinbär, en del örtiga toner och fat. Medelfyllig, utvecklad och rätt sammansatt smak med ganska stadig tanninstruktur, bra, balanserad syra, god längd och viss tyngd i avslutningen. Ekologiskt. 14 %. 3600 fl.