Frankrike, Bordeaux

Allmänt

Bordeaux är kanske världens mest kända vindistrikt och troligtvis det förnämsta rödvindistriktet alla kategorier. Distriktet är mest känt för sina röda, robusta och långlivade viner. Eftersom ca 90 % av Bordeaux`s produktion utgörs av röda viner är det inte så konstigt att det är det som man förknippas med i första hand men i området finns över 50 appelationer som även täcker in vita viner (torra till söta), mousserande, rosè och destillerat vin. Bordeaux historia, som ett av de ledande områdena inom vinproduktion, sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Historia

Över 2000 år sedan – Kelter eller möjligtvis Romare var de första att plantera vinstockar i området 300-talet – Poeten Ausonius (310-393 e kr) var den förste som omnämnde vinerna från Bordeaux i skrift, han har även gett namn åt slottet Chateau Ausone i St. Emilion 1152 – Eleonora, drottningen av Frankrike, gifter sig med med den engelske kronprinsen Henry. Med henne följer Akvitanien och Poitou (bl.a. Bordeaux och Cognac) 1154 – Henry blir engelsk kung, de får 8 barn varav Richard Lejonhjärta är den mest kända 1203 - Johan, ett av Henrys andra barn är kung. Han ger Bordeaux tullfrihet till England. Här börjar Bordeaux första internationella storhetstid. Under 1200-talet exporteras årligen ca 80000 tonneaux till England (1 tonneaux = 4 barriquer = 900 liter) Engelsmännen kallade vinet för Claret. 1453 – Bordeaux införlivas i Frankrike vid det ”hundraåriga krigets” slut, det leder till en markant nedgång i exporten. 1600-talet – Hansan börjar idka handel med Bordeaux. Médoc är fortfarande ett träsk men börjar dräneras och dikas ut av holländare i slutet av 1600-talet. 1855 – Vid världsutställningen 1855 i Paris, den andra i ordningen, klassificeras Bordeauxvinerna (Médoc och Graves) vilket leder till en enorm uppmärksamhet. Den klassificeringen gäller än i dag. 1860-talet – Vinlusens härjningar innebär ett stort avbräck liksom på de flesta andra områden i gamla världen. 1940-talet – Bordeaux börjar återigen få stor internationell status. En ny storhetstid, som varar än, tar fart. 1955 – St. Emilion genomför en klassificering av sina vingårdar 1973 – Chateau Mouton-Rothschild upphöjs till 1:a Cru

Vinlagar

Vinodlingen och produktionen i Frankrike kontrolleras av Institut National des Appellations d`Origin (INAO). Frankrikes vinlagstiftning följer EUs övergripande regelverk. Från augusti 2009 ska de nya beteckningarna gälla. Man stöter givetvis på de gamla beteckningarna på flaskor från tidigare årgångar än 2009 men även efter kan man se AOC och även AOC-AOP på en del viner. Frankrikes viner delas in i 3 klasser. AOP (AOC) – Är den högsta klassen. Den garanterar vinets geografiska ursprung, druvsorter, skördeuttag, alkoholhalt, produktionsmetoder osv. I Bordeaux är ca 98% av allt vin i denna klass. IGP – Är oftast enklare viner. De kommer också från ett geografiskt avgränsat område men är inte lika hårt reglerade i övrigt. Oftast är det druvsammansättningen som inte håller AOP-klass. Vin de France – Den lägsta klassen, vin utan geografisk beteckning (mer än Frankrike). Här är restriktionerna än mindre. Det finns nästan 60 unika appellationer i Bordeaux, flera av dem har tillåtelse att göra flera olika viner. - Regionala appellationer Det finns fyra regionala AOP som är tillåtna i hela Bordeaux AOP Bordeaux för både röda, rosé/Clairet (inte Claret) och vita (torra = sec, halvtorra och söta) viner. AOP Bordeaux Supérieur för röda och söta vita. Den innefattar samma geografiska område men har högre kvalitetskrav gällande bl.a. skördeuttag, lagring och alkoholhalt. AOP Bordeaux Supérieur Blanc för söta vita viner AOP Crémant de Bordeaux för mousserande vitt gjort på den traditionella metoden Eftersom ca 98% av Bordeaux produktion är AOP-viner. Man stöter m.a.o. sällan på annat än AOP-viner från Bordeaux.

Geografi

Det finns 6 kommunappellationer i Haut-Medoc, de fyra främsta är St-Estèphe som är den nordligaste av de fyra. Högre andel lera och lite större andel Merlot. Fylliga och robusta viner. 5 klassade slott Paullac med det tjockaste lagret grus och det högsta anseendet i hela Bordeaux med hela tre Premier Cru-slott. Viner med stor lagringspotential. Saint-Julien producerar minst volym av de fyra. Eleganta viner, fem andra cru-slott Margaux som är den största av de fyra har ofta kalkstensgrund med grusig jordmån med inblandning av sand. Större variation på vinerna. Totalt 21 klassificerade slott varav ett Premier Cru. Graves producerar 2/3 rött och 1/3 vitt vin. Graves fick sin första egna klassificering för röda och torra vita viner 1953. Idag har totalt 16 vingårdar cru classé-status för sina röda och/eller vita viner. Pessac-Léognan som är en del av Graves fick en egen appellation 1987 där återfinns samtliga 16. AOP Sauternes utgör en egen appellation för enbart söta vita viner. Vinerna är gjorda på ädelrötade viner (Botrytis cinerea) och domineras av Sémillon. Kommuner har rätt att använda AOP Sauternes för sina viner – Barsac, Bommes, Fargues, Preignac och Sauternes. De söta vita vinerna delades in i två nivåer 1855 – 1er och 2ème Cru Classé. Undantaget är områdets lysande stjärna Château d`Yquem som fick en egen klassificering - 1er Cru Supérieur. De två kommunerna som har högst anseende på högra stranden är St.-Emilion och Pomerol. Här är det aningen svalare och andelen lerjord är hög. Merlot är i de flesta fall den dominerande druvan. St.-Emilion klassificerades första gången 1958. Revidering har skett 69, 85, 96 óch 2012. Fyra slott har den högsta klassificeringen – Ch Angèlus, Ch Ausone, Ch Cheval Blanc och Ch Pavie. Pomerol saknar officiell klassificering men Ch Pétrus räknas som områdets och även ett av världens absolut förnämsta viner.

Klimat

Bordeaux som ligger i sydvästra Frankrike har ett milt havsklimat som påverkas av Atlanten och Girondeviken. Golfströmmen reglerar Atlantens temperatur och de stora vattenmassorna jämnar ut lufttemperaturen i området. Detta innebär bl.a. att det sällan är frost på våren och att det är varmt länge på hösten så druvorna hinner mogna. Bordeaux har mycket regn (snitt på 950mm/år) och hög luftfuktighet. Kvaliteten på vinerna kan variera en hel del. Detta beror helt på variationerna i klimatet, frost, hagel, regn (hur mycket och när), osv.

Övrigt

Bordeaux är en av de största sammansatta vinregionerna i världen med en total area av ca 117000 ha. Produktionen av AOP-viner är nästan 800 miljoner flaskor/år, vilket är mest i Frankrike Bordeaux är Frankrikes största appellation för kvalitetsvin, endast ca 2% faller utanför AOP-systemet. Rött vin dominerar och står för ca 90% av produktionen idag. Andelen rött vin har stigit kraftigt under de senaste decennierna. Så sent som på 50-talet var över hälften av produktionen vitt vin. I stort sett alla viner är blandviner. Gårdarna är oftast tätt planterade med upp mot 10000 plantor/hektar. Rankorna är oftast uppbundna enligt Guyot-systemet. Ekfaten som i allmänhet används i Bordeaux kallas barrique och rymmer 225 liter. I samband med världsutställningen 1855 gjordes en klassificering av vinerna från Bordeaux. De som var i framkant och bedömdes var vinerna på vänstra stranden. Detta är fortfarande den viktigaste (trots många senare försök) klassificeringen. Klassificeringen grundades på vinets pris de senaste åren. Alla viner från Bordeaux som är klassificerade kallas för Grand Cru Classé och är indelade i 5 nivåer från femte-cru till den högsta som heter Premier Cru. De fyra slotten som fick Premier Cru classé 1855 är Ch Lautor och Ch Lafitte Rothschild (Pauillac), Ch Margaux (Margaux) och Ch Haut-Brion (Graves, nuvarande Pessac-Leognan). 1973 skedde den hittills enda förändringen i klassificeringen då Ch Mouton-Rothschild klassades upp till Premier Cru. Den näst viktigaste klassificeringen i Médoc och Haut-Médoc heter Cru Bourgeois och kom 1932. Den ska revideras löpande och bygga på vinets individuella kvalitet. Senaste uppdateringen kom 2008.

 • BETYG

  16
  299:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  92965
  Fin, lite utvecklad doft med svarta vinbär, plommon, korinter, ceder, ek och örter i tonerna. Medelfyllig, fint fruktig och smått utvecklad smak med stadig tanninstruktur, fin, ren syra, utmärkt längd och rent, fast slut. Bra ursprungskaraktär.
 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  93336
  Stor, utvecklad doft med bär och blad av svarta vinbär, korinter, ceder, ek och örter. Medelfyllig, fruktig och lite utvecklad smak med strama tanniner, bra syra och utmärkt längd med sammansatta aromer. Ursprungstypiskt.  
 • BETYG

  16
  359:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin från Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  93488
  Ung, fruktig doft med äpple, persika, krusbär, mineral och ek i tonerna. Medelfyllig, torr, fruktig och nyanserad smak med balanserat ekinslag, mogen syra, utmärkt längd och rent, gott slut med mineralkaraktär.
 • BETYG

  14
  189:-
  Prisvärt
  Mousserande vin från Frankrike, Bordeaux, Occitani
  93497
  Fruktig doft med gula äpplen, persika, citron och mineral. Torr, fruktig smak med småbubblig mousse, fin, fräsch syra och riktigt bra längd med nyanserade toner. Ekologiskt.
 • BETYG

  15
  249:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Listrac
  94483
  Smått utvecklad doft med svarta vinbär, mörka körsbär, plommon, korint, ceder, örter och ek. Medelfyllig, lite utvecklad smak med tydliga, rätt torra tanniner, fin syra, bra balans och utmärkt längd med sammansatta toner och småvarm avslutning.
 • BETYG

  16
  349:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Pomerol
  94474
  Öppen, fint utvecklad doft med färska och torkade plommon, blåbär, korint, kaffe, svartvinbärsblad, ny ek och lite örter. Drygt medelfyllig, fruktig och lite utvecklad smak med god kropp, bra balans med fin syra och tydliga, ekiga tanniner, utmärkt längd med komplexa toner och varm avslutning.
 • BETYG

  15
  229:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Frankrike, Bordeaux, Graves
  92950
  Öppen, fruktig doft med svartvinbärsblad, nässlor, gröna äpplen, lite vax, ek och mineral. Medelfyllig, torr smak med fint fruktig attack, sammansatt mitt med örter, nässlor och fat, bra syra och utmärkt längd. Cuvée av sémillon, sauvignon blanc och lite muscadelle.
 • BETYG

  16
  429:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Margaux
  78667
  Dov, lätt mullrande doft av svarta vinbär, björnbär, plommon, kaffe, höstlöv och ett stänk ceder och blyertspenna. Balanserad smak med bra frukt av mörka bär, tydliga, men avrundade tanniner, pigg fruktsyra i bra balans i en generös kostym med bra längd.
 • BETYG

  13,5
  189:-
  Prisvärt
  Mousserande vin från Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Crémant
  53763
  Dov doft av mogna, gula päron, vita persikor och ett stänk fernissa. Medelfyllig, ren smak med ganska frisk fruktsyra och något storbubblig mousse.&nbsp;<span style="color: inherit;">80% semillon, 20% ugni blanc</span>
 • BETYG

  12,5
  189:-
  Ej prisvärt
  Mousserande vin från Frankrike, Bordeaux
  53814
  Parfymerad doft av hallon, rosor, smörkola och rostat bröd. Torr smak med rik mousse, lite beska, balanserad fruktsyra samt ett kort avslut.&nbsp;<span style="color: inherit;">80% merlot, 20% cabernet franc</span>
 • BETYG

  16
  349:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, Moulis
  92570
  Fruktig doft med svarta vinbär, blå plommon, korinter, ceder, ek och lite läder. Medelfyllig, fint fruktig smak med god början, komplext mittparti med stadiga tanniner och bra syra, god balans, utmärkt längd, fast slut och fin eftersmak. Ursprungstypisk, lite robustare bordeaux. 1200 fl.
 • BETYG

  15
  289:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion Grand Cru
  54517
  Öppen, fruktig doft av björnbär, svartvinbärskaramell och smörkola med ett uns vanilj och grön paprika. Rund, balanserad, tillgänglig smak med generös frukt, integrerad fruktsyra och runda tanniner i en stor kostym.
 • BETYG

  16
  429:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Margaux
  78667
  Dov, lätt mullrande doft av svarta vinbär, björnbär, plommon, kaffe, höstlöv och ett stänk ceder och blyertspenna. Balanserad smak med bra frukt av mörka bär, tydliga, men avrundade tanniner, pigg fruktsyra i bra balans i en generös kostym med bra längd.
 • BETYG

  14,5
  159:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur
  54538
  Doft av svarta vinbär, ceder, stall, läder, vanilj, paprika och viol. Smak med lätt syrliga fruktsyror och torra, men återhållna tanniner med ett torrt slut. Doften bäst. <div><br></div>
 • BETYG

  14
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur
  75312
  Drygt medelfyllig doft av mörka plommon, svarta vinbär, stall, smörkola och rostad ek. Ung, ganska fyllig smak av björnbär med frisk fruktsyra och bra bett i tanninerna.
 • BETYG

  13,5
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Côtes de Bourg
  50123
  Drygt medelstor doft av svarta vinbär, svart lakrits, Kungen av Danmark, mörk choklad och ett stänk ek. Drygt medelfyllig smak med bra balans mellan ganska unga tanniner och frisk syra.
 • BETYG

  14
  195:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Lussac Saint-Émilion
  Generös doft av svarta vinbär björnbär, plommon, mörk choklad och ek. Ung, fruktig smak med frisk, nästan hög fruktsyra och tydliga tanniner i en drygt medelfyllig kropp. 100% cabernet sauvignon
 • BETYG

  15
  259:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Frankrike, Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan
  93522
  Mogen doft med honung, gula äpplen, gula plommon, persika, örter, ek och mineral. Medelfyllig, torr, mogen och nyansrik smak med fin balans, mycket bra längd och välavvägt slut med lätt sälta. Perfekt att dricka nu. 1200 fl.
 • BETYG

  16
  299:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Margaux
  95993
  Lite återhållen, fruktig doft med svarta vinbär, blå plommon, örter och ek i tonerna. Medelfyllig, fint fruktig och utvecklad smak med slipade tanniner, fin syra, utmärkt längd med komplexa aromer, och rent, gott slut med värme. Ursprungstypiskt vin med fin stil.&nbsp;<span style="color: inherit;">3600 fl.</span><div><br></div>
 • BETYG

  16
  169:-
  Prisvärt
  Sött vin från Frankrike, Bordeaux, Sauternes
  4684
  Avrundad, lite återhållen doft med mogen persika, torkade aprikoser, honung, ek och vanilj bland tonerna. Medelfyllig, söt, len och avrundad smak med god, lite simmig kropp, fin, integrerad syra, utmärkt längd med komplexa aromer och gott slut. Ekologiskt.
 • BETYG

  15
  239:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  2843
  Fruktig, smått utvecklad smak med svarta vinbär, blå plommon, örter och ek. Medelfyllig, fruktig och utvecklad smak med goda tanniner, balanserad, bra syra, riktigt fin längd och rätt stadig avslutning.&nbsp;
 • BETYG

  15
  237:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  90082
  Fruktig, lite utvecklad doft med svarta vinbär, blåbär, blå plommon, korinter, rostad ek och kaffe i tonerna. Medelfyllig, fin, fruktig smak med ganska utvecklade toner, god tanninstruktur, fin, ren syra, utmärkt längd och fräscht, gott slut. Ursprungstypiskt. 14 %. 1800 fl.
 • BETYG

  14
  219:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur
  91109
  Öppen och utvecklad doft med blå plommon, svarta vinbär, en del örtiga toner och fat. Medelfyllig, utvecklad och rätt sammansatt smak med ganska stadig tanninstruktur, bra, balanserad syra, god längd och viss tyngd i avslutningen. Ekologiskt. 14 %. 3600 fl.
 • BETYG

  16
  449:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, Saint-Estèphe
  94278
  Stor, klassisk, fruktig och ekig doft med svarta vinbär, korinter, stall, ceder, örter och lite tobak. Drygt medelfyllig, rik, fruktig och sammansatt smak med bra kropp, torra ektanniner, fin, balanserad syra och ordentlig längd. Lite robust som så ofta från Saint Estèphe. 14 %. 360 fl.&nbsp;
 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, Saint-Julien
  95992
  Stor, fint utvecklad doft med svarta vinbär, blåbär, plommon, korint, ceder, kaffe, lite örter och ek. Medelfyllig, utvecklad och komplex smak med täta, mogna tanniner, bra syra, utmärkt längd och viss värme i avslutningen. Ursprungstypiskt. <div>13,5 %. 4200 fl. </div><div><br></div>
 • BETYG

  15,5
  299:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  53810
  Dov doft av svart lakrits, mörk choklad, svarta vinbär, björnbär', plommon, ceder och ett stänk blyerts. Fyllig, fruktdriven smak med pigg fruktsyra och tydliga, men runda tanniner i en ganska fyllig kropp.
 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  53809
  Fyllig, fruktig doft av mörka plommon, björnbär, ceder, smörkola, svarta vinbär, ek och mörk choklad. Drygt medelfyllig smak med hög fruktsyra och tydliga tanniner.
 • BETYG

  15
  299:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  53819
  Medelfyllig doft av plommon, svarta vinbär, ek, stram ceder med inslag av kokt smörkola. Drygt medelfyllig smak med frisk fruktsyra och tydliga tanniner.
 • BETYG

  13
  99:-
  Mer än prisvärt
  Mousserande vin från Frankrike, Bordeaux
  54041
  Ganska generös doft av gula plommon, päronglass och vanilj. Ren, lite småfet kropp med bra syra och trevlig mousse.
 • BETYG

  15
  259:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, Moulis
  94217
  Stor doft med svarta vinbär, blåbär, plommon, ek, örter och ceder. Medelfyllig, ganska utvecklad smak med tydliga, rätt torra tanniner, bra syra, tilltagen längd och lite torr avslutning. Robust. 13,5 %. 480 fl.
 • BETYG

  16
  225:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Médoc
  94225
  Öppen och utvecklad doft med svarta vinbär, blåbär, blå plommon, örter och ek i djupa toner. Medelfyllig, fruktig och utvecklad smak med komplexa aromer, stadiga tanniner, bra syra, utmärkt och gott slut. Ursprungstypiskt. 13,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  12
  179:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur
  2733
  Ung, fruktig smak med toner av gräs och bär och blad av svarta vinbär. Medelfyllig, ung, stram smak med tydliga tanniner, bra syra och anständig längd. Instegsbordeaux. 14 %.&nbsp;
 • BETYG

  14
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Medoc
  3532
  Rätt ung, fruktig doft med svarta vinbär, plommon, gräs, örter, ek och ceder i tonerna. Medelfyllig, god, fruktig och lite utvecklad smak med sammansatta toner, bra struktur med rätt strama tanniner, balanserad syra, schysst längd och varm, ombonad avslutning. Ursprungstypiskt. 13,5 %.&nbsp;
 • BETYG

  14,5
  199:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Frankrike, Bordeaux, Graves
  95674
  Fin, ung doft med persika, äpple, mogen citrus, ek, smör och mineral. Medelfyllig, torr, fruktig och ekig smak med lätta tanniner, god syra, utmärkt längd och torrt slut. Semillon och sauvignon blanc. 26/11, 1200 fl.&nbsp;
 • BETYG

  16,5
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion, Saint-Emilion Grand Cru
  92345
  Återhållen, lite utvecklad doft med mörka bär, blå plommon, korint, ceder, örter och fin ek. Medelfyllig, fruktig och lite utvecklad smak med god attack, mittparti med komplexa aromer, bra struktur med mogna tanniner, utmärkt längd och gott slut. Merlot, cabernet franc och cabernet sauvignon. 26/11, 240 fl.&nbsp;
 • BETYG

  16
  439:-
  Ej prisvärt
  Vitt vin från Frankrike, Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan
  93877
  Utvecklad doft med mogna, gula frukter, fat, smör och mineral. Medelfyllig, torr, utvecklad och sammansatt smak med lätta fattanniner, fin, mogen syra, oantastlig längd och rent, gott slut. 12/11, 270 fl.&nbsp;
 • BETYG

  16,5
  459:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, Pauillac
  93918
  Fruktig doft med svarta vinbär och andra mörka bär, plommon, korinter, fat, choklad och örter. Medelfyllig, fruktig smak med sammansatta toner, god struktur med återhållna tanniner och fin syra, bra balans och utmärkt längd. Cabernet sauvignon och merlot. 12/11, 120 fl.&nbsp;
 • BETYG

  14
  199:-
  Prisvärt
  Vitt vin från Frankrike, Bordeaux, Graves
  90629
  Utvecklad doft med äpple, krusbär, lite örter, ek, smör och mineral. Medelfyllig, torr, utvecklad och sammansatt smak med balanserad syra och ihållande längd. Vin av sauvignon blanc och semillon. 26/11, 4800 fl.&nbsp;
 • BETYG

  16,5
  279:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, Margaux
  93865
  Smått utvecklad doft med svarta vinbär, plommon, örter och ek i tonerna. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med bra tanninstruktur, balanserad syra, utmärkt längd och gott slut. Cabernet sauvignon och merlot. 12/11, 600 fl.&nbsp;
 • BETYG

  16,5
  459:-
  Ej prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion, Saint-Emilion Grand Cru
  90668
  Utvecklad doft med blå plommon, korint, blåbär, örter, ceder och ek. Medelfyllig, utvecklad och rätt nyanserad smak med lite torr tanninstruktur, bra, balanserad syra, utmärkt längd och rent slut. Cuvée av merlot och cabernet franc.&nbsp;&nbsp;<span style="color: inherit;">26/11, 240 fl.</span>
 • BETYG

  14
  159:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Blaye Côtes de Bordeaux
  93871
  Lite återhållen, fruktig doft med plommon, svartvinbär, örter och fat bland tonerna. Medelfyllig, fruktig smak med god kropp, lite torr tanninstruktur, bra syra och ordentlig längd med sammansatta aromer. Cuvée av merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc. 3600 fl, 12/10.&nbsp;
 • BETYG

  14
  219:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  51376
  Dov doft av mörka plommon, björnbär, ett stänk smörkola, hallonbåtar och lagom ek. Ganska fruktdriven smak med vital fruktsyra, runda tanniner i en medelstor kropp.
 • BETYG

  13,5
  156:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Graves de Vayres
  51406
  Aromatisk, angenäm, torr doft av björnbär, mörka plommon, skog, svart lakrits och måttfull ek. Medelfyllig smak med frisk fruktsyra och lagom torra tanniner i en medelfyllig kropp.
 • BETYG

  16
  379:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion Grand Cru
  92185
  <div>Utvecklad doft med blå plommon, korint, mörka bär, örter och ek. Medelfyllig, rik, utvecklad smak med god kropp, komplexa aromer, bra struktur med mogna tanniner och god syra, utmärkt längd och fast slut. Cuvée av merlot, cabernet franc och lite cabernet sauvignon. 7/9, 3600 fl. </div><div><br></div>
 • BETYG

  15
  239:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Médoc
  92363
  Smått utvecklad doft med svarta vinbär, plommon, örter och ek. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med god struktur av mogna, runda tanniner och bra syra, riktigt fin längd och god balans. Lanseras 24/9.&nbsp;
 • BETYG

  15
  279:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion Grand Cru
  93600
  Rund doft av björnbär, blåbär, smörkola, kokt kronärtskocka, grön paprika, pepparkaka, blyerts, kokos och en del ny ek. Eken slår an i anslaget med ung, blå frukt med pigg fruktsyra och unga, runda tanniner i en medelfyllig kropp.
 • BETYG

  15
  229:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Castillon Côtes de Bordeaux
  90515
  Lite utvecklad doft med plommon, korinter, mörka bär, örter och ek. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med robusta tanniner, fin syra, tilltagen längd och varm avslutning. Merlotdominerat. Lanseras 31/8, 1200 fl.&nbsp;
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin från Frankrike, Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan
  95209
  Stor, öppen och utvecklad doft med gröna äpplen, kryddörter, lime, fat och mineral. Medelfyllig, torr, utvecklad och rätt komplex smak fin mineralkaraktär, balanserad, bra syra, utmärkt längd och gott slut. Fint utvecklad bordeaux att dricka nu. Lanseras 17/8, 840 fl.
 • BETYG

  16
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, Saint-Julien
  92140
  Trevligt utvecklad doft med svarta vinbär, blå plommon, örter, rostad ek, ceder och tobak. Medelfyllig, fint fruktig smak med utvecklade aromer, mogna tanniner och syror, utmärkt längd med komplexa aromer och fast slut med värme. Lanseras 31/8, 360 fl.&nbsp;
 • BETYG

  13
  149:-
  Prisvärt
  Rött vin från Frankrike, Bordeaux
  53057
  Doft av björnbär, korinter, gräs, lite rustika toner av läder, choklad och ceder. Smaken har stadiga tanniner, rik frukt, men väl syrlig, ung fruktsyra.