Frankrike, Bordeaux

Allmänt

Bordeaux är kanske världens mest kända vindistrikt och troligtvis det förnämsta rödvindistriktet alla kategorier. Distriktet är mest känt för sina röda, robusta och långlivade viner. Eftersom ca 90 % av Bordeaux`s produktion utgörs av röda viner är det inte så konstigt att det är det som man förknippas med i första hand men i området finns över 50 appelationer som även täcker in vita viner (torra till söta), mousserande, rosè och destillerat vin. Bordeaux historia, som ett av de ledande områdena inom vinproduktion, sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Historia

Över 2000 år sedan – Kelter eller möjligtvis Romare var de första att plantera vinstockar i området 300-talet – Poeten Ausonius (310-393 e kr) var den förste som omnämnde vinerna från Bordeaux i skrift, han har även gett namn åt slottet Chateau Ausone i St. Emilion 1152 – Eleonora, drottningen av Frankrike, gifter sig med med den engelske kronprinsen Henry. Med henne följer Akvitanien och Poitou (bl.a. Bordeaux och Cognac) 1154 – Henry blir engelsk kung, de får 8 barn varav Richard Lejonhjärta är den mest kända 1203 - Johan, ett av Henrys andra barn är kung. Han ger Bordeaux tullfrihet till England. Här börjar Bordeaux första internationella storhetstid. Under 1200-talet exporteras årligen ca 80000 tonneaux till England (1 tonneaux = 4 barriquer = 900 liter) Engelsmännen kallade vinet för Claret. 1453 – Bordeaux införlivas i Frankrike vid det ”hundraåriga krigets” slut, det leder till en markant nedgång i exporten. 1600-talet – Hansan börjar idka handel med Bordeaux. Médoc är fortfarande ett träsk men börjar dräneras och dikas ut av holländare i slutet av 1600-talet. 1855 – Vid världsutställningen 1855 i Paris, den andra i ordningen, klassificeras Bordeauxvinerna (Médoc och Graves) vilket leder till en enorm uppmärksamhet. Den klassificeringen gäller än i dag. 1860-talet – Vinlusens härjningar innebär ett stort avbräck liksom på de flesta andra områden i gamla världen. 1940-talet – Bordeaux börjar återigen få stor internationell status. En ny storhetstid, som varar än, tar fart. 1955 – St. Emilion genomför en klassificering av sina vingårdar 1973 – Chateau Mouton-Rothschild upphöjs till 1:a Cru

Vinlagar

Vinodlingen och produktionen i Frankrike kontrolleras av Institut National des Appellations d`Origin (INAO). Frankrikes vinlagstiftning följer EUs övergripande regelverk. Från augusti 2009 ska de nya beteckningarna gälla. Man stöter givetvis på de gamla beteckningarna på flaskor från tidigare årgångar än 2009 men även efter kan man se AOC och även AOC-AOP på en del viner. Frankrikes viner delas in i 3 klasser. AOP (AOC) – Är den högsta klassen. Den garanterar vinets geografiska ursprung, druvsorter, skördeuttag, alkoholhalt, produktionsmetoder osv. I Bordeaux är ca 98% av allt vin i denna klass. IGP – Är oftast enklare viner. De kommer också från ett geografiskt avgränsat område men är inte lika hårt reglerade i övrigt. Oftast är det druvsammansättningen som inte håller AOP-klass. Vin de France – Den lägsta klassen, vin utan geografisk beteckning (mer än Frankrike). Här är restriktionerna än mindre. Det finns nästan 60 unika appellationer i Bordeaux, flera av dem har tillåtelse att göra flera olika viner. - Regionala appellationer Det finns fyra regionala AOP som är tillåtna i hela Bordeaux AOP Bordeaux för både röda, rosé/Clairet (inte Claret) och vita (torra = sec, halvtorra och söta) viner. AOP Bordeaux Supérieur för röda och söta vita. Den innefattar samma geografiska område men har högre kvalitetskrav gällande bl.a. skördeuttag, lagring och alkoholhalt. AOP Bordeaux Supérieur Blanc för söta vita viner AOP Crémant de Bordeaux för mousserande vitt gjort på den traditionella metoden Eftersom ca 98% av Bordeaux produktion är AOP-viner. Man stöter m.a.o. sällan på annat än AOP-viner från Bordeaux.

Geografi

Det finns 6 kommunappellationer i Haut-Medoc, de fyra främsta är St-Estèphe som är den nordligaste av de fyra. Högre andel lera och lite större andel Merlot. Fylliga och robusta viner. 5 klassade slott Paullac med det tjockaste lagret grus och det högsta anseendet i hela Bordeaux med hela tre Premier Cru-slott. Viner med stor lagringspotential. Saint-Julien producerar minst volym av de fyra. Eleganta viner, fem andra cru-slott Margaux som är den största av de fyra har ofta kalkstensgrund med grusig jordmån med inblandning av sand. Större variation på vinerna. Totalt 21 klassificerade slott varav ett Premier Cru. Graves producerar 2/3 rött och 1/3 vitt vin. Graves fick sin första egna klassificering för röda och torra vita viner 1953. Idag har totalt 16 vingårdar cru classé-status för sina röda och/eller vita viner. Pessac-Léognan som är en del av Graves fick en egen appellation 1987 där återfinns samtliga 16. AOP Sauternes utgör en egen appellation för enbart söta vita viner. Vinerna är gjorda på ädelrötade viner (Botrytis cinerea) och domineras av Sémillon. Kommuner har rätt att använda AOP Sauternes för sina viner – Barsac, Bommes, Fargues, Preignac och Sauternes. De söta vita vinerna delades in i två nivåer 1855 – 1er och 2ème Cru Classé. Undantaget är områdets lysande stjärna Château d`Yquem som fick en egen klassificering - 1er Cru Supérieur. De två kommunerna som har högst anseende på högra stranden är St.-Emilion och Pomerol. Här är det aningen svalare och andelen lerjord är hög. Merlot är i de flesta fall den dominerande druvan. St.-Emilion klassificerades första gången 1958. Revidering har skett 69, 85, 96 óch 2012. Fyra slott har den högsta klassificeringen – Ch Angèlus, Ch Ausone, Ch Cheval Blanc och Ch Pavie. Pomerol saknar officiell klassificering men Ch Pétrus räknas som områdets och även ett av världens absolut förnämsta viner.

Klimat

Bordeaux som ligger i sydvästra Frankrike har ett milt havsklimat som påverkas av Atlanten och Girondeviken. Golfströmmen reglerar Atlantens temperatur och de stora vattenmassorna jämnar ut lufttemperaturen i området. Detta innebär bl.a. att det sällan är frost på våren och att det är varmt länge på hösten så druvorna hinner mogna. Bordeaux har mycket regn (snitt på 950mm/år) och hög luftfuktighet. Kvaliteten på vinerna kan variera en hel del. Detta beror helt på variationerna i klimatet, frost, hagel, regn (hur mycket och när), osv.

Övrigt

Bordeaux är en av de största sammansatta vinregionerna i världen med en total area av ca 117000 ha. Produktionen av AOP-viner är nästan 800 miljoner flaskor/år, vilket är mest i Frankrike Bordeaux är Frankrikes största appellation för kvalitetsvin, endast ca 2% faller utanför AOP-systemet. Rött vin dominerar och står för ca 90% av produktionen idag. Andelen rött vin har stigit kraftigt under de senaste decennierna. Så sent som på 50-talet var över hälften av produktionen vitt vin. I stort sett alla viner är blandviner. Gårdarna är oftast tätt planterade med upp mot 10000 plantor/hektar. Rankorna är oftast uppbundna enligt Guyot-systemet. Ekfaten som i allmänhet används i Bordeaux kallas barrique och rymmer 225 liter. I samband med världsutställningen 1855 gjordes en klassificering av vinerna från Bordeaux. De som var i framkant och bedömdes var vinerna på vänstra stranden. Detta är fortfarande den viktigaste (trots många senare försök) klassificeringen. Klassificeringen grundades på vinets pris de senaste åren. Alla viner från Bordeaux som är klassificerade kallas för Grand Cru Classé och är indelade i 5 nivåer från femte-cru till den högsta som heter Premier Cru. De fyra slotten som fick Premier Cru classé 1855 är Ch Lautor och Ch Lafitte Rothschild (Pauillac), Ch Margaux (Margaux) och Ch Haut-Brion (Graves, nuvarande Pessac-Leognan). 1973 skedde den hittills enda förändringen i klassificeringen då Ch Mouton-Rothschild klassades upp till Premier Cru. Den näst viktigaste klassificeringen i Médoc och Haut-Médoc heter Cru Bourgeois och kom 1932. Den ska revideras löpande och bygga på vinets individuella kvalitet. Senaste uppdateringen kom 2008.

 • BETYG

  15,5
  369:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion Grand Cru
  77056
  Generös, ganska komplex doft av stall, svarta vinbär, plommon, björnbär, bläck, ceder och ek. Fyllig, ung smak med bra, mörk frukt och frisk fruktsyra i en drygt medelstor kropp-
 • BETYG

  14
  169:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur
  57672
  Frisk doft av mörka bär, plommon och blyerts. Medelfyllig kropp med pigg syra och stadiga, ganska runda tanniner.
 • BETYG

  14,5
  148:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc, Cru Bourgeois du Médoc
  55084
  Aromatisk, utvecklad doft av svarta vinbär, blyerts, läder, råtobak och ett stänk stall. Balanserad, tillgänglig smak med trevlig mognad, pigg fruktsyra och lagom tanniner i en medelstor kropp med fint avslut. Ett klockrent fynd att njuta nu och ett antal år framöver!
 • BETYG

  14,5
  229:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  74741
  Ganska fyllig, fruktig doft av svarta vinbär, mörka plommon, björnbär, rostad ek, vanilj med ett stänk smörkola och grön paprika. Ganska fyllig, ännu lite rustik smak med tydlig, torra tanniner och frisk fruktsyra i en medelstor kropp. Bra potential för vidare lagring.
 • BETYG

  13,5
  145:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux
  72984
  Medelstor, lätt örtig doft av björnbär, mörka plommon, smörkola. mörk choklad och måttfull ek. Drygt medelfyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra och tydliga, men avrundade tanniner i en medelstor kropp.
 • BETYG

  13,5
  135:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux
  75792
  Medelfyllig, lite rökig doft av fläder, nässlor och omogna krusbär. Ung, läskande, ganska tillgänglig smak med hög, ren fruktsyra i en medelstor kropp med trevlig längd.
 • BETYG

  14
  179:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc
  92974
  Utvecklad doft med röda och mörka bär, svarta vinbär, rostade fat, kaffe och stall. Torr, medelfyllig, smak med nyanserade aromer, fin syra, balanserade tannier och en lång, lite kryddig avslutning. 13,5 %. 8000 fl.
 • BETYG

  17
  2279:-
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pauillac
  92992
  Fint fruktigt utvecklad doft med svarta vinbär, plommon, stall, choklad och fat. Torr, medelfyllig, fint, fruktig smak med bra syra, täta tanniner, balanserad kropp och en bra längd med ett gott slut. 13,5 %. 60 fl.
 • BETYG

  17
  1800:-
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Saint-Julien
  93620
  Hyfsat utvecklad, nyanserad doft av antikaffär, lagerblad, svartpeppar, kanel, nejlika, svarta vinbär, korinter och torkade örter. Torr, medelfyllig smak med medelsyra, kryddor, blandade semitorkade bär, lingon samt lite tuggiga, fint balanserade tanniner och nyanserat, långt slut med umami. 13,5 %. 84 fl.
 • BETYG

  18
  1629:-
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Margaux
  93612
  Utvecklad, nyanserad doft av kryddskåp, kanel, cassis, björnbär, blåbärsris, murket trä, undervegetation, sötlakrits samt balsamiska inslag. Torr, medelfyllig smak med medelsyra, elegant balanserat med kryddor, mörka semitorkade bär, buljong, integrerade tanniner och långt, mångfacetterat slut med elegans. 14 %. 84 fl.
 • BETYG

  15
  219:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  95588
  Öppen, smått utvecklad doft med toner av svarta vinbär, plommon, örter, fat och choklad. Medelfyllig, utvecklad och sammansatt smak med stadiga tanniner, mogen, balanserad syra, mycket bra längd och fast slut. 13 %. 6000 fl.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
  92732
  Ung, fruktig doft med svarta vinbär, blå plommon, fat, vanilj och lite örter. Medelfyllig, fruktig ung smak med liten, fin rondör, mogna tanniner, fin syra med spänst, riktigt bra längd och småvarm avslutning. 14 %. 8000 fl.
 • BETYG

  14,5
  199:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Côtes de Bordeaux
  92323
  Öppen, fruktig och lite utvecklad doft med blå plommon, svarta vinbär, mörka bär, örter och fat. Medelfyllig, fin, fruktig och sammansatt smak med god tanninstruktur, bra syra, mycket bra längd och ganska varm avslutning. Bra ursprungskaraktär. 14 %. 1800 fl.
 • BETYG

  18
  1355:-
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pauillac
  93527
  Fint utvecklad doft med viss mognad, läder, stall, svarta vinbär, tobak och fat. Torr, medelfyllig smak med mogna tanniner, fin syra, balanserad, komplex smak och en lång eftersmak med viss stallighet. 13 %. 84 fl.
 • BETYG

  16
  369:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Graves
  92982
  Lätt reduktiv doft med nässlor, svarta vinbärsblad, krusbär och något fat. Torr, medelfyllig smak med hög syra, fin kropp och ett långt kryddigt slut. 13,5 %. 240 fl.
 • BETYG

  18
  1355:-
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pauillac
  93527
  Fint utvecklad doft med viss mognad, läder, stall, svarta vinbär, tobak och fat. Torr, medelfyllig smak med mogna tanniner, fin syra, balanserad, komplex smak och en lång eftersmak med viss stallighet. 13 %. 84 fl.
 • BETYG

  17
  1629:-
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Saint-Julien
  93528
  Stor, generös doft av svarta vinbär, kaffe, choklad, lakrits och läder. Torr, drygt medelfyllig smak med avrundade tanniner, balanserad syra och lång eftersmak. 13,5 %. 84 fl.
 • BETYG

  15
  319:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Saint-Julien
  95992
  Fint utvecklad doft med svarta vinbär, blåbär, plommon, kaffe, lite örter, jord och fat. Torr, medelfyllig, utvecklad och komplex smak med täta, mogna tanniner, bra syra, utmärkt längd och viss värme i avslutningen. 13,5 %. 3240 fl.
 • BETYG

  16
  369:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Graves
  92982
  Lätt reduktiv doft med nässlor, svarta vinbärsblad, krusbär och något fat. Torr, medelfyllig smak med hög syra, fin kropp och ett långt kryddigt slut. 13,5 %. 240 fl.
 • BETYG

  15
  210:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Côtes de Bordeaux
  93494
  Fruktig, något utvecklad doft med plommon, mörka bär, en hint av svarta vinbär och fint ekad. Torr, medelfylig smak med mild syra, bra tanninstruktur och ett balanserat, kryddigt slut. 14,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  15,5
  329:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion
  75939
  Ganska stringent doft av svarta vinbär, björnbär, tobak, stjärnanis, plommon, choklad, ceder och rostad ek. Ganska fyllig smak av svarta vinbär, frisk fruktsyra och tydliga tanniner i en medelfyllig kropp med bra längd.
 • BETYG

  12
  139:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux
  72252
  Fruktig, söt doft av björnbär, gula kolasnablar, fruktpastiller och smörkola. Ung smak med ganska hög fruktsyra och relativt torra tanniner.
 • BETYG

  13
  149:-
  Fynd i sin prisklass
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Entre-deux-Mers
  56031
  Doft av svarta vinbärsblad, nässlor, grön sparris, citrus och krita. Ung, lite ostyrig smak med "grön" fruktsyra i en medelstor kropp.
 • BETYG

  13,5
  169:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Entre-deux-Mers
  56030
  Medelstor doft av björnbär, svarta vinbär, rostad ek och ett stänk blyerts. Drygt medelfyllig smak med frisk fruktsyra och torra tanniner med tydlig ek.
 • BETYG

  13,5
  189:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  4136
  Dov, lätt rökig doft av nässlor, krusbär, svarta vinbärsblad. Balanserad smak med trevlig frukt, frisk fruktsyra i en medelstor kropp.
 • BETYG

  14
  249:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  53994
  Öppen, aromatisk doft av svarta vinbär, björnbär, smörkola, stenrök och lågmäld ek. Ung smak med "grön", lite stjälkig fruktsyra och ganska torra tanniner i en medelstor kropp.
 • BETYG

  16
  399:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  55706
  Komplex, rik, rökig doft av citrus, svarta vinbärsblad, nässlor, buxbom, ylle, stenrök, gummi och chokladpraliner. Fyllig, fräsch smak med fint utvecklad frukt, hög, ren fruktsyra i en ganska fyllig kropp med viss oljighet och lång, komplex eftersmak med återhållen ek. MH: 15p För intensiv syra.
 • BETYG

  17
  489:-
  Fynd i sin prisklass
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  Utvecklad, mycket komplex, rökig doft av läcker, mogen frukt, ostronskal, petroleum, nässlor, krusbär, buxbom och mörk choklad. Fyllig, rik, komplex, balanserad smak med utmärkt frukt, frisk fruktsyra i en fyllig, lite simmig kropp med fin struktur med integrerad ek och lång eftersmak. Privatimport
 • BETYG

  16,5
  499:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  70233
  Dov, nyanserad, örtig doft av svarta vinbär, mörka plommon, hallon, nypon, björnbär, kaffe, choklad, ceder och integrerad ek. Fyllig, rik smak av mörk frukt, pigg fruktsyra och tydliga, men sandiga, avrundade tanniner i en medelfyllig kropp med lång eftersmak.
 • BETYG

  15
  229:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Lussac St Emilion
  Balanserad, smått komplex doft av mörka plommon, björnbär, svarta vinbär, dov ek, söt svartlakrits, smörkola och råtobak. Ganska fyllig, tillgänglig smak med fin, mörk frukt, ren fruktsyra och balanserade, avrundade, lite silkiga tanniner.
 • BETYG

  14
  229:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  91123
  Aromatisk, rökig doft av ylle, mogen citron, svarta vinbärsblad och ett uns flyktiga syror. Kryddigt anslag med frisk, nästan lite syrlig fruktsyra i en medelstor kropp med trevligt avslut.
 • BETYG

  14,5
  239:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  70795
  Smått utvecklad doft av björnbär, svarta vinbär med lätt inslag av gult lakrits och ek. Drygt medelfyllig smak med frisk fruktsyra och tydliga, ganska torra tanniner.
 • BETYG

  13,5
  289:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux
  73444
  Ung, lite örtig doft av mörka plommon, björnbär, svarta vinbär, såpa, tallbarr och måttfull ek. Ung smak med hög/kantig fruktsyra och ostyriga, torra tanniner med ek i eftersmaken. Doften klart bäst.
 • BETYG

  11,5
  120:-
  Mer än prisvärt
  Mousserande vin Mousserande vin
  Frankrike, Bordeaux
  51030
  Fruktig doft av päron, lime och svartvinbärsblad. Frisk smak med pigg syra och livlig mousse.
 • BETYG

  16,5
  299:-
  Fynd i sin prisklass
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  Komplex, fräsch, aromatisk, lite rökig doft av gula plommon, citron, grapefrukt, ylle, mandel, krusbär, nässlor, choklad, arrak och fint rostad ek. Fyllig smak med bra frukt, frisk fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp med ren ek i eftersmaken. Privatimport
 • BETYG

  15
  315:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  Aromatisk doft av svarta vinbär, björnbär, ceder, rökt korv, läder, ceder, körsbär, kaffe och integrerad ek. Drygt medelfyllig, balanserad smak med pigg fruktsyra och tydliga, men runda tanniner i en medelstor kropp.
 • BETYG

  15
  599:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion
  77502
  Stram, lite bränd doft av svarta vinbär, björnbär, mörka plommon, paprika, ceder kaffe och choklad. Ung, ännu ostyrig smak med hög fruktsyra och torra tanniner i en medelstor kropp med något eldigt avslut.
 • BETYG

  15,5
  399:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux
  54289
  Ung, lätt rökig doft av citrus, ylle, svarta vinärsblad, fläder, sparris, halm och måttfull ek. Intensivt, ungt alkoholeldigt anslag med hög fruktsyra i en drygt medelfyllig kropp med bitterhet i eftersmaken.
 • BETYG

  15
  195:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Listrac-Médoc
  94308
  Stor, utvecklad, fruktig doft med mörka plommon, fat och en hint av svarta vinbär. Torr, medelfyllig smak med medelhög, integrerad syra, fasta tanniner och ett gott, balanserat slut. 14 %. 3960 fl.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux
  90588
  Fruktig doft med kritig mineral, gul frukt, persika, äpple, melon, krusbär, en hint av honung och något fat. Torr, medelfyllig smak med en rund, lite fet kropp, medelhög syra och ett långt slut med krusbär och kryddor. Ekologiskt. 13 %. 6000 fl.
 • BETYG

  15
  199:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux
  90588
  Fruktig doft med kritig mineral, gul frukt, persika, äpple, melon, krusbär, en hint av honung och något fat. Torr, medelfyllig smak med en rund, lite fet kropp, medelhög syra och ett långt slut med krusbär och kryddor. Ekologiskt. 13 %. 6000 fl.
 • BETYG

  17
  399:-
  Fynd i sin prisklass
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion Grand Cru
  92185
  Utvecklad ,avrundad doft med stall, läder, plommon och torkade örter. Torr, medelfyllig smak med bra syra, mjuka, intensiva tanniner och ett moget avslut. 13 %. 3600 fl.
 • BETYG

  16
  299:-
  Ej prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion Grand Cru
  92311
  Stor, något utvecklad doft med rostade toner, stall, plommon, svarta vinbär och läder. Torr, medelfyllig smak med fin syra, avrundade tannier, choklad, och ett långt, balanserad slut. 14,5 %. 600 fl.
 • BETYG

  15
  259:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc
  92363
  Lätt utvecklad fruktig doft med svart vinbär, plommon, fat och viss animalitet. Drygt medelfyllig smak med koncentrerad fruk medelhg syra och stadiga, balanserade tanniner och ett långt långd med viss värme. 13,5 %. 4800 fl.
 • BETYG

  15
  259:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc
  92363
  Lätt utvecklad fruktig doft med svart vinbär, plommon, fat och viss animalitet. Drygt medelfyllig smak med koncentrerad fruk medelhg syra och stadiga, balanserade tanniner och ett långt långd med viss värme. 13,5 %. 4800 fl.
 • BETYG

  14,5
  247:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc
  3083
  Ung doft av svarta vinbär, mörka plommon, läder, tobak, rostad ek och ett uns eukalyptus. Ung smak med pigg fruktsyra och tydliga, torra tanniner i en medelfyllig kropp med viss eldighet i avslutet.
 • BETYG

  16
  399:-
  Prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Saint-Julien
  92041
  Koncentrerad, utvecklad, fruktig doft med mörka bär, björnbär, mineral, choklad och en hint av fat. Drygt medelfyllig smak med koncentrerad frukt, medelhög syra, fin mognad, vanilj och ett bra avslut med fattoner. 14,5 %. 840 fl.
 • BETYG

  13,5
  149:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur
  53870
  Fruktig doft av mörka körsbär, björnbär och ett stänk svartvinbärskompott med inslag av vått läder. Stringent anslag av mörk frukt, ganska hög fruktsyra och tydliga tanniner med bitterhet i avslutet.
 • BETYG

  15,5
  299:-
  Mer än prisvärt
  Rött vin Rött vin
  Frankrike, Bordeaux, Médoc, Saint-Estèphe
  95991
  Fint utvecklad doft av svarta vinbär, korinter, peppar, ceder, fat och mörk choklad. Torr, drygt medelfyllig smak med medelsyra, slipade, integrerade tanniner, sammansatta aromer med tydligt kryddiga inslag och ett elegant avslut med kryddor och fat. 13,5 %. 4200 fl.
 • BETYG

  15
  229:-
  Mer än prisvärt
  Vitt vin Vitt vin
  Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan
  91123
  Stor, elegant, utvecklad doft med krusbär, krutrök, tropisk gul frukt, mandel och fat. Torr, medelfyllig smak med en viss fetma, drygt medelhög syra, krusbär och ett långt, syrligt slut med fattoner. 1200 fl.