verdejo

Grön druva som ursprungligen kommer från Spanien. Namnet betyder "grönaktig" och syftar på druvornas påfallande blågröna färg. Mognar tidigt och är motståndskraftig mot torka, men känslig för mjöldagg. Är högavkastande. Skall ej blandas ihop med Verdelho som, trots sitt snarlika namn, är en portugisisk druva med annat ursprung.

Historia

Är förmodlingen naturlig korsning mellan Castellana Blanca x Savagnin Blanc (Traminer).

Spridning

Odlas i regionerna Kastilien-León, La Mancha och Extremadura. Under 2016 rapporterades totalt 17 931 hektar i Spanien, med en uppåtgående trend. Det finns också mindre odlingar i Australien med 6 och Chile med 2 hektar. Sorten ligger därmed på 45:e plats i den globala rankningen av druvsorter (statistik av Kym Anderson).

Doft och smak

Ger ljusa, aromatiska, extraktrika viner med doft av äpple, lagerblad, grapefrukt, lime, fänkål och bittermandel. Om den ekas får vinerna en nötaktig karaktär. Syran är medelhög till hög. Blandas ofta med andra sorter, men vinifieras också allt oftare som enskild druva.

Övrigt

Synonymer är Albillo de Nava, Albillo Nava, Boto de Gall, Botón de Gallo Blanco, Cepa de Madrigal, Goluvelo, Verdal del Pais, Verdeja, Verdeja Blanca, Verdejo Blanco, Verdejo Pálido och Verdelho.