freisa

Blå druva som härstammar från Piemonte i Italien. Mognar sent och är känslig för torka. Finns såväl som stilla vin som mousserande. Har förlorat i popularitet.

Historia

Är en av de äldsta druvsorterna i Piemonte och nämns vid namn redan på 1400-talet Är förmodligen en naturlig korsning mellan Nebbiolo x okänd partner.

Spridning

Sorten odlas huvudsakligen i den italienska regionen Piemonte i provinserna Asti, Cuneo och Torino. Där är den tillåten som blandning i många DOC-områden, som Freisa d'Asti och Freisa di Chieri, som är uppkallade efter den och domineras av den, i DOCG Barbera d'Asti, och i vissa Nebbiolo- och Barbera-dominerade viner, som Rubino di Cantavenna. Det finns också andra odlingar i Aostadalen och Veneto. Den odlade arealen i Italien är 519 hektar med en starkt nedåtgående trend. Det finns små odlingar i den schweiziska kantonen Ticino (0,1 ha), i Argentina (5 ha), Brasilien och i Kalifornien. 2016 odlades druvan på totalt 519 hektar (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Ger ljusröda, syra- och tanninrika röda viner med aromer av jordgubbar och hallon och när de lagras torrt en något salt och bitter smak.

Övrigt

Druvan har 48 kända synonymer, däribland: Encore Spannina, Fessietta, Frati, Fratina, Freisa del Piemonte, Freisa di Chieri, Freisa di Monfra, Freisa di Nizza, Freisa Grossa, Freisa Pica, Freisa Piccola, Freisetta, Freisetta de Montaldo, Fresa, Fresa Grosa, Fresa Monferrina, Frescia, Fresia, Fresia di Chieri, Fresior, Frezia, Frezija, Ghemme, Grananella, Ivanna Milanese, Marchesana, Martesana, Monferrina, Monfesia, Monfrina, Mounfrina, Munfrna och Spannina. I Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 4256.