picpoul de pinet

Grön druva som härstammar från departementet Vaucluse i Provence i Frankrike. Picpoul eller piquepoul (picpoul syftar oftast på det vin som framställs av denna druvsort) är en familj av druvsorter som huvudsakligen finns i södra Frankrike och i mindre utsträckning i regionen Bages i Katalonien, där den är känd som picapoll. Innefattar piquepoul noir, piquepoul gris (odlas nästan inte längre) och piquepoul blanc (den vanligaste). Picpoul blanc, som är den mest odlade av dessa, mognar ganska sent till sent, är högavkastande och är mottaglig för botrytis och mjöldagg. (Bildreferens: Jules Troncy i ”Ampélographie - Traité général de viticulture" (P. Viala & V. Vermorel), CC0, via Wikimedia Commons)

Historia

Druvan är en mycket gammal och omnämns redan på medeltiden.

Spridning

I regionen Languedoc-Roussillon är den dominerande i vinet med samma namn och i Rhône är den tillåten i de tre appellationerna Châteauneuf-du-Pape, Lirac och Ventoux. Den franska odlingsarealen uppgår till 1 564 hektar. Mindre odlingar finns också i Australien (0,4 ha) och Sydafrika (0,1 ha). År 2016 odlades druvan på totalt 1 565 hektar (statistik från Kym Anderson).

Doft och smak

Namnet "Piquepoul = läppbitare" härrör från den höga syran i de vita vinerna med citronarom. Detta gör dem idealiska för blandning och destillering.

Övrigt

Druvan har 12 kända synonymer: Avello, Avillo, Extra, Feher Piquepoul, Languedocien, Picapoll, Picapolla, Picapulla, Picpoul, Picpoul de Pinet, Piquepoul blanc, Piquepoul Gris, Vitis International Variety Catalogue (VIVC) har den nr 9295